I dag viser kalenderen 20. desember! Kan noen fortelle meg hvor disse desemberdagene er blitt av? Gavene og baksten er riktignok straks i havn, men så var det resten da... Er det mulig å lure til seg et par dager ekstra dersom jeg henger på et par pakker til på pakkekalenderen til lillebror, mon tro?

Innimellom slagene tenkte jeg å tipse dere om en gave som både er hyggelig å gi og hyggelig å få, nemlig "julebakstbyggesett". Lurer du for eksempel på hva du skal gi til en travel kollega eller til kompisen som har tusen tommeltotter på kjøkkenet? Da kan dette være løsningen, et "hjelp-til-selvhjelp"-glass, hvor vedkommende selv på under 30 minutter kan skape litt julestemning i heimen uten de alt for store anstrengelsene. Dette er jo det reneste Kinderegget for voksne!

Ingredienser

1/2 dl hvitt sukker
1 1/4 dl brunt sukker
1 1/2 dl hvetemel
1/4 ts natron
1/4 ts bakepulver
1/2 ts vaniljesukker
1 dl havregryn
1 dl sjokoladechips eller hakket sjokolade
1 dl valnøtter , hakkede (ca. 50 g)
1 dl tranebær , tørkede (ca. 50 g)

Tilsettes ved tilberedning:

85 g smør mykt
1 egg

SLIK GJØR DU

Finn frem et glass som rommer 7 1/2 dl-1 liter, og fyll det opp i rekkefølgen ovenfor, eller en helt annen rekkefølge. Sett på lokket, knyt på et bånd og et kort med “bruksanvisning”, for eksempel:

Finn frem 85 gram mykt smør og 1 egg. Rør smøret til det blir luftig, tilsett egget og rør godt sammen. Rist glasset slik at alt er godt blandet og tilsett i smørblandingen, og rør det hele godt sammen. Trill 20-24 kuler og sett på to bakepapirkledte stekeplater. Stekes midt i ovnen ved 180 grader (over- og undervarme) i 9-12 minutter, til kjeksene er ferdigstekte. La de hvile på stekeplaten noen minutter før du lar de avkjøles helt på en rist. Oppbevares i tett boks.”

Lykke til med den siste innspurten med julegavene, og følg med de nærmeste dagene også, for da kommer det flere tips om spiselige julegaver!

Ellers er det gøy å registrere at også lokalavisen i Orkdal, hvor jeg gikk på videregående, har fanget opp at jeg ble tildelt prisen “Årets Matgleder”, se her.

(Oppskriften har jeg blitt tipset om av en av mine lesere, Bjørg, som har funnet oppskriften her. Jeg har gjort noen mindre endringer, blant annet redusert sukkermengden noe.)

 

Lykke til!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei, det var kjempe smart å lage dette. Men da jeg hadde lagt det, kom jeg på en ting. Hva skal man gjøre med deg ? er det meningen å spise det eller ? -Anette

  1. Jeg vet ikke om jeg skjønner helt hva du mener, men deigen skal stekes, se oppskriften, og kjeksene er selvsagt til å nytes! 🙂

 2. Så fantastisk. Dette blir de to gavene jeg manglet. I tillegg veier jeg opp smøret og sender med ei lita plastforet treeske. Ikke alle som har smør i disse tider. 🙂
  Takk for inspirasjon

  God jul fra Irene

 3. fikk et slikt glass til jul – jøje meg så GODE de ble! skal jammen gi slike glass selv neste år!
  ps.svar til tonje. fikk glasset en uke før jul, men siden jeg allerede hadde masse julekaker/småkaker akkurat da, var det ikke før på nyåret at jeg lagde deigen – m.a.o.minst to uker!
  (og jeg brukte da ca halve deigen og la resten av deigen i kjøleskapet i 4-5 dager før jeg bakte andre halvdelen. syntes nesten de ble bedre etter noen dager i kjøleskapet? spiste alle ferdigbakte cookies på under et døgn, så kan ikke kommentere på ferdiglagd holdbarhet!)

 4. Fabelaktig! Jeg må alltid bytte ut nøtter (og mandler) pga allergi hos barna. Hva er greit å erstatte nøtter med? Doble sjokoladen, eller??

 5. Hei

  Og takk for en fin gave ide og oppskrift. Jeg lagde et sånn glass nå. Hadde funnet fram også opp alt. Skulle lage to glass, men da jeg hadde fylt på det ene glasset, var det bare halvfullt. Jeg har brukt 1 liters glass som det sto at man kunne. Ble skuffet, håper du vil endre anbefalt glass str.

 6. Hei! Jeg har et spørsmål vedrørende en iskake oppskrift i den første kokeboken din. Det gjelder Sitroniskake med bringebærsaus som er familiens favoritt hos deg. Her står det at 2 bokser Creme Fraiche skal piskes stiv. Er dette virkelig riktig?? Eller mener du kremfløte? Går det an å piske Creme Fraiche stiv? Takknemlig for svar ☺️ For øvrig er jeg veldig fornøyd med kokebøkene dine! Mvh Aud H

  1. Så hyggelig å høre at du liker bøkene mine! Ja, du skal benytte creme fraiche, og ja – den kan piskes stiv (forutsatt at du ikke benytter lettutgaven) på samme måte som kremfløte. Det blir en myk og litt syrlig krem som setter en utrolig god smak på iskaken. Lykke til! 🙂

 7. Funker dette med andre kjeksoppskrifter også, f.eks cookies eller havrekjeks? Ser at i mange av de andre oppskriftene står at man skal blande sukkeret og smøret først, deretter egg, og resten til slutt. Men det er jo mange av de samme ingrediensene som denne her..

  Og hvis det går an med havrekjeksene, bør man brune havregryn i panna før man har dem oppi gavekrukken, eller er det bedre å droppe det?

  På forhånd takk for svar 🙂

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste