Denne syrlige ostekaken introduserte min studievenninne Berit under en kollokvie på 5. avdeling juss, og kaken serveres fortsatt av og til når vi ”jussjentene” møtes. Riktignok uten Berit tilstede, for hun har flyttet nordover igjen, men kaken hennes lever altså sitt eget liv her på Østlandet. Dette er en ”stekt” ostekake som lages i tre omganger. Jeg har imidlertid gjort noen justeringer i oppskriften, og har for anledningen toppet ostekaken med rørte bringebær. Dette er en ypperlig kake til små og store anledninger, og den kan gjerne lages et par dager før den skal serveres.

Ingredienser

KAKEBUNN

150 g havrekjeks , knust
50 g smør , smeltet

OSTEKREM

300 g kremost (naturell)
2 ts sukker
½ vaniljestang , frøene
2 egg

RØMMETOPPING

600 g lettrømme
100-125 g sukker
1/2 vaniljestang , frøene

RØRTE BRINGEBÆR

200 g bringebær
syltesukker
friske bær (eventuelt til dekor)

SLIK GJØR DU

Knus kjeksene og rør dem sammen med det smeltede smøret. Dersom du benytter usøtede havrekjeks kan du eventuelt tilsette litt sukker. Fordel massen i bunnen av en springform som er ca. 22 cm i diameter.

Rør sammen kremost, sukker og vaniljefrø til du har en jevn masse. Tilsett eggene og rør godt sammen. Fordel ostekremen oppå kjeksbunnen og stek kaken (på rist midt i ovnen) ved 190 grader (over- og undervarme) i 10 minutter.

Rør sammen ingrediensene til rømmetoppingen. Smak til med sukker til du får ønsket sødme. Fordel blandingen over ostekremen og stek kaken i ytterligere 10-15 minutter. Den skal fortsatt være litt ”skjelven” i midten. Avkjøl kaken på rist, og sett den deretter i kjøleskapet i minst 3 timer før servering.

Ha friske eller frosne (opptinte) bringebær i en bolle og tilsett syltesukker (eventuelt sukker tilsatt litt pektin), og rør det godt sammen med en gaffel eller lignende. Smak deg frem i forhold til sukkermengden, til du får ønsket sødme på syltetøyet ditt.

Berits ostekake med rørte bringebær

Server ostekaken med de rørte bringebærene som tilbehør, og pynt gjerne med noen friske bær hvis du har.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Heia Trine. Denne kaka vekker gode minner fra en flott studietid i lage med deg og resten av jussjentene. Hilsen Berit

    1. Det gjør den! Du får si fra når du er på Oslotur igjen, slik at vi kan treffes igjen hele gjengen, med eller uten den deilige ostekaken din. 🙂

  2. Hei, midt i baking, på 16 mai, og har kun ett beger med rømme. Kan jeg bruke 300 g Creme Fraiche i tilleg til rømmen, eller blir det rart? Rekker ikke Kiwi som stenger om 3 minutter..

    Takk for svar! 🙂 🙂

  3. Hei! Lagde kaken i går, men stekte den for lite ser jeg nå.. er det mulig å ettersteke den i dag, eller er det for sent?

  4. Hei! Vet ikke om du lengre svarer på så gamle innlegg, men jeg lurer også på om kaken kan etterstekes dagen etterpå hvis den ikke er helt ferdig. Har hatt den i ovnen i 5 min mer enn maks tiden og jeg synes fortsatt den virker litt understekt… Gleder meg til å smake.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste