Dessert er etter min mening undervurdert. I tillegg til å være en god avslutning på et godt og hyggelig måltid, kan det faktisk være ganske sunnt. Jeg lager ofte dessert av frukt og/eller bær. Det er ofte ikke så mye jobb eller andre ingredienser som skal til for å få til en liten fest på en ellers vanlig helg, eller midt i uken, for den saks skyld.

Denne ukens dessert er en blåbærpai, som er laget i en fei! Utgangspunktet er frosne blåbær og en smuldredeig bestående av blant annet mandler og havregryn, som du fordeler oppå bærene. Litt smør og sukker må til denne gangen, og gjør at det ikke blir så sunnt som det ville ha vært om du hadde spist frukten eller bærene naturell. Men, uansett er det sunnere enn mye annet søtt og salt en kan putte i seg, og med en slik pai i magen orker du ikke mye av den slags.

Det som er fint med denne oppskriften er at du kan benytte den til det meste av frukt og/eller bær du har tilgjengelig. Bringebær og eple, eller for eksempel eple og mango er en god kombinasjon. Det samme er kombinasjonen eple og blåbær. Her er det nesten bare fantasien som setter begrensninger, det smaker godt uansett hva slags frukt eller bær du tilsetter (nesten). Smuldredeigen kan også smaksettes, for eksempel med kanel (godt til epler) eller ingefær. Det er opp til deg, prøv deg frem, til du finner din favoritt!

Ingredienser

300 g blåbær (gjerne frosne)
75 g smør , i terninger
75 g brunt sukker
100 g havregryn
100 g mandler , hakkede
vaniljeis , krem (vispet av kremfløte eller creme fraiche) eller kesam

SLIK GJØR DU

Kjør smør og sukker i kjøkkenmaskin, til det får en kremete konsistens. Tilsett havregryn og hakkede mandler, og rør godt sammen. Dette kan du godt gjøre klart i god tid før servering (smuldredeigen kan oppbevares flere dager tildekket i kjøleskapet). Smør en stor paiform eller 6 små porsjonsformer. Ha (tinte) blåbær, eller annen frukt og/eller bær, og fordel smuldredeigen over.

Stekes ved 200-225 grader i ca. 20 minutter til frukten er myk og kaketoppingen er sprø og gyllen. Lager du en stor pai må du påregne lengre steketid, prøv med ca. 30 minutter, men følg med mot slutten.

Serveres med vaniljeis, kesam, eller stivpisket creme fraiche/kremfløte.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. den så kjempegod ut, men for å være på den sikre siden, skal man tine bærene først, eller kan man lage de mens de er frosne?

 2. Kjempe god og enkel dessert. Brukte 150gr havregryn og 50 gr hakka hasselnøtter- nydelig. Takk.

 3. Takk for mange gode oppskrifter:-).bruker bloggen din mye til middags insperasjon for familien min som består av 4 barn som det til tider kan være utfordrende å finne sunn,men enkel mat.

 4. Hei 🙂

  Legger du bare bærene rett i paiformen, og så lokket oppå? 🙂 Ingen paibunn eller noe? Har alltid vært det på de paiene jeg har laget, men denne så kjempegod ut! Blir den veldig flytende?

  Marte

 5. Hei Trine,
  Jeg bruker bloggen din flittig! Tusen takk for alle de fantastiske oppskriftene. Har vært superfornøyd med alt til nå. Skal bærene tines først?

   1. Takk for svar. Det viser seg at en som skal spise denne ikke tåler mandler. Er det noe man kan erstatte mandlene med som ikke er nøtter som gir samme effekt? Har du noen forslag. HAr sett noen oppskrifter med mel.

 6. Dt står ikke hænn i ovnen denj ska stå… ( midtn, nederst eller øverst)

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste