Eltefrie rundstykker slår alltid an, enten det er til frokost, brunsj, lunsj, middag eller kvelds. I julen pleier jeg alltid å lage eltefrie rundstykker eller brød med rug og valnøtter. Jeg har i denne oppskriften brukt rugmel, som sammen med valnøttene en god smak på baksten, og smaker utrolig godt sammen med for eksempel ost og honning. Prøv det du også!

Ingredienser

500 g hvetemel
100 g sammalt rugmel, finmalt
1 1/2 ts salt (ca.)
1/3 ts tørrgjær
100 g valnøtter , grovt hakket
1 klype sukker
5 dl vann (romtemperert)

SLIK GJØR DU

Ha alle de tørre ingrediensene i en bakebolle. Hakk valnøttene grovt og rør det hele godt sammen. Tilsett vannet og rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være klissete, men skal ikke renne utover. Justér eventuelt med mer vann/hvetemel dersom deigen er for fast/klissete. Kle bollen med plast eller sett på lokk, og la deigen heve i romtemperatur over natten (12 timer eller lengre).

Strø rikelig med hvetemel på bakebordet (eller på et ark bakepapir) og ha deigen oppå. Dra ut deigen slik at den blir rektangulær. Brett deigen en gang på langs slik at den ser ut som en bagett. Pass på at det er rikelig med hvetemel under og rundt deigen, slik at den ikke klistrer seg fast i kjøkkenbenken/bakepapiret. La deigen etterheve under et klede i 45 minutter eller mer. Ca. 30 minutter før du skal steke rundstykkene setter du stekeovnen på 250 grader (over- og undervarme) og setter samtidig et bakestål eller bakebrett midt i ovnen.

Dryss over litt rugmel og del deigpølsen i ca. 12 jevnstore biter. Sett rundstykkene på den oppvarmede bakestålet/brettet og sett det umiddelbart inn i ovnen igjen, og reduser varmen til 225 grader. Stek rundstykkene midt i ovnen til de er gylne og gjennomstekte. Det tar ca. 15 minutter, avhengig av stekeegenskapene til ovnen din. Avkjøl rundstykkene på rist.

Nyt rundstykkene lune, gjerne sammen med en god ost og litt honning.

TIPS

 • Ta gjerne en titt på denne videoen for å se hvordan jeg lager eltefrie rundstykker.
 • Rundstykker du får til overs kan du gjerne putte i fryseren. La rundstykkene tine opp i romtemperatur og varm dem deretter i ovnen ved 200 grader varmluft i 3-4 minutter, så er de som nybakte igjen.
 • Ønsker du heller å lage et eltefritt brød av deigen kan du følge fremgangsmåten her.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei Trine.
  Fantastisk mat du lager, og kjempeinspirerende.
  Jeg lurer på hvorfor du bruker stekestål istedenfor stekestein. Har tenkt å kjøpe noe sånt , men vil høre med deg hva du anbefaler. Evt hvor man kjøper sånt.
  Håper på svar.
  Mvh Jannicke

 2. Hei,
  Ser at du bruker vanlige gjær. Det synes også jeg er best, men man må sjekke datoen på gjæren. Hvis den er utgått vil ikke deigen heve.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste