ANNONSE - VäSTERBOTTENSOST

Västerbottenost er en tradisjonell svensk ost som er svært anvendelig. Den er for eksempel nydelig på brødskiven, sammen med tapas og til pastaen. Den har god smelteevne og er derfor også godt egnet til matlaging, i for eksempel supper, bakst, gratenger og pai. Du kjenner kanskje den tradisjonelle Västerbottensostpaien? Prøv gjerne Västerbottensost neste gang du skal lage potetgrateng eller fløtegratinerte poteter, slik jeg har gjort her. Osten tilfører potetretten en deilig fyldig smak, og gir også en fin "krønsj" av smeltet ost på toppen av gratengen.

Potetgratengen serveres her som tilbehør til en saftig biff med rødvinsaus, ovnsbakte tomater og brokkolini eller bimi som det også kalles.

Annonse

Ingredienser

BIFF & TILBEHØR

4 biffer (indrefilet, ytrefilet, entrecôte el.)
salt og pepper
1-2 ss nøytral olje til steking
1 ss smør
2 fedd hvitløk , delt i to på langs
4 tomater
200 g brokkolini

POTETGRATENG

1000 g poteter , i tynne skiver
3 sjalottløk , finhakket
3 fedd hvitløk , finhakket
nøytral olje til steking
3 dl kremfløte
1 dl melk
1 ts salt
1/4 ts pepper
100-150 g Västerbottensost , revet
1 ss frisk timian eller 1 ts tørket timian

RØDVINSAUS

1 sjalottløk , finhakket
1 ss smør
1 dl rødvin
2 ts balsamicoeddik
1 ts soyasaus
1 ts flytende honning
2 dl oksekraft
1 kvast frisk timian , grovt hakket
sitronsaft , smak til
1 ts smør

SLIK GJØR DU

Biff med rødvinsaus og potetgrateng

POTETGRATENG & BAKTE TOMATER

Sett stekeovnen på 220 grader, over- og undervarme. Skrell potetene og skjær dem i tynne skiver. Bruk gjerne en mandolin, hvis du har. Finhakk sjalottløk og hvitløk. Riv Västerbottensosten, eller bruk ferdig revet ost.

Finn frem en kjele, ha i litt nøytral olje og la sjalottløk og hvitløk surre et par minutter. Tilsett poteter, fløte og melk, og gi det et forsiktig oppkok. La det stå å småkoke i ca. 5 minutter. Rør av og til, og pass på at det ikke brenner seg fast i bunnen. Tilsett ca. halvparten av Västerbottensosten, og smak til med timian, salt og nykvernet sort pepper. Ha potetblandingen i en ildfast form (ca. 20 x 20 cm) og stek på midterste rille i 15 minutter. Fordel resten av osten over potetblandingen og la det steke i ytterligere 15-20 minutter. Følg med mot slutten av steketiden, og legg gjerne litt bakepapir oppå formen hvis osten begynner å bli brun oppå. Potetene er ferdig når de er møre og osten oppå har en fin gyllen farge. La de potetgratengen hvile i ca. 10 minutter før servering.

Biff med rødvinsaus og potetgrateng

Senk varmen til 175 grader. Finn frem en liten ildfast form og ha i tomatene, drypp litt olje over og krydre med et par klyper flaksalt. Stek tomatene på midterste rille i ca. 10 minutter, til de er møre og fine.

RØDVINSAUS

Mens potetgratengen koser seg i ovnen kan du lage sausen. Stek sjalottløken i litt smør, til den er blank og myk. Tilsett rødvin og balsamicoeddik, kok opp og la det koke til det er ca. 1/5 igjen. Tilsett deretter kraft og frisk timian og kok inn til sausen får passe konsistens, etter 10-15 minutter. Sil sausen. Smak til med flytende honning og soyasaus. Rett før servering rører du inn 1 ts smør og smaker til med nykvernet sort pepper og litt sitronsaft. Sausen skal ikke koke etter at smøret er rørt inn.

BIFF & BROKKOLINI

La gjerne kjøttet hvile i romtemperatur en halvtimes tid. Tørk biffene med litt kjøkkenpapir og krydre med salt og nykvernet sort pepper (like før du skal steke dem). Stek biffene i en blanding av olje, smør, hvitløk og frisk timian. For medium stekt biff steker du til kjøttsaften pipler ut på oversiden. Snu deretter biffen og stek til det pipler på den andre siden også. Ta biffen ut av stekepannen og la den hvile i ca. 5 minutter før servering. Dersom du har en tykk biff må den stekes lengre og da anbefaler jeg å benytte steketermometer for å sjekke kjernetemperaturen, 55-60 grader for medium stekt biff.

Kok brokkolini i lettsaltet vann i 4-5 minutter. Hell av vannet.

Biff med rødvinsaus og potetgrateng

Server biffen med potetgrateng, ovnsbakte tomater og brokkolini som tilbehør. Drypp litt av rødvinsausen over – og nyyyt!

TIPS

  • Bytt gjerne ut litt av potetene (feks ca. 200 gram) med sellerirot.
  • Brokkolinien kan gjerne byttes ut med for eksempel brokkoli, asparges eller aspargesbønner.
  • Du kan også steke potetgratengen i porsjonsformer (6-8 stk, avhengig av størrelsen), men da bør du redusere steketiden med 5-10 minutter (følg med mot slutten).

VELBEKOMME!

Västerbottensost

Dette innlegget er skrevet som en del av mitt samarbeid med Oluf Lorentzen AS, som blant annet forhandler Västerbottensost. Västerbottensosten finnes i flere størrelser (165 og 450 grams biter), i skiver og ferdig revet. Osten får du kjøpt hos MENY, Coop Mega, Matkroken, Kolonial.no, oluf.no og i ostedisker rundt i Norge.  

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.