julimenyen

Inviter til sommerfest, eller lag noe godt til dine kjære og nære. Her er mitt forslag til en fargerik og smakfull treretters meny, med spennende vintips fra Sara. Klikk på bildene for å komme til oppskriftene.

 

 

# FORRETT #

 

Vi starter med sommerruller med peanøttsaus, som er et syn for øyet og en fest i munnen.

Sommerruller med peanøttsaus

Vintips: Bassermann-Jordan Riesling Feinherb 2018 (Tyskland) Pris: kr. 189,90,- (varenummer: 11599101). Knasende sprø grønnsaker i mykt rispapir. Milde og enkle smaker tenker du kanskje, men neida: Denne retten smaker mye mer enn mange tror og det er det chili, honning, peanøtt, soya og hoisinsaus som står for. Et fyrverkeri av både farger og smaker – her trengs en vin som virkelig vet å takle det hele. Min favoritt til denne sommerretten er uten tvil en riesling feinherb. Riesling er navnet på hvitvinsdruen, feinherb er navnet på vinstilen. Med feinherb menes halvtørt, altså en vin med litt sødme, og tro meg: det trengs til disse smaksrike, pikante, salte og søtlige sausene. Gled deg til Bassermann-Jordans aromatiske, sitrussyrlige, eple- og blomsterduftende hvitvin: en riesling feinherb deluxe. 
 

#HOVEDRETT #

 

Til hovedrett foreslår jeg grillet ytrefilet av storfe med chilismør og en smakfull jordbær- og tomatsalat med et hint av chili – en deilig smaksopplevelse!

YTREFILET MED CHILISMØR OG JORDBÆR- OG TOMATSALAT

Vintips: Barale Barbera d´Alba Castlé 2019 (Italia) Pris: kr. 229,90,- (varenummer: 7795101). Rødt kjøtt og rødvin er for mange en klassisk duo og de færreste av oss velger den letteste vinen når oksekjøtt står i sentrum. Men til akkurat denne retten må vinen ta litt hensyn – her er det nemlig både pikant chili, søte jordbær og syrlige tomater. Og ikke minst: det er sommer og det er varmt. For at både du og maten skal elske vinen, må den spille på lag med retten i sin helhet. Derfor faller valget på en ung, leskende og fruktig rødvin fra Italia. Denne barberaen er konsentrert, rik og moden. Syrligheten er ideell til tomatsalaten, strukturen takler kjøttet. Allsidig og usedvanlig god. Serveres lett avkjølt. 

 

# DESSERT #

 

Som en søt avslutning passer det godt med en sommerfrisk rabarbrasuppe med jordbær og vaniljeis. Rabarbrasuppen kan lages flere dager før den skal serveres, og sammen med søte og solmodne norske jordbær og en kule vaniljeis kan det hende at dette blir en av sommerens søte høydepunkter.

Rabarbrasuppe med jordbær

Vintips: FRV100 de Jean Paul Brun (Frankrike) Pris: kr. 220,- (varenummer: 8126001). Til sommerens kanskje mest sjarmerende rett må vi ha noe likeverdig i glasset. En av sommerens favorittviner er franske Jean-Paul Brun sin rosa perlende og sødmefulle vin. Denne er laget på 100% gamay-druer og smaker lett og leskende av markjordbær, rips og hvit fersken. Toppen av lykke på varme sommerdager i skyggen, og aller helst sammen med Trines rabarbrasuppe.
 

 

Vintipsene er gitt av Sara Døscher som er sommelier med mer enn 20 års erfaring fra Vinmonopolet, vinimport og restaurantbransjen. Hun brenner for god mat og vin i kombinasjon, og har skrevet flere vinbøker. Hun holder også vinkurs og lager podcast om vin. Lytt gjerne på podcasten hennes Fredagstipset – vin til helgen.

 

VELBEKOMME!

 

Lyst på flere menyforslag? Sjekk gjerne ut de øvrige menyene i serien «månedens treretters«. Ellers finnes det allerede mange gode tips under kategorien «meny«. Alle vintipsene fra Sara finner du samlet her

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste