Tenk, i dag er det 31 år siden jeg ble mamma for første gang! Hipp hipp hurra for fineste Anette, som vi i dag feirer med en deilig fransk epleterte! Denne er ekstra digg, for under eplelokket som topper terten har jeg gjemt karamelliserte eplebiter, som tar den opp til ”epletertehimmelen”!

Ingredienser

TERTEBUNNEN

300 g hvetemel
200 g smør (mykt)
100 g melis
1 egg

EPLEFYLL

6 syrlige epler
150 g sukker

SLIK GJØR DU

Fransk epleterte Kjør alle ingrediensene til tertebunnen kjapt i en kjøkkenmaskin, til deigen samler seg i en klump. Du kan også bruke hendene til å smuldre sammen deigen. Ikke jobb med deigen mer enn nødvendig. La deigen hvile i kjøleskapet i minst 30 minutter.

Smør og strø en terteform med løs bunn (ca. 28 cm i diameter). Ha deigen på melet bakebord og kjevle den så tynn og jevn som mulig. Rull deigen over kjevlet og kle formen med deigen. Det går bra om du må skjøte litt her og der, det vil likevel ikke synes når terten er ferdig. Det er rikelig med tertedeig, så du må ikke benytte alt. Prikk tertebunnen med en gaffel og sett den i kjøleskapet i ca. 5 minutter.

Stek tertebunnen ved 180 grader (over- og undervarme) i 10-15 minutter. Skrell eplene og fjern kjernehusene. Skjær halvparten av eplene i terninger, ca. 1 x 1 cm. Skjær resten av eplene i tynne, halvmåneformede skiver. Smelt sukkeret i en tykkbunnet panne. Når det begynner å bli gyllent tilsettes epleterningene. La blandingen stå å kose seg i ca. 4 minutter, til eplene er gylne. Ikke rør i pannen, men rist på den slik at karamellen legger seg utenpå eplebitene. Rører du i eplebitene blir det eplemos, og da mister du tyggemotstanden vi her er på jakt etter. Fordel eplefyllet oppi den forstekte tertebunnen og legg deretter epleskivene oppå. Begynn ytterst og avslutt gjerne med en ”rosett” i midten, hvis du får det til (bruk de tynneste epleskivene innerst). Strø 1-2 ts sukker over og stek terten ved 200 grader i ca. 15 minutter, til tertebunnen er gyllen og ferdig stekt. Fransk epleterte For å få et mer rustikt utseende brukte jeg creme bruleebrenneren på epleskivene før servering, men det er slett ikke nødvendig. Gi kaken et lite melisdryss og server den sammen med vaniljeis eller stivpisket kremfløte.

LYKKE TIL!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Nok en deilig oppskrift – tusen takk 🙂 Selvfølgelig nominerer jeg deg. Nyter jo god mat fra denne fantastiske bloggen flere ganger i uken.

 2. Jeg prøvde den men smeltet sukkeret var tykt og da jeg la til eplene ble det kjempe hardt og klumpete. Måtte kastes?. Bunnen lignet på sandbakkels.
  Er det kanskje noe jeg misforstå?

  1. Jeg synes det er vanskelig å vite hva som har gått galt her, ut fra det du skriver. Lot du eplene stå å surre i pannen i ca. 4 minutter etter at du tilsatte dem i det smeltede sukkeret? Sukkeret vil stivne noe når du tilsetter de kalde eplene, men når det deretter blir varmet opp vil sukkeret smelte og legge seg rundt eplebitene. Når det gjelder bunnen er jeg usikker hva du mener. Dette er en tertebunnoppskrift jeg benytter ofte. Ble den for tørr eller bløt? I så fall må du tilsette litt vann eller mer mel.

 3. Dette er den beste eplekaken jeg har smakt noengang! Hadde litt søte epler, men med litt sitronsaft ble det nydelig. Takk for flott oppskrift!

 4. Denne var helt nydelig, men kan du gi noen tips om hvordan man best smelter sukkeret? Hvor varm plate bruker du? Rører du i sukkeret underveis? Jeg sliter alltid med karamell: For lav varme så smelter det jo aldri, for høy så blir den bitter. Jeg har heller aldri klart å lage en skikkelig god Tarte Tatin pga dette. Kan du ikke dele dine beste tips, pliiis!
  Vennlig hilsen
  Anette

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste