TACOGRATENG 0G TACOKRYDDER PÅ GOD MORGEN NORGE

tacogratengI dag er jeg invitert til God Morgen Norge/TV2 og Wenche Andersens kjøkkenkrok for å lage tacograteng. Første gang jeg fikk servert tacograteng var hos min yngste datter Emilie. Hun hadde blant annet ananasbiter i, som gir en sødme som passer godt til den krydrede kjøttsausen. Selv ønsket jeg å lage en «hverdagsvariant», og puttet oppi blant annet gulrøtter og brune bønner, som både metter godt og gir en god smak på det hele. Dette er populær hverdags- eller helgemat for både store og små, og du kan lage den så hot eller mild som du ønsker. Oppskriften er hentet fra TRINES MAT, og er selvsagt laget med hjemmelaget tacokrydder.

Ja, for det er sånn at det beste og sunneste tacokrydderet lager du enkelt selv. Da har du full kontroll på salt- og sukkermengden, og du slipper unødige tilsetningsstoffer og smaksforsterkere. Her benyttes det nemlig bare krydder.

tacokrydder

Jeg har siden jeg la ut oppskriften for mer enn tre år siden fått mange tilbakemeldinger fra lesere som nå utelukkende lager eget tacokrydder. Her er oppskriften nok en gang:

HJEMMELAGET TACOKRYDDER

 • 3 ss chilipulver
 • 2 1/2 ts chiliflak (knuste)
 • 2 1/2 ts tørket oregano
 • 2 ss spisskummen
 • 2 ss paprikapulver
 • 2 1/2 ts hvitløkspulver
 • 1 1/2 ss havsalt
 • 1 1/2 ts cayennepepper

Bruk måleskje og mål opp krydderet. Bland det hele godt sammen. Oppbevar krydderet i tett boks eller glass. (Vær obs på at krydder kan ha ulik styrke. Chilipulver som kjøpes i innvandrerbutikker kan for eksempel være sterkere enn det man vanligvis finner i dagligvarebutikkene, hold derfor gjerne igjen litt på chilipulveret.)

tacokrydder

TACOGRATENG

 • 600 g karbonadedeig eller kjøttdeig
 • 1 1/2-2 ss hjemmelaget tacokrydder (smak deg frem!)
 • 1 stor løk, i små terninger
 • 2-3 gulrøtter, i små terninger
 • ca. 1/2 rød chili, hakket
 • 1-2 hvitløkfedd, finhakket
 • ¾-1 boks sorte hermetiske bønner
 • 1 boks hermetiske tomater, hakket
 • eventuelt litt sukker
 • salt og pepper
 • ca. 150 g tortillachips
 • revet ost
 • frisk koriander (kan sløyfes)

TILBEHØR

 • salat (feks salatblader, cherrytomater, avokado, olivenolje og maldonsalt)
 • rømme
 • ½ lime, i båter

Fres løk og gulrot i en stekepanne eller vid gryte, til løken blir blank og myk. Legg til side.

Stek karbonadedeigen i litt smør og tilsett mesteparten av tacokrydderet, hvitløk og chili slik at det setter god smak på kjøttet. Det er vanskelig å angi eksakt mengde tacokrydder da styrken her vil variere, så her er det bare å prøve seg frem til ønsket styrke. Når kjøttet har stekt et par minutter tilsettes hermetiske tomater og de ferdigstekte grønnsakene. La det koke 2-3 minutter og tilsett bønnene. Smak til med litt sukker, salt, pepper og eventuelt litt mer tacokrydder, om nødvendig.

Hell kjøttsausen over i en ildfast form. Stikk tortillachips rundt kanten og fordel osten over det hele. Stekes ved 225 grader, midt i ovnen, i ca. 10 minutter til ost og tortillachips begynner å bli gyldne.

tacograteng

Ha eventuelt litt hakket koriander over, og server tacogratengen umiddelbart – sammen med en bolle grønn salat, litt rømme og gjerne en limebåt.

TIPS: Vil du gjøre litt ekstra ut av denne retten kan du for eksempel servere hjemmelaget guacamole og/eller mangosalsa som tilbehør.

Enjoy!

(Oppskriften er til ca 4 porsjoner.)


, ,

16 Kommentarer

 1. Hege Alette Eilertsen 11. september 2013 at 11:27 #

  Den såg veldig fristande ut. Greit med litt variasjoner med tacoretter og. Ikkje berre Hellstrøm sin variant. Trur denne kan bli ein slager for eldste dattera mi som elsker sterk mat.

 2. Else 11. september 2013 at 15:45 #

  Hei.
  Måtte bare besøke din blogg etter å ha sett på God morgen Norge idag,Her er det masse spennende. Jeg kommer garantert tilbake for å hente inspirasjon til å komme igang på kjøkkenet igjen 🙂
  Boken din står nå på ønskelisten til jul så da er det bare å krysse fingrene 🙂
  Ønsker deg lykke til meg bok, blogg og ellers alt du driver med. Ser frem til å se hva du kommer opp med fremover.
  Mvh
  Else

 3. Mathias 12. september 2013 at 17:55 #

  Hei, leser bloggen din jevnlig å synes den er utrolig flott med mange gode tips. Litt offtopic her, du har vel ikke peiling hva Flat iron steak, Blade steak og Hanger steak heter på norsk, har kjøpt meg sous vide maskin og disse kjøtt stykkene skal hvis nok smake helt fantastisk. Har søkt på internett, men finner ingenting, føler at jeg må spørre noen som virkelig kan dette med mat.

  Mvh
  Mathias

 4. barbro 26. september 2013 at 09:50 #

  Har ett spørsmål om tacogratengen. Hvor mange porsjoner er oppskriften for?

 5. May Britt 25. oktober 2013 at 07:33 #

  Hei!

  Du lagar fantastisk mykje god og fristande mat! Og heimelaga tacokrudder – den er kjempegod. Fint å lage mat utan for mykje tilsetningsstoff.

  Har du laga tacolefser nokon gang? Hadde vore fint å laga noko til familien utan alle dei ekstra ingrediensane som er i kjøpemat! Såg du hadde laga heimelaga pitabrød 🙂

  M.

 6. Cecilia 26. mars 2014 at 20:12 #

  Hvor får man kjøpt chili flak til det hjemmelagde tacokrydderet? (For det er tørket chili du mener…?) Har lyst å prøve oppskriften til helgen. 🙂

 7. Marte 11. mai 2014 at 16:39 #

  Hei. Jeg prøver å holde meg helt unna salt for tiden og lurer på om du har prøvd å lage taco krydderet helt uten salt. Lurer på om det bare blir sterkt, eller om det kanskje kan gå.

  • Trine ;) 11. mai 2014 at 20:14 #

   Jeg har ikke laget tacokrydderet uten salt, men det er jo bare å prøve – og smake deg frem.

   • Marte 12. mai 2014 at 15:25 #

    Takk for svar. Jeg skal teste ut.

 8. Marte 12. mai 2014 at 15:23 #

  Tror du det vil la seg gjøre å lage taco krydderet uten salt?

 9. Thomas 23. mai 2014 at 20:40 #

  Denne var rett og slett j…..lig god!!!

  Med det beste taco-krydderet ever 🙂

 10. Christel 12. august 2014 at 07:58 #

  Etter jeg laget tacokrydderet første gang, er det KUN det som er blitt brukt! Ingen vil ha noe annet 🙂 Tacogratengen ble kjempegod, kjekt med en ny vri på fredagstacoen 🙂

 11. Marion 30. oktober 2014 at 21:43 #

  Jeg finner ikke rent chilipulver, jeg finner kun chilikrydder, som er et blandingskrydder. Også lurer jeg derfor på, er ikke chilipulver og cayennepepper det samme??

  • Trine ;) 2. november 2014 at 09:52 #

   Det står chilipulver på mitt krydder, som inneholder tørket, knust chili. Du kan eventuelt benytte blandingskrydderet, men da må du smake deg frem underveis. Kajennepepper er oe helt annet enn chilipulver.

 12. Banjo 19. juni 2015 at 17:13 #

  Jeg elsker denne retten!
  Sønnen min er så glad i tacokjøttdeig, men nekter å spise alt som kan minne om grønnsaker… Jeg hakker grønnsakene til denne retten i foodprocessoren til puré, slik at det blir «usynlig» – og han spiser av hjertens lyst 🙂

  Innertier!

 13. Rie Aleksandra, Mat fra bunnen 5. desember 2016 at 21:54 #

  Denne oppskriften ser kjempelekker ut og skal definitivt prøves ut! Vi har fredagstaco her hjemme hver eneste fredag. 🙂 Vil også oppfordre alle til å lage sitt eget tacokrydder, spesielt siden flere av ferdigblandingene inneholder opp til 8 gram salt per pose (!). Etter å ha testet utallige oppskrifter over to år fant jeg et par nøkkelingredienser som jeg ikke kan være foruten nå; maisenna og sitronsyre. Førstnevnte gjør at man får litt tykkere blanding og sitronsyren gir ‘det lille ekstra’. Røkt paprikapulver er også veldig godt i. Du skal ikke begynne å dyrke chili selv da Trine? Du kan få frø av meg (nå har du e-postadr min også). 🙂 Dyrket for første gang i år og nå kverner jeg til og med egne hjemmedyrkede chilier til tacokrydderet, det blir ikke mer mat fra bunnen enn det! 😉

Legg igjen en kommentar