Kalkun er populær og velsmakende mat året rundt, og spises av mange i forbindelse med jul og nyttår. Kalkunen blir ekstra saftig og god dersom du langtidssteker den. Dette kalkunbrystet har i tillegg fått kose seg i en blanding av hvitvin, kyllingkraft og appelsinsaft, som gir en nydelig kraft til en smaksrik appelsinsaus. Som tilbehør serverer jeg en fargerik og smakfull søtpotetsalat, og gjerne hasselbackpoteter eller ovnsbakte småpoteter. Prøv det du også!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

KALKUN & APPELSINSAUS

750 g kalkunbryst (ca.)
salt og pepper
nøytral olje eller smør til steking
1 1/2 dl appelsinjuice , ferskpresset
1 dl kyllingkraft
1 dl hvitvin
2-3 klyper chiliflak
2-3 ss balsamicoeddik , vellagret type
1-2 ss soyasaus
1-2 ts flytende honning
1 ss smør

SØTPOTETSALAT

600 g søtpoteter (ca.), i terninger
2-3 ss olivenolje
salt og pepper
200 g rødkål , i tynne strimler
50 g ruccula eller annen småbladsalat
1 eple , i små terninger
50 g hasselnøtter , grovt hakket
1/2-1 granateple , frøene

DRESSING

1 ss eplesidereddik
1-2 ts flytende honning
1 ts dijonsennep
1/4 ts malt spisskummen (kan sløyfes)
1/4 ts paprikapulver (kan sløyfes)
1/8 ts kajennepepper (kan sløyfes)
4 ss extra virgin olivenolje
salt

SLIK GJØR DU

KALKUN MED APPELSINSAUS OG SØTPOTETSALAT

KALKUN & SJY

Sett stekeovnen på 125 grader, over- og undervarme. Bind gjerne opp kalkunfileten med en hyssing, slik at den får en jevn form. Krydre med salt og pepper og stek den på alle sider i en stekepanne. Legg den deretter over i et ildfast fat som er litt større enn fileten. Stikk et steketermometer i den tykkeste delen av kalkunfileten. Hell appelsinjuice, hvitvin, kyllingkraft og chiliflak i formen og dekk den med aluminiumsfolie. Stekes på midterste rille til kalkunfileten har en kjernetemperatur på ca. 65 grader. Det tar vanligvis 1 ½–2 timer, avhengig av størrelsen på kalkunfileten og hvor lenge du har forstekt den.

Legg litt aluminiumsfolie lett over kalkunfileten, og la den hvile i 15-20 minutter før servering. Hell stekesjyen i en liten kjele, se oppskrift på sausen nedenfor.

KALKUN MED APPELSINSAUS OG SØTPOTETSALAT

SØTPOTETSALAT

Sett stekeovnen på 225 grader, over- og undervarme. Skjær søtpoteten i jevnstore terninger, ca. 2 x 2 cm og fordel dem utover et bakepapirkledd bakebrett. Drypp over litt olivenolje og krydre med salt og pepper. Stekes på midterste rille i 25-30 minutter, til søtpoteten er mør og har fått litt farge i kantene. Stek dem gjerne på varmluft de siste 5 minuttene.

Rør sammen ingrediensene til dressingen, og smak deg frem til en fin balanse mellom de ulike smakene.

Rist nøttene i en tørr stekepanne til de er gylne, og ha dem i et rent klede. Masser nøttene slik at mesteparten av skallet løsner. Hakk nøttene grovt, og legg til side. Bruk gjerne en ostehøvel eller kniv og skjær rødkålen i tynne skiver. Ha kålen i en salatbolle. Rett før servering skjærer du eplet i små terninger og tilsetter, sammen med småbladsalaten og nøttene. Vend inn søtpoteten (gjerne mens den er varm). Drypp dressingen over og vend salaten forsiktig sammen. Rens granateplet og fordel kjernene oppå salaten helt til slutt. Salaten serveres lun eller kald.

APPELSINSAUSEN

Gi stekesjyen fra kalkunen et oppkok, og smak til med balsamicoeddik, honning, soyasaus, salt og pepper. Sil sausen, og rør inn smøret rett før servering (sausen skal ikke koke etter at smøret er tilsatt). Se også tips.

KALKUN MED APPELSINSAUS OG SØTPOTETSALAT

SERVERING

Skjær kalkunbrystet i skiver, og server det med søtpotetsalat og appelsinsaus som tilbehør. Har du også lyst på poteter er hasselbackpoteter eller ovnsbakte småpoteter et godt alternativ.

KALKUN MED APPELSINSAUS OG SØTPOTETSALAT

TIPS

 • Dersom du skal tilberede hele måltidet i samme stekeovn kan du gjøre følgende: Stek kalkunen nesten ferdig. Stek søtpotetene sammen med kalkunen de siste 10-15 minuttene. Når kalkunen er ferdig stekt øker du steketemperaturen til 225 grader og lar søtpoteten steke til den er mør og har fått litt farge i kantene. Stek gjerne på varmluft de siste minuttene.
 • Hvis du synes at appelsinsausen er tynn kan den jevnes med litt potetmel eller maisenna utrørt i litt vann.
 • Se tips om hvordan du kan variere søtpotetsalaten her. Bytt gjerne ut søtpotetsalaten med en av disse fargerike salatene. Tips om annet tilbehør til kalkun finner du her.
 • Kalkun til overs? Lag ramen av restene, se oppskrift her.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei Trine, og takk for at svært velsmakende år der jeg har brukt både bloggen din og kjøpt bøkene, jeg har kosa meg veldig med juleboka!
  I denne oppskriften er det hvitvin i kraften, jeg kan ikke ha vin i huset, jeg er tørrlagt alkoholiker på fjerde året.
  Hva skal jeg bruke i stedet? Mer kraft og litt hvitvinseddik?
  Ha en fin romjul

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste