Mathias tittet litt skuffet innom Matverkstedet mitt "Mamma, her lukter det pepperkaker, men jeg ser ingen!" Jeg hadde selvsagt ikke tyvstartet på pepperkakebaksten, men hadde lurt pepperkakesmaker istedet for kanelfyll i svingene på gjærbaksten. Krydderblandingen i fyllet er inspirert av oppskriften min på Verdens beste pepperkaker. Resultatet ble deilige juleknuter med smak og duft av jul, og som gikk ned på høykant på første søndag i advent.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

GJÆRDEIG

900 g hvetemel (ca.)
5 dl melk (ca. 20 grader)
25 g gjær (eller 1/2-1 pakke tørrgjær)
150 g sukker
1 ts kardemomme
1/2 ts salt (ca.)
1 egg
150 g smør , i terninger

PEPPERKAKEFYLL

150 g smør
100 g sukker
3 ts malt kanel
1 1/4 ts malt ingefær
1/2 ts malt nellik
1 egg (sammenvispet)
perlesukker eller melisglasur

SLIK GJØR DU

Lag deigen etter oppskriften, og la den heve til dobbel størrelse (etter 1-1 1/2 time). Ta gjerne en titt på denne videoen for å se hvordan jeg gjør det.

Mens deigen hever rører du sammen smør, sukker og krydder.

Ha deigen på melet underlag og kjevle den ut til en rektangulær leiv som er ca. 50×50 cm. Fordel krydderfyllet utover leiven og brett den ene langsiden inn mot midten, og den andre over – slik at du nå har tre lag med deig (ca. 50×16 cm). Kjevle ut leiven til den er ca. 50×25 cm, og del den i remser på tvers, ca. 2 cm brede. Tvinn remsen, hold fast i den ene enden og snurr den 2-3 ganger rundt to fingre, før du dytter enden inn i hullet på undersiden. Alternativt kan du kjevle ut leiven til den er 50×20 cm, dele opp i remser som tvinnes og deretter slå en enkel knute på remsen. Fint blir det uansett!

Legg knutene på et bakepapirkledd bakebrett og la dem etterheve under et klede til ca. dobbel størrelse. Det tar ca. 45 minutter. Pensle med sammenvispet egg og strø eventuelt over litt perlesukker. Jeg har her benyttet hvitt perlesukker som jeg kjøper i Sverige.

Stekes ved 225 grader (over- og undervarme), på midterste rille, i 10-12 minutter, til juleknutene er gylne og gjennomstekte. Avkjøl knutene på bakerist.

Som et alternativ til perlesukker kan du dekorere juleknutene med melisglasur istedet. Rør sammen 150 g melis og 1-2 ss vann, til du får en jevn og litt tykk glasur, og ringle det over de avkjølte juleknutene.

Juleknuter

Nytes umiddelbart – sammen med gløgg, kaffe eller noe annet godt!

Dersom du ikke skal spise alle samme dag bør de fryses ned straks de er avkjølt. La dem tine i romtemperatur og varmes deretter ved ca. 175 grader varmluft i 3-4 minutter. Da smaker de som nybakte igjen!

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei. Tusen takk for flott blogg og mye inspirasjon! Men lurer på om man i søt gjærbakst kan bytte ut melken med vann eller noe annet? Vi har melkeallergi i huset.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste