Goro er en av våre eldste julekaker, tynne, sprø og søte kjeks med hint av kardemomme og sitrus. De stekes i gorojern som gir dem et pent mønster. Tradisjonelt skal goro kjevles ut og skjæres til før de stekes, noe som er en møysommelig og ganske tidkrevende prosess. I denne oppskriften har jeg imidlertid "juksa litt" - røra plasseres i gorojernet med en skje og stekes på samme måte som du steker krumkaker. Enkelt, lekkert, kjapt og veldig godt!

Ingredienser

175 g smør , smeltet
3 egg
175 g sukker
2 dl kremfløte , stivpisket
150 g hvetemel
150 g HOFF potetmel (annonse)
1/2 ts kardemomme
1/2 sitron , finrevet skall
2 ss smør , smeltet (til pensling)

SLIK GJØR DU

Smelt smøret og sett det til avkjøling.

Visp egg og sukker til eggedosis. Rør inn det smeltede, noe avkjølte smøret, litt etter litt. Visp kremfløten til en myk krem og vend den forsiktig inn i eggedosisen med en slikkepott. Sikt hvetemel og potetmel og tilsett i røra sammen med kardemomme og finrevet sitronskall. Vend det hele forsiktig sammen til alt er godt blandet. La røra svelle i ca. 30 minutter.

Varm opp gorojernet og pensle det med smeltet smør. Ha en liten klatt røre (en barneskje/liten spiseskje – prøv deg frem) i hvert kammer og stek til de er gylne og gjennomstekte. Ha kakene umiddelbart over på en skjærefjøl el. og renskjær kantene, før du legger dem til avkjøling på en bakerist. Stek til røra er brukt opp (og pensle med smør om nødvendig). Kakene må være helt avkjølte før de stables oppå hverandre.

Goro

Goro oppbevares i tett kakeboks og er holdbare i ca. 1 måned. Du kan lese mer om oppbevaring og holdbarhet av julebakst her.

LYKKE TIL!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Jeg vokste opp med en mor som var fantastisk til å bake. Det var de syv slag til jul: Goro, fattigmann, smultringer, bordstabel, marvpostei, serinakaker, berlinerkaker,
    sirupsnipper, sandkaker, krumkaker. Dette ble faktisk 10, men hun bakte alle disse, og de var perfekte. Goroen smeltet på tunga.. jeg har aldri bakt annet enn krumkaker og serinakaker.
    Det er veldig mye jobb å bake goro, så da jeg så oppskriften her uten kjevling, fikk jeg lyst til å prøve. Jeg har ikke gorojern, men tenkte jeg kunne prøve deigen i krumkakejernet bare for å kjenne smake. Hvis det smakte som goro, så ville jeg kjøpe meg et gorojern. Jeg stusset over at man skulle smøre jernet hver gang siden røren var veldig fet. Jeg gjorde det første gang, men trengte det ikke. Røren var som sagt veldig fet, og jeg måtte stadig fjerne fett fra fra den dype ringen rundt jernet. Da jeg var nesten ferdig, smalt det, og det luktet brent gummi. Det viste seg da at et lite stykke av ledningen nærmest jernet var svartbrent. Det hadde antagelig rent fett ned på ledningen, og det kunne kanskje blitt brann. Jeg vet ikke om jernet fungerer nå, men jeg tør ikke bruke det mer uansett, så det må kastes.
    Et krumkakejern har ikke så dypt mønster som et gorojern, og av den grunn ikke blir like gode, så burde det vel ikke renne så mye fett ut at det kan ødelegge jernet og kanskje ta fyr?
    Jeg skulle gjerne sett steking av goro med denne oppskriften på en video da jeg har veldig lyst til å lage dem, men jeg vil ikke kjøpe et gorojern uten at jeg er sikker på at det fungerer for meg. Jeg har oppskriften til min mor, og det er mye fett i den også, men det rant ikke fett ut. På den tiden var det ikke elektriske jern, så hun brukte jernet på komfyrplata og snudde det. Hun klarte å få like lys og pen farge på begge sider. Jeg har veldig lyst til å steke goro, men jeg fikk litt skrekken. Har du noe råd o g tips å gi meg?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste