En av de eldste og mest tradisjonsrike rettene i Piemonte er Vitello tonnato, eller kalv med tunfiskmajones som det heter på godt norsk. Dette er skikkelig bondekost, nydelig bondekost - og en av mine favoritter! Kjempegod som smårett, og enkel å servere som forrett til mange. Server den gjerne som en av flere retter i en italiensk meny, se tips nedenfor.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

KALVEFILET

600 g kalvefilet
1 gulrot , i biter
1 stilk stangselleri , i biter
1 løk , i biter
1 fedd hvitløk , grovt hakket
3 dl hvitvin
6 dl vann
2 laurbærblad
bladpersille (noen stilker), grovt hakket
salt og pepper

TUNFISKMAJONES

100 g tunfisk i olje
20 g kapers
200 g (hjemmelaget) majones
dijonsennep (smak til)
sitronsaft (smak til)

TILBEHØR

75 g småbladsalat (ca.)
2 ss olivenolje
1 ts sitronsaft (smak til)
parmesan
1 sitron , i båter
godt brød , for eksempel focaccia eller italiensk landbrød

SLIK GJØR DU

Bind opp kalvefileten med bomullshyssing, slik at den holder fasongen. Brun kjøttet raskt i litt nøytral olje på alle sider, og legg det til side.

Finn frem en liten gryte og fres grønnsakene raskt i litt nøytral olje. Legg oppi kjøttet, tilsett hvitvin og fyll opp med vann slik at kjøttet akkurat dekkes. Tilsett urter, salt og pepper, og la kjøttet stå å trekke på lav varme til det har en kjernetemperatur på 55 grader. Det tar ca. 20 minutter. Ta kjelen til side og la kjøttet avkjøles i kraften.

Klem ut oljen av tunfisken og kjør fisken og kapersen med en stavmikser, til du har en glatt røre. Rør deretter inn majonesen, og smak til med Dijonsennep, sitron, salt og pepper.

Rør sammen olivenolje og sitronsaft, og smak til med salt og pepper. Vend dressingen inn i småbladsalaten.

Rett før servering skjærer du kalvekjøttet i tynne skiver, som du legger i taksteinsmønster på porsjonstallerkener eller et stort serveringsfat. Drypp tunfiskmajonesen over, dryss over noen parmesanflak og gjerne noen kapers. Serveres med småbladsalaten, en sitronbåt og godt brød, for eksempel focaccia eller landbrød.

Vitello tonnato 2

TIPS

  • Server gjerne retten sammen med flere italienske retter, som for eksempel caprese, pasta al limone og tiramisu (eller panna cotta con crema di cachi).
  • Ta vare på kraften! Sil av kraften og kast grønnsakene. Kok inn kraften til ca. halvparten og bruk den i for eksempel en gryterett, saus eller suppe. Kraften kan fryses.

BUON APPETITO!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
    1. Så leit å høre. Hvis kjøttet et tørt er det ikke så mye å gjøre for å «redde» det, men anbefaler deg å prøve å skjære kjøttet i tynne skiver rett før servering. Jeg beklager sen tilbakemelding, men jeg har stor pågang og er bakpå etter mye reisevirksomhet og sykdom. Ha en fin førjulstid!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste