Imponér med gyoza! Gyoza er japanske dumplings som er utrolig gode på smak. Det som skiller gyoza fra andre dumplings er at de først stekes og deretter dampes, slik at de blir sprø på den ene siden og myke ellers. Gyoza er slett ikke vanskelig eller tidkrevende å lage, og du trenger ikke noe spesielt utstyr - du steker og damper dem i stekepannen. Gyozapapir finner du i frysedisken i asiatiske butikker og (muligens) velassorterte dagligvareforretninger.

Mine gyoza fylles denne gangen med en smakfull farse av svinekjøtt, vårløk og deilige krydder - og dyppes i en dipsaus med litt futt i. Prøv det du også!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

GYOZA

400 g kjøttdeig av svin
4 vårløk (den grønne delen), finhakket
2-3 fedd hvitløk , revet
2 ts ingefær , revet
1 1/2 ss soyasaus (japansk, feks. Kikkoman)
1 ts sesamolje + litt ekstra til dampingen
1 klype salt
35 ark gyozapapir (ca.)
nøytral olje , til steking

DIPSAUS

1 dl soyasaus (japansk, feks. Kikkoman)
3 ss riseddik , smak til
1-2 ts sukker , smak til
1/2 lime (saften), smak til
1/2-1 rød chili , finhakket

SLIK GJØR DU

Ta gyozapapiret ut fra fryseren og la det tine helt.

Bland sammen ingrediensene til dipsausen. Smak deg frem til du får en fin balanse mellom det syrlige, sterke og søte.

Ha kjøttdeig, vårløk, hvitløk, ingefær, soyasaus, sesamolje og salt i en bolle – og rør sammen til en jevn farse.

Gyoza

Nå er det klart for å sette i gang med å lage gyozaene. Finn frem opptint gyozapapir (legg gjerne litt plast over dem for å unngå at de tørker) og en liten bolle med vann. Legg et ark gyozapapir på en fjøl eller lignende, og plasser ca. 1 teskje med farse på midten. Ha vann på fingrene og stryk langs kanten på papiret. Brett papiret over farsen slik at du har en halvmåne. Klem papiret sammen slik at det blir helt tett i skjøten, men pass på at det ikke blir luftlommer inni. Fukt fingrene og brett «skjøtsiden» (buen på halvmånen) i 5-7 folder for å få den karakteristiske gyoza-formen, se bilder. Om de ikke blir så fine så gjør ikke det noe, det viktigste er at de er tette i skjøten. Plasser de fylte gyozaene på en tørr tallerken som du dekker med plast. Gjør deg helt ferdig før du setter i gang med steking og damping.

Gyoza

Finn frem en stor stekepanne og stek gyozaene i litt nøytral olje, med bretten opp. De skal stekes på middels til høy varme i et par minutter, til de er lett gylne under. Skru ned varmen noe og hell på vann (og gjerne et par dråper sesamolje) til det står ca. 1 cm i bunnen av pannen. Sett på lokk og la det dampe til gyozaene er ferdige, etter 3-5 minutter. Del en gyoza i to for å sjekke om de er ferdige inni.

Gyoza serveres og nytes umiddelbart, med dipsausen som tilbehør. Server gjerne en grønn salat ved siden av, med for eksempel hjertesalat, gulrøtter (i tynne staver) og vårløk.

Gyoza

TIPS

 • Gyoza kan fylles etter smak og behag. Svinekjøttdeigen kan for eksempel byttes ut med kyllingkjøttdeig eller reker, eventuelt en kombinasjon av svin og reker. Du kan også tilsette mere grønt i gyozaen, for eksempel noen blader kinakål. Ønsker du en vegetarisk variant kan kjøttet byttes ut med stekt sopp, for eksempel.
 • Gyoza kan fryses (rå). Plasser dem med litt avstand imellom på en tørr tallerken, dekk med plast og sett dem i fryseren. Når de er nedfrosset kan du eventuelt oppbevare dem i en boks eller pose. Når du skal tilberede dem må du igjen sette dem på en tallerken med litt avstand imellom og la dem tine helt opp. Tilberedes på samme måte som beskrevet ovenfor.

Gyoza

LYKKE TIL!

Ønsker du å motta nyhetsbrev fra Trines matblogg med tips, ukemenyer og oppskrifter pr. e-post? Meld deg på e-postlisten og få e-post 1-4 ganger pr. måned. Du melder deg på via skjemaet nederst på nettsiden (nedenfor Instagram-feeden). 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Veldige gode! Lurer på en ting; Det står at man skal ha litt ekstra sesamolje til dampingen- skal dette tilsettes vannet?

 2. Savner disse supergode Gyozaene etter jeg fikk cøliaki – vet du om de kan lages med rispapir? Evt annet forslag/alternativ?

 3. Disse er nyyydelige, har lagd de flere ganger. Skal lage de til gjester i morgen.

 4. Hei, dette høres spennende ut! Er gyoza-papir det samme som deigen man bruker til vårruller?

  1. Nei, det er ikke det samme! Jeg prøvde med vårrullpapir og da gikk de litt i oppløsning når jeg dampet de. Smaken ble veldig god, så har kjøpt gyozapapir for å prøve på nytt. 😉 Det er rundt og tilpasset størrelsen på gyozane.

 5. Er det vanskelig å skrive at de ikke skal ligge oppå hverandre? De klistret seg sammen og måtte kastes da jeg var ferdig med å brette

  1. Er det vanskelig å skrive forslag og tilbakemeldinger på en hyggelig/konstruktiv måte til glede for oss alle?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste