Legg noe godt på grillen i sommer, som for eksempel ytrefilet av storfe, som får kose seg på indirekte varme vel og lenge til kjernetemperaturen kryper opp mot 56-58 grader. Som tilbehør anbefaler jeg chilismør og en fruktig, søt og litt spicy salat med jordbær, tomat og chili - en nydelig kombo!

Har du lyst på et vintips til retten? Sjekk ut Sara Døschers spennende vinanbefaling til disse gode smakene - velbekomme!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

KJØTT & POTETER

700-800 g ytrefilet av storfe
nøytral olje
salt og pepper
600-800 g småpoteter

CHILISMØR

250 g smør (mykt)
1 rød chili , finhakket
2 fedd hvitløk , finhakket
1/2 ss sitron , saft og finrevet skall
2 ss gressløk eller basilikum, finsnittet
salt og pepper

JORDBÆR- OG TOMATSALAT

200 g jordbær , i biter
200 g cherrytomater , i båter
1/2 rødløk , i tynne båter
1/2 - 1 rød chili , finhakket
1 neve basilikumblader
3 ss extra vigin olivenolje
1 ss eplesidereddik
1 ts flytende honning
salt og pepper
3 ss pinjekjerner , ristet

SLIK GJØR DU

YTREFILET MED CHILISMØR OG JORDBÆR- OG TOMATSALAT

CHILISMØR

La smøret stå i romtemperatur et par timer (eller bruk ostehøvel på kaldt smør slik at det blir enklere å jobbe med). Ha det i en kjøkkenmaskin med K-spade el. og tilsett ca. 1/2 chili, hvitløk, sitronskall og sitronsaft. Kjør maskinen til alle ingrediensene er godt blandet. Smak til med salt og pepper, og eventuelt litt mer chili. Du regulerer selv styrken på chilismøret med mengden chili du tilsetter. Fordel blandingen på litt plastfolie og rull den stramt sammen, slik at du får en pølse. Slå en knute på hver side og legg chilismøret i fryseren en halvtimes tid. Oppbevar deretter chilismøret i kjøleskapet frem til servering. Chilismør som blir til overs kan eventuelt puttes tilbake i fryseren, til neste gang du skal grille.

OVNSBAKTE POTETER

Sett stekeovnen på 225 grader, over- og undervarme. Del potetene i to og fordel dem i en ildfast form. Bruk gjerne større poteter, men del dem da opp i jevnstore båter. Ringle over litt olivenolje eller legg noen skiver smør oppå, ha på salt og stek potetene midt i ovnen i 30-35 minutter (eller mer hvis du benytter større poteter), til de er gylne og møre. Rør et par gangen underveis.

Alternativt kan du grille potetene også, les mer om hvordan du gjør det her.

KJØTTET

Gni kjøttet inn med en nøytral olje, og krydre med salt og pepper. Grill kjøttet først raskt på en sone med direkte varme på grillen til det har en fin stekeskorpe over det hele. Legg deretter kjøttet på indirekte varme, til det har en kjernetemperatur på 56-58 grader (bruk et steketermometer som er egnet til grilling). Snu kjøttet ofte. Mens du griller må du ha på lokket og huske å snu kjøttet jevnlig. La kjøttet hvile i ca. 15 minutter før servering.

JORDBÆR- OG TOMATSALAT MED CHILI

JORDBÆR- OG TOMATSALAT

Skyll og rens jordbærene og ha dem i en bolle sammen med tomater, rødløk, chili og basilikum. Vend salaten forsiktig sammen. Rør sammen olivenolje, eddik og honning, og smak til med salt og pepper. Drypp dressingen over salaten, og dryss de ristede pinjekjernene over.

SERVERING

Skjær kjøttet opp i skiver og legg en skive kryddersmør oppå. Server jordbær- og tomatsalaten og potetene ved siden av.

YTREFILET MED CHILISMØR OG JORDBÆR- OG TOMATSALAT

TIPS

  • Les mer om grilling på direkte og indirekte varme her.
  • Dersom du heller vil steke kjøttet i stekeovnen kan du først steke det raskt i stekepannen til du får en fin stekeskorpe over det hele. Legg deretter kjøttet i en ildfast form og stek det videre ved 125 grader (over- og undervarme) til du har en kjernetemperatur på 56-58 grader. Husk å la kjøttet hvile i minst 15 minutter før du skjærer det opp i skiver.

VINTIPS

Barale Barbera d´Alba Castlé 2019 (Italia) Pris: kr. 229,90,- (varenummer: 7795101). Rødt kjøtt og rødvin er for mange en klassisk duo og de færreste av oss velger den letteste vinen når oksekjøtt står i sentrum. Men til akkurat denne retten må vinen ta litt hensyn – her er det nemlig både pikant chili, søte jordbær og syrlige tomater. Og ikke minst: det er sommer og det er varmt. For at både du og maten skal elske vinen, må den spille på lag med retten i sin helhet. Derfor faller valget på en ung, leskende og fruktig rødvin fra Italia. Denne barberaen er konsentrert, rik og moden. Syrligheten er ideell til tomatsalaten, strukturen takler kjøttet. Allsidig og usedvanlig god. Serveres lett avkjølt. 

VELBEKOMME!

Har du laget oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes, legg igjen en kommentar under, på facebook eller Instagram (@trinesmatblogg). 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hvor lenge ca må et slikt kjøttstykke ligge på grillen på indirekte varme for å oppnå 56 grader?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste