En saftig biff med rødvinsaus, potetgrateng, ovnsbakte tomater og brokkolini - det er bra godt det!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

BIFF & TILBEHØR

4 biffer (indrefilet, ytrefilet, entrecôte el.)
salt og pepper
1-2 ss nøytral olje til steking
1 ss smør
2 fedd hvitløk , delt i to på langs
4 tomater
200 g brokkolini

POTETGRATENG

1000 g poteter , i tynne skiver
3 sjalottløk , finhakket
3 fedd hvitløk , finhakket
nøytral olje til steking
3 dl kremfløte
1 dl melk
1 ts salt
1/4 ts pepper
100-150 g smaksrik ost , revet
1 ss frisk timian eller 1 ts tørket timian

RØDVINSAUS

1 sjalottløk , finhakket
1 ss smør
1 dl rødvin
2 ts balsamicoeddik
1 ts soyasaus
1 ts flytende honning
2 dl oksekraft
1 kvast frisk timian , grovt hakket
sitronsaft , smak til
1 ts smør

SLIK GJØR DU

Biff med rødvinsaus og potetgrateng

POTETGRATENG & BAKTE TOMATER

Sett stekeovnen på 220 grader, over- og undervarme. Skrell potetene og skjær dem i tynne skiver. Bruk gjerne en mandolin, hvis du har. Finhakk sjalottløk og hvitløk, og riv osten.

Finn frem en kjele, ha i litt nøytral olje og la sjalottløk og hvitløk surre et par minutter. Tilsett poteter, fløte og melk, og gi det et forsiktig oppkok. La det stå å småkoke i ca. 5 minutter. Rør av og til, og pass på at det ikke brenner seg fast i bunnen. Tilsett ca. halvparten av osten, og smak til med timian, salt og nykvernet sort pepper. Ha potetblandingen i en ildfast form (ca. 20 x 20 cm) og stek på midterste rille i 15 minutter. Fordel resten av osten over potetblandingen og la det steke i ytterligere 15-20 minutter. Følg med mot slutten av steketiden, og legg gjerne litt bakepapir oppå formen hvis osten begynner å bli brun oppå. Potetene er ferdig når de er møre og osten oppå har en fin gyllen farge. La de potetgratengen hvile i ca. 10 minutter før servering.

Biff med rødvinsaus og potetgrateng

Senk varmen til 175 grader. Finn frem en liten ildfast form og ha i tomatene, drypp litt olje over og krydre med et par klyper flaksalt. Stek tomatene på midterste rille i ca. 10 minutter, til de er møre og fine.

RØDVINSAUS

Mens potetgratengen koser seg i ovnen kan du lage sausen. Stek sjalottløken i litt smør, til den er blank og myk. Tilsett rødvin og balsamicoeddik, kok opp og la det koke til det er ca. 1/5 igjen. Tilsett deretter kraft og frisk timian og kok inn til sausen får passe konsistens, etter 10-15 minutter. Sil sausen. Smak til med flytende honning og soyasaus. Rett før servering rører du inn 1 ts smør og smaker til med nykvernet sort pepper og litt sitronsaft. Sausen skal ikke koke etter at smøret er rørt inn.

BIFF & BROKKOLINI

La gjerne kjøttet hvile i romtemperatur en halvtimes tid. Tørk biffene med litt kjøkkenpapir og krydre med salt og nykvernet sort pepper (like før du skal steke dem). Stek biffene i en blanding av olje, smør, hvitløk og frisk timian. For medium stekt biff steker du til kjøttsaften pipler ut på oversiden. Snu deretter biffen og stek til det pipler på den andre siden også. Ta biffen ut av stekepannen og la den hvile i ca. 5 minutter før servering. Dersom du har en tykk biff må den stekes lengre og da anbefaler jeg å benytte steketermometer for å sjekke kjernetemperaturen, 55-60 grader for medium stekt biff.

Kok brokkolini i lettsaltet vann i 4-5 minutter. Hell av vannet.

Biff med rødvinsaus og potetgrateng

Server biffen med potetgrateng, ovnsbakte tomater og brokkolini som tilbehør. Drypp litt av rødvinsausen over – og nyyyt!

TIPS

  • Bytt gjerne ut litt av potetene (feks ca. 200 gram) med sellerirot.
  • Brokkolinien kan gjerne byttes ut med for eksempel brokkoli, asparges eller aspargesbønner.
  • Du kan også steke potetgratengen i porsjonsformer (6-8 stk, avhengig av størrelsen), men da bør du redusere steketiden med 5-10 minutter (følg med mot slutten).

VELBEKOMME!

 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei Trine! Vi bruker oppskriftene dine ofte og mye!:-) men om du kan legge til antall/hvor mye i beskrivelsen om hvordan det lages hadde vært supert! Blir mye scrolling på mobil/iPad. akkurat nå må jeg drikke to dl rødvin ekstra siden jeg husket feil fra oppskriften

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste