Har du smakt deilige, lunkne blåbærboller med deilig syrlig melisglasur på? Ikke? Da har du virkelig noe godt i vente! Og har du allerede smakt det, så lar du deg nok friste til å bake en porsjon eller to. Her er oppskriften, som gir ca 24 deilige blåbærboller:

Ingredienser

950 g hvetemel (ca.)
5 dl melk (ca. 20 grader)
25 g fersk gjær
150 g sukker
1 ts malt kardemomme eller 1-2 krm kardemommekjerner
1/4 ts salt
1 egg
150 g smør , i terninger
150-200 g friske blåbær
sukker (brunt)
egg , til pensling
sitronsaft
melis

SLIK GJØR DU

 

Ha alle ingredienser til gjærdeigen, med unntak av smøret, i kjøkkenmaskinen og elt i ca. 10 minutter på sakte til middels fart. Jeg pleier av og til å benytte kardemommekapsler som jeg støter i morteren. Det gjør at bakverket blir enda bedre! Tilsett smør i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er eltet godt inn i deigen, etter ca. 10 minutter. Øk farten underveis. Du skal nå ha en elastisk og smidig deig som lett lar seg forme.

 

Kle bakebollen med plast, og sett deigen på et lunt sted og la heve i minst 1 time.

Ha bolledeigen på melet underlag og kjevle den ut i et stort rektangel. Fordel blåbærene på deigen og strø litt sukker over. Rull deigen fra den ene langsiden, og skjær opp i passende emner, ca. 24 stykker. Fordel bollene på to bakepapirkledte stekebrett. La bollene etterheve under klede til omtrent dobbel størrelse.

Pensle med sammenvispet egg og stek bollene ved 225 grader i ca. 12 minutter. Steketiden vil variere alt etter hvor stort bakverket ditt er og hvilke stekeegenskaper ovnen din har, så følg med mot slutten av steketiden. Avkjøl bollene på rist.

Lag eventuelt melisglasur ved å røre sammen sitronsaft og melis til en ganske tykk glasur. Smør på bollene eller sprøyt på med en sprøytepose.

Jeg pleier å fryse ned boller som eventuelt blir til overs. Jeg pleier å tine opp bollene 20-30 minutter først og steker de deretter på varmluft 175-200 grader i ca 3-4 minutter. Da smaker de som nystekte igjen!

Enjoy!

(Ta gjerne en titt på DETTE innlegget, hvor det er gitt nærmere trinn-for-trinn-beskrivelse av søt gjærbakst.)

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Å…dem skal helt sikkert prøves ut i helgen ja…. 🙂 så bare helt herlige ut.. En riktig god helg…

 2. Hjelp Trine,
  hva gjør jeg feil når bollene og prinsessekaken min blir tung, uten luft og heller «mursteinsaktig».
  Bruker eltemaskin – om det skulle bety en forskjell.

  Akk – hvetebakst er en utfordring 🙁

  Beste hilsen fra Superkokken 🙂

  1. Huffda, det høres ikke bra ut. Men, her finnes det råd! Følg oppskrift og ikke minst fremgangsmåte i denne oppskriften, så blir du garantert vellykket gjærbakst. Det er min erfaring – og jeg har fått utrolig mange tilbakemeldinger fra lesere som har erfart det samme. Har også lagt inn en link nederst i innlegget til et «trinn-for-trinn-beskrivelse» av oppskriften. Lykke til, og jeg vil gjerne høre hvordan det går dersom du prøver deg på en av oppskriftene mine. 😉

   1. Tusen takk – jeg er lydhør for det å være nøyaktig!! Det er kanskje det som er utfordringen min når det gjelder baking….
    Skal teste dine trinn-for-trinn-beskrivelser, og kommer tilbake med resultatene 🙂
    Nok en gang, takk for hjelp!
    Beste hilsen Superkokken

 3. Hjelpes så mange gode matblogger det finst, og her fant eg jammen en til, skal følge med deg til høsten no når det skal brukast meir tid på kjøkkenet… Får eg tid til å plukke blåbær i helga skal bollene prøves.

 4. Takk for en hærlig blogg!! 🙂 Bakte blåbærbollene i dag, og de smakte himmelsk! Men jeg gjorde en liten vri, for her i huset er vaniljekrem populært. Så jeg smurte et lag med vaniljekrem på deiga før jeg strødde på blåbæra. Og det blei kjempegodt!!

 5. Hei! Bakte bollene i dag og brukte også vaniljekrem. Fordi det ikke var så planlagt hadde vi ikke ferske blåbær, men vi hadde en pose med tørka. Det fungerte også veldig fint. Kan tenke meg at de blir litt mer klissete med ferske bær.

  1. Høres kjempegodt ut! Tørkede blåbær kan fint benyttes, og gir nok også mindre kliss en friske og (spesielt) frosne blåbær.

 6. Hei Trine du er min hemmelege bolle-engel ;D !!! Jeg elsker sidene dine og du har alltid de oppskriftene jeg leter etter (og ikke leter etter..nam)
  Har lært å lage boller av dine nettsider, og familien og kollegaer tror nå at jeg er mesterbaker. Bruker bare triksene jeg har lært av den vidunderlige bloggen din.
  Stoooor heder til deg og sidene dine, og at de er tilgjengeleige for alle. Alt som er godt bør deles!

  1. Tusen takk for hyggelig tilbakemelding! Kjenner nesten at det klør litt på ryggen nå, kanskje det er englevingene som er i ferd med å vokse ut? Høres ut som om du har blitt familiens og vennekretsens bolleengel du også. Del boller og det glade budskap! Ha en fin uke! 😉

 7. Denne oppskriftet har jeg akkurat testet ut. Ble veldig forøyd med resultatet så nå er bollene blogget om hos meg også, selvsagt med lenke til deg!

 8. Hei Trine! Takk for en flott matblogg! Her er det mange oppskrifter jeg skal prøve meg på. Bakte forleden blåbærboller som var utrolig god!

 9. Hei!
  Jeg leser ofte bloggen din og bruker oppskriftene, men glemmer liksom å kommentere.
  Blåbærbollene har jeg bakt mange ganger. Blir alltid vellykkede! Jeg syns de er aller best som de er, mens mannen min foretrekker dem med melis på.
  Laks med granateple har jeg laget. Overaskende godt!
  Så har jeg bakt noen av de eltefrie brødene dine. De ble også gode. Jeg har ikke anskaffet meg en jerngryte som du bruker ser jeg, men den skal jeg investere i nå før jul.
  Salater har jeg prøvd og mange fiskeretter. Du har gode forklaringer på fremgangsmåten, så det går nesten ikke an å misslykkes.
  Jeg skal prøve noen av julekakeoppskriftene dine i år. Er det noen du spesielt anbefaler?

  Takk for en kjempefin blogg!
  Hilsen Brita

 10. Hei!

  Bakte disse i blåbærbollene i dag med frosne blåbær fra hagen. Smakte kjempegodt!
  Når du lager kyllingmiddager, bruker du da økologisk kylling? Hvilket merke evnt?
  Tusen takk for en super inspirerende blogg som jeg bruker masse!!!

 11. Blåbærbollar er årleg tradisjon på sommaren hos oss, veldig god oppskrift dette! I år rakk eg ikkje bake dei før i dag – 21. august.framleis bær å finne i skogen bak huset. Har ein kommentr , nemleg at eg syns 150-200 gram blæbær er for lite. 400 gram i mine bollar i dag blei veldig bra,

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste