ANNONSE

Søndag 23. februar er det fastelavnsøndag. Søndagen da vi gjerne samles rundt bordet med kremdott på nesa, klissete fingre og nyter lune hveteboller med deilig fyll. Det har min familie gjort så lenge jeg kan huske, og jeg husker også fastelavnsrisene mamma alltid kjøpte til fastelavn, med fargerike fjær som kilte på nesa. Lite visste jeg da hvilket gode formål vi da var med og støttet.

Hvert år siden 1946 har nemlig sanitetskvinner over hele landet sanket kvister som de binder og pynter med fjær - fargerike fastelavnsris som selges for å kunne finansiere Norske Kvinners Sanitetsforenings viktige arbeid. Pengene går hovedsaklig til forskning på typiske kvinnesykdommer som for eksempel endometriose, brystkreft og revmatisme. Slik bidrar Sanitetskvinnene til å tette kunnskapshull om kvinners liv og helse, og bidrar til å sikre likeverdige helsetjenester for kvinner i Norge.

I år oppfordrer jeg dere alle til å støtte sanitetskvinnenes viktige arbeid ved å kjøpe et fastelavnsris som kan pryde bordet når fastelavnsbollene skal nytes. Og med på kjøpet får du oppskriften på mine beste hveteboller, som gir luftige og smakfulle fastelavnsboller. Bollene fylles i år med bringebær og krem, og toppes med melisglasur og tørkede blomster. Du kan selvsagt fylle og toppe dem etter smak og behag, se tips avslutningsvis.

Annonse

Ingredienser

HVETEBOLLER

900 g hvetemel
150 g sukker
25 g gjær eller 1/2 pose tørrgjær
1 ts kardemomme
1 egg
1/2 ts salt
5 dl melk
150 g smør
1 egg til pensling

FYLL & TOPPING

7 dl kremfløte
1 vaniljestang eller 2 ts sukker
300 - 400 g bringebærsyltetøy el.
1/2 - 1 eggehvite
melis
spiselige tørkede blomster eller annen dekor (kan sløyfes)

SLIK GJØR DU

Fastelavnsboller

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i kjøkkenmaskin med eltekrok og kjør det på lav hastighet til alt er godt blandet. Tilsett eventuelt mer melk dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs. Elt deretter deigen i ca. 10 minutter på middels hastighet. Tilsett smøret i terninger og elt i ytterligere 10 minutter. Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett til forheving til den har est til omtrent dobbel størrelse, etter ca. 1 ½ time. Ønsker du dette mer utførlig beskrevet kan du ta en titt her (eller under “tips”).

Del opp deigen i ca. 24 jevnstore biter, trill dem til boller og fordel dem på to bakepapirkledde bakebrett. Etterheves under plast eller klede i ca. 45 minutter. Visp sammen egget og pensle bollene.

Stekes ved 225 grader (over- og undervarme), på midterste rille, i ca. 12 minutter, til bollene er gylne og gjennomstekte. Avkjøles på rist.

Pisk kremfløten til en luftig krem sammen med frøene fra en vaniljestang eller sukker. Mengden i oppskriften rekker til 12-14 fastelavnsboller, avhengig av hvor mye krem og syltetøy du ønsker å fylle dem med. Ha ca. 1/2 eggehvite i en liten bolle og tilsett melis til du har en jevn og litt tykk glasur.

Del bollene i to og fordel bringebærsyltetøy og krem på den nederste delen, og legg den andre halvdelen oppå. Smør forsiktig litt glasur på toppen og strø over tørkede, knuste blomster hvis du har (kan sløyfes eller erstattes med for eksempel frysetørret bringebær). Alternativt kan du droppe melisglasuren og bare sikte litt melis over. Serveres og nytes umiddelbart.

Fastelavnsboller

TIPS

  • Fyll fastelavnsbollene etter smak og behag, se HER for tips om andre varianter.

Dette innlegget er skrevet som en del av mitt samarbeid med Norske Kvinners Sanitetsforening

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.