Eplehøsten hos oss har ikke vært så god i år, men det er likevel mer enn nok å ta av. Til eplemos, eplesmør, i middagsretter - og ikke minst i bakst. Som for eksempel denne enkle, men smakfulle eplekaken med eplesirup, som jeg laget til mafiaen da vi feiret fødselsdagen min forrige helg. Prøv den du også!

Ingredienser

KAKEBUNNEN

175 g smør
150 g sukker
3 egg
1 vaniljestang
175 g hvetemel
2 ts bakepulver
1/2 dl matfløte

EPLEFYLL & GARNITYR

4 røde epler
50 g sukker
2 ts malt kanel
300 g crème fraîche (eller kremfløte), stivpisket

EPLESIRUP

3 ss sukker
3 dl eplemost

SLIK GJØR DU

Begynn med eplesirupen. La sukkeret smelte i en varm kjele til det skifter farge og blir karamellisert, men uten at det blir brent. Tilsett eplemosten og rør godt sammen. La blandingen småkoke uten lokk til den begynner å tykne litt. Husk at den tykner ytterligere når den avkjøles, så pass på at du ikke ender opp med eplekaramell. Ha sirupen på et lite glass med lokk og oppbevar i romtemperatur. Eplesirupen er holdbar i flere uker.

Sett stekeovnen på 180 grader, over- og undervarme.

Finn frem en kjøkkenmaskin med K-spade (eller visper) og rør mykt smør og sukker luftig. Tilsett eggene, ett av gangen og rør godt mellom hvert egg. Dersom røren skiller seg, så gjør ikke det noe – resultatet blir bra likevel. Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut de små sorte frøene. Ha dem i bakebollen, sikt deretter i hvetemel og bakepulver, og rør det hele forsiktig sammen. Tilsett matfløten helt til slutt (kan eventuelt erstattes med kremfløte eller melk, eller sløyfes dersom du ikke tåler melkeprodukter). Finn frem en liten langpanne (ca. 30 x 22 cm), kle den med bakepapir og fordel deretter kakerøren jevnt utover.

Vask eplene godt og tørk dem med litt kjøkkenpapir. Del dem i to, ta ut kjernehusene og del dem opp i tynne skiver. Ha ca. 50 g sukker og 2 ts malt kanel i en liten plastpose og bland sammen. Ha eplene i posen og rist innholdet sammen, slik at kanelsukkeret legger seg rundt eplene. Stikk epleskivene tett-i-tett ned i kakerøren.

Stek eplekaken på midterste rille ved 180 grader i 30-35 minutter, til kaken er gyllen og gjennomstekt. Du kan sjekke om kaken er gjennomstek ved å stikke en fyrstikk eller kakepinne midt i kaken. Dersom det henger igjen kakerøre på pinnen må kaken stekes noen minutter til, men er pinnen ren og uten deig/røre er kaken ferdigstekt.

Servér eplekaken lun med litt stivpisket creme fraiche eller kremfløte (eller en kule vaniljeis), og ringle litt av eplesirupen over. Nytes umiddelbart sammen med en kopp god kaffe.

TIPS

  • Dersom smøret kommer rett fra kjøleskapet og er hardt, kan du eventuelt skjære skiver med en ostehøvel. Da blir det straks mye enklere å jobbe med!
  • Hvis du ønsker litt ekstra «krønsj» på kaken, kan du strø ca. en neve hakkede nøtter over kaken før du steker den.
  • Lag gjerne dobbel porsjon med eplesirup når du først er i gang. Eplesirup smaker for eksempel også godt til tilslørte bondepiker og sammen med vaniljeis.
  • Eplekaken kan fryses.
  • Alle oppskrifter med eple finner du samlet her.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Denne så nydelig ut! Takk! Vil prøve å leve denne til middagsselskapet jeg skal ha til søndagen. Men, Jeg lurer på om den krever eplesirupen? Eller går det fint uten?

    Takk for svar!

  2. Takk for veldig god oppskrift Trine. Jeg eksperimenterte med lime og brukte det i stedenfor sitron og det ble kjempegodt det også!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste