Denne desserten laget jeg søndag kveld, og den kommer nok alltid til å være helt spesiell for meg. Ikke bare fordi den var god på smak, men også fordi det knytter seg gode minner og sterke følelser til både da jeg laget den og da vi koste oss med den. I går tok jeg nemlig farvel med et kjært og snilt familiemedlem gjennom 13 år, dvergschnauzeren Mia. En fantastisk personlighet; klok, snill, leken og barnekjær. Mia var kjøkkenassistenten personlig og var alltid sammen meg på kjøkkenet når jeg laget mat, og ryddet mer enn gjerne opp mat som eventuelt måtte falle på gulvet. Slik var hun helt til det siste, men da jeg laget denne desserten på søndag lå hun midt på gulvet og tilsynelatende sov, men løftet på det ene øyelokket av og til. Da vi spiste desserten lå hun ved siden av meg i sofaen, med hodet på fanget mitt. Få timer etterpå sovnet hun stille inn. De gode minnene etter en utrolig snill og god hund vil for alltid leve videre. Hvil i fred, kjære Mia.

 

Oppskriften er lånt fra matbloggen Chocolate and Zucchini, som skrives av franske Clotilde. Jeg har gjort noen endringer i oppskriften, blant annet redusert sukkermengden noe. Originaloppskriften finner du her. Finn frem:

 • 2 (3) epler, i terninger
 • 1 (2) mango, i terninger
 • 60 g smør, i terninger
 • 70 g brunt sukker
 • 80 g havregryn
 • 80 g hakkede mandler

Kjør smør og sukker i kjøkkenmaskin, til det blir kremete. Tilsett havregryn og hakkede mandler, og rør godt sammen. (Har du ikke kjøkkenmaskin går det fint med rå håndkraft også!) Smør en stor paiform eller 4 små. Ha i mango- og epleterningene, og fordel smuldredeigen over. Jeg lagde 4 små paier og benyttet 1 mango og 2 epler. Lager du den i en stor form kan du benytte mer frukt, for eksempel 2 mango og 3-4 epler.

Stekes ved ca 200 grader til frukten er myk og kaketoppingen er sprø og gyllen. Jeg laget små porsjonspaier (ca. 12 cm i diameter) og stekte de i ca. 20 minutter. Lager du en stor pai må du påregne lengre steketid, ca. 30 minutter vil jeg tro, men følg med mot slutten.
 

Serveres med vaniljeis, stivpisket creme fraiche eller stivpisket kremfløte.

 

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Det er like trist å ta farvel med sine firbeinte som sine tobeinte familiemedlemmar. Ingen er vel meir trufaste, tillitsfulle og tilbedande…Når vi miste vår trofaste gatemixhund gjennom 17 år, var det tilnærma landesorg…og enno er ho djupt sakna…etter 8 år!!Men det høyrest no ut som ho fekk reise roleg og fredfullt med dei ho elska rundt seg.Trøsteklem

 2. Så vakker farvel til en vakker Mia!Når våre bestevenner forlater oss og drar herfra så ser jeg for meg at de er på et vakkert sted Nangiala. Et sted som Astrid Lindgren beskriver så fint i Brødrene Løvehjerte.Epler med smuldrepai er favoritt desserten her i huset, jeg skal forsøke din.Har selv hund og hundeblogg, så jeg kommer nok til å sende en vakker tanke til din Mia når jeg lager din variant.Ellers har jeg vært inne å tittet på siden din flere ganger, maten du lager er etter min smak og veldig lekkert fremstilt.Trøste klem fra oss, Berit og Ville.

 3. Så trist, og jeg føler med dere. Ikke lenge siden jeg måtte ta farvel med min følgesvenn gjennom 9,5 år, og jeg sørger fortsatt. De er så trofaste og gode disse fibente vennene våre. :)Den desserten der skasl jeg prøve en dag. Ellers har jeg prøvd litt forskjellig av retter du legger ut, og her er mye godt. Herlig med litt input til hva man skal lage til middag…. Ha en flott dag. :)Klem

 4. Så trist med Mia. :(Oppdaget blogen i går, og skal si du frister!! Så i dag bakes det kanelknuter i heimen! 🙂 Håper det er greit jeg låner ett bilde av deg.Ha en flott dag! Ramona.

 5. Å så utrolig trist. Paien høres utrolig god ut og du skriver så fint om Mia i innlegget ditt. Sender en klem fra Drammen til deg.

 6. Har nettopp oppdaget bloggen din, den er veldig innholdsrik og flott! Så trist med den lille kjøkkenassistenten! Vi har en liten bart av samme type, skjønner godt at det vil bli et tomrom etter din Mia, liten kropp, stor personlighet!

 7. Jeg føler med dere, Trine. Det er uendelig vondt å miste en god følgesvenn gjennom mange år. Mia var nydelig!<3Også må jeg takke for en kjempekoselig fredag forrige helg. Det var en innholdsrik ettermiddag/kveld og frister absolutt til gjentakelse. Artig å møte medbloggere, selv om det ikke ble så mye tid til å prate med hver enkelt. Håper vi får det til neste gang. Uansett er jeg glad for å kunne følge deg gjennom bloggen, du er en enorm inspirasjonskilde! Klem fra Heidi

 8. Så leit å høre om Mia! Vi har også en kjær firbent i familien – Dixie – som er like flink til å rydde opp på kjøkkenet som Mia var høres det ut som. Det beste Dixie vet er faktisk broccoli! Når vi har til overs så pyntes hundematen med en broccoli floret og den går alltid unna først :))Så fint med en pai til minne om Mia – det hadde hun sikkert likt :)Klemina

 9. Så veldig, veldig trist å lese… Jeg føler med deg og dine! Heldigvis høres det ut som om Mia sovnet inn uten å ha det vondt. Takk for alle gode matopplevelser du deler, vi er mange som setter pris på dem!HilsenKirsti

 10. Så fin tekst! Litt tårefremkallende selvsagt, sikkert enda mer for oss som er hundeeiere. Jeg vil at min hund skal dø hjemme når den tid kommer, med oss taslende rundt henne til det siste. Ellers må jeg si at oppskriftene dine refereres det til både her og der i Blogglandia, så her kommer jeg garantert tilbake!

 11. Det er det værste ved hunde – at de lever så kort tid. Jeg har en stor newfoundlænder, som desværre heller ikke har længe igen. (http://trinekc.dk/blog/wp-content/uploads/2010/08/IMG_6355.JPG)Jeg ved ikke om I i Norge kender historien om Regnbuebroen – men jeg ved at mange har fundet trøst i det når de har mistet deres elskede kæledyr:Her på denne vor side af himlen findes et sted kaldet Regnbuebroen. Når et dyr, som har stået et af os mennesker særlig nært, dør, rejser det hen til Regnbuebroen. Dér er grønne enge og bakker, så vore særlige dyrevenner kan løbe rundt og lege sammen. Der er masser af mad, vand og solskin, som sørger for at vore venner er glade og har det godt.Alle dyr, som engang var syge og gamle, får deres styrke tilbage. De som var skadede eller lemlæstede bliver gjort hele og stærke igen, præcis sådan som vi husker dem og mindes dem, som de var engang. Dyrene er glade og tilfredse på nær een enkelt ting; alle som een savner de deres kære, som engang var dem nær, og som de måtte lade tilbage.Sammen løber de og leger; men den dag kommer, da et af dem med ét stopper op og ser hen mod horisonten. Blikket er klart og opmærksomt, kroppen begynder at skælve. Pludselig begynder dyret at løbe bort fra gruppen, det næsten flyver henover det grønne græs så hurtigt, som dets ben kan bære det.Det har set dig, og når du og din specielle ven endelig mødes, omfavner I hinanden i glædeligt gensyn for aldrig nogensinde mere at skilles. De glade kys nærmest regner ned over dit ansigt, dine hænder kærtegner igen det elskede dyr, og du ser endnu engang ind i disse dit dyrs trofaste øjne. Alt for længe var det borte fra dit liv; men aldrig et øjeblik fra dit hjerte.Derpå krydser i Regnbuebroen sammen…

 12. Kjære Trine.Hun sovnet inn med den deilige lukten av pai og tenkte nok på deg.Min lille Cocker Spaniel ( Pia )får med seg alle smuler på kjøkken gulvet, og ser på meg med store øyne og lurer på om det ikke detter ned noe snart… Takk for alle gode oppskrifter som du deler med oss. Hilsen Bjørg.

 13. Uff så trist!! Men det høres ut som hun hadde et veldig bra liv som kjøkkenassistent. Jeg savner hunden min også masse, for den er ikke i lenger der jeg bor i Frankrike. Men forhåpentligvis kommer han tilbake om et par måneder, bare han ikke blir så tjukk at han ikke får være med på flyet!

  Jeg skal prøve å lage denne smuldrepaien for jeg har akkurat endelig fått kjøpt meg en liten ovn til studentkjøkkenet mitt. Takk for alle oppskriftene dine! Hilsen fra Champagne:)

 14. Lagde denne paien for å ha med på barselsbesøk til et vennepar, og hver eneste lille smuldrebit gikk ned:-) Veldig godt. Det er første gang jeg har lagd smuldrepai, selv om jeg alltid har elsket smuldrepai lagd av andre….det var jo så lett…! Har alltid trodd det var vanskelig å lage noe så godt, men nei…Dette blir en gjenganger som kan varieres med omtrent alt av frukt og bær som man har tilgjengelig! 🙂 Tusen takk, og kondolerer med tapet av den fine hunden din.

 15. Tusen takk for oppskrift og varme ord om Mia. Vi som har mistet en firbeint venn hvor vondt det er.
  For tiden er det du som er kjøkkeninspirasjonen min. Jeg var orntelig lei av å lage mat. Så dukket bloggen din opp. Og jeg fikk lyst å lage mat igjen! Idag er det smuldrepaien som står for tur.Synes den kan hete Miapai?
  God helg.

  1. Takk for hyggelig tilbakemelding! Så gøy å høre at du har fått tilbake inspirasjonen til å lage mat igjen! Kos dere med paien! 😉

 16. Denne uka har jeg prøvd flere av middagsoppskriftene dine med STOR suksess i heimen (svigermor har forsynt seg to ganger hver dag 🙂
  Nå skal vi lage denne smuldrepaien for andre gang. Fin til lunsjgjestene. Tusen takk for masse inspirasjon på kjøkkenet. God helg

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste