«POLARBRØD»

Polarbrød

Junior på 5 år elsker polarbrød. En rask titt på ingredienslisten gir imidlertid matbloggermammaen bakoversveis, for listen er lang som et vondt år og inneholder en rekke ingredienser som jeg slett ikke har i mine ellers så velfylte kjøkkenskuffer. Gode polarbrød kan du imidlertid enkelt lage selv, og oppbevare i fryseren. Prøv da vel, til ca. 24 polarbrød trenger du omtrent:

  • 150 g havregryn, finmalt
  • 500 g fullkornshvetemel (eller annet finmalt grovt mel)
  • ca. 300 g siktet hvetemel
  • ca. 15 g fersk gjær eller 1/2 pose tørrgjær
  • 1 ts sukker
  • ca. 1 ts salt
  • 4 1/2 dl melk
  • 2 dl vann
  • 1 dl solsikkeolje eller annen nøytral matolje

Kjør havregrynene i en foodprosessor til de er ganske finmalt. Ha alt det tørre i bakebollen sammen med gjæren. Tilsett melk, vann (ca. 25 grader) og solsikkeolje, og kjør det på lav hastighet i kjøkkenmaskinen til alt er godt blandet. Kjør det deretter på middels hastighet, totalt i ca. 10 minutter. Deigen skal nå være smidig og ikke for kompakt. Sett deigen til heving på et lunt sted i ca. 1 time.

Polarbrød

Ha deigen på bakebordet og del den i to like store emner. Del hvert av emnene i ca. 12 jevnstore biter og trill til boller. Kjevle bollene ut til de er ca 1/2 cm – og 10-11 cm i diameter. Legg brødene på bakepapirkledd stekebrett. Prikk brødene med spisepinner eller lignende, og la dem etterheve i 10-15 minutter. Stekes midt i ovnen ved 225 grader (over- og undervarme) i 9-10 minutter, eller til brødene er gyldne under og ellers er gjennomstekte. Avkjøles på rist og under et klede, slik at de holder seg myke.

Når brødene er helt avkjølt bør de pakkes i plast og legges i fryseren. Ta opp ønsket antall brød og la dem tine i romtemperatur (tiner på ca 30 minutter) eller i kjøleskapet (over natten, hvis du skal ha dem tidlig på morgenen). Ønsker du lunkne polarbrød kan du varme dem ved ca. 175 grader varmluft, i 3-4 minutter.

Polarbrød

Del gjerne brødene på langs og fyll «lommen» inni med pålegg og grønnsaker etter smak og behag. Polarbrød er for eksempel ypperlig matpakkebrød for små og store mager.

Enjoy!


Trines Mat-Feed

Få dagens oppskrift rett inn i innboksen!

, , ,

92 Kommentarer

  1. Elisabeth 20. august 2013 at 10:47 #

    Nam nam! De så jammen gode ut!
    Og det er alltid hyggelig å vite hva som er i maten.
    Nå når det ikke er så varmt ute lenger, må jeg få fart på brødbakingen igjen…

  2. Kristin 20. august 2013 at 12:30 #

    Nå blir junior glad!!! Finmalt havregryn, samme som havremel?
    Takk for en super blogg!

  3. Silje 20. august 2013 at 12:49 #

    Tusen takk for ei fantastisk oppskrift!!! He en gut som elsker polarbrød, så ditte blir en ny favoritt i heimen!!:)

  4. Kristine 20. august 2013 at 13:11 #

    Nam! To av mine tre barn liker også polarbrød! Men ikke bra at de vi kjøper inneholder mye som ikke er bra. Jeg skal prøve denne oppskriften -kanskje allerede i dag!
    Takk for mye fin inspirasjon!

  5. Ann- Helen 20. august 2013 at 13:12 #

    Jippi! Dette skal vi bake, ungene elsker polarbrød, men velger å ikke kjøpe fordi de holder skremmende lenge i brødboksen… Takk for oppskrift!!

  6. Eli i India 20. august 2013 at 17:38 #

    Å takk – polarbrød er ungenes favoritt- det har blitt lite av det her i India, men nå skal jeg overraske dem en dag. Hurra! Takk for super oppskrift – og flott og inspirerende blogg for øvrig:-)

  7. ingunn 20. august 2013 at 18:57 #

    Kjempegode!

  8. Berit 20. august 2013 at 20:55 #

    Kjempeflott tips, står i ovnen nå!:)

  9. Linda 21. august 2013 at 12:43 #

    Å, så bra! Denne skal jeg teste. Har en 5,5 åring som omtrent ikke vil spise noe annet brød enn polarbrød, og den ingredienslisten er ikke foreldrenes favoritt. Brødmat som holder seg så lenge er skummelt!

  10. bakegledereeb 21. august 2013 at 17:07 #

    Kan man bruke havremel??
    Tror det

    • K 27. august 2013 at 07:13 #

      Jeg bakte av havremel, gikk fint det 🙂

  11. Ingrid 21. august 2013 at 23:34 #

    Tåler ikke melk. Kan jeg erstatte melka med vann?

    • Trine ;) 22. august 2013 at 07:39 #

      Det går fint. Lykke til! 🙂

  12. Sylvi 22. august 2013 at 15:25 #

    Jeg bakte polarbrød etter denne oppskriften i går kveld. Super gode! Junior har med i matpakken og «dommen» hans får jeg høre i ettermiddag.

  13. Beate 22. august 2013 at 16:28 #

    Er dette kvalifisert som sunt?

  14. Lisa 22. august 2013 at 17:13 #

    Kjempesuksess her i heimen!

  15. Sissel 22. august 2013 at 18:46 #

    Kjempegode! Takk skal du ha 🙂 Tre barn vil nå helst ha disse i matboksen hver dag…kan bli mye baking i høst 🙂

  16. Cecilie G 23. august 2013 at 08:38 #

    Dette er jo genialt : ) Mine barn elsker polarbrød og de elsker å bake. Så dette skal vi lage : )

  17. Tonje 23. august 2013 at 09:08 #

    Lagde dine polarbrød i går kveld. Supergode!! Tinte for få til frokosten, men etter en runde i brødristeren var de som ferske igjen! Populært hos store og små! Tusen takk:-)

  18. Lena C 23. august 2013 at 15:35 #

    Disse ble bakt i går kveld og de ble kjempegode og forsvant kjapt ned i nistebokser.
    Takk for flotte oppskrifter.

  19. Annikken 26. august 2013 at 21:47 #

    Regner med havremel gjør samme nytten som malte havregryn?

  20. K 26. august 2013 at 22:42 #

    Lagde disse ikveld, det gikk i en fei 🙂 Kjempegode!

  21. Hilde 27. august 2013 at 09:48 #

    Lagd disse to ganger nå og jeg økte salt & sukker til 1 ss i siste runde. Erstattet også havregryn med havremel. Kjempegode!

  22. Tone 27. august 2013 at 20:26 #

    Supre, enkle og veldig gode

  23. Ida 27. august 2013 at 23:46 #

    Baka i dag! Nyyyydelig:-) takk for fin oppskrift 🙂

    • Ida 27. august 2013 at 23:55 #

      Sløyfa sukker og melk, men tipp topp lell 🙂

  24. Polarbrød 29. august 2013 at 11:25 #

    Hei. Så hyggelig å høre at så mange barn liker Polarbrød. Det snakkes mye om tilsetningsstoffer i matvarer, en diskusjon vi håper fortsetter videre. Vi i Polarbrød synes debatten omkring tilsetningsstoffer er positiv. Vi har alltid bakt våre brød etter stolt norrlansk tradisjon. Naturlige, gode og sunne brød. Vi vil med dette understreke at Polarbrød er bakt helt uten konserveringsmiddel og unødvendige tilsetningsstoffer. Brødene inneholder kun vegetabilsk fett og er dessuten melkefrie. Akkurat som du selv anbefaler leserne dine, så bevarer også vi brødene ferske ved hjelp av nedfrysning. Polarmetoden innebærer at vi etter steking hurtignedfryser de nystekte brødene for å stoppe aldringsprosessen. Deretter pakkes brødene i poser og transporteres i ubrutt frysekjede frem til butikk. Når brødene legges ut i butikkhyllene merkes posene med best-før-dato, slik at du som forbruker skal kunne vite når brødene er lagt ut i hyllen. Brødene bør holde syv dager fra opptiningsdag. Etter hvert begynner brødet å mugne, noe som er helt naturlig. Nøl ikke med å ta kontakt med oss hvis du har andre spørsmål eller les mer om våre ingredienser og hvorfor vi anvender disse på vår hjemmeside. http://polarbrod.no/fragor_svar.aspx Med vennlig hilsen oss i Polarbrød.

    • Elisabeth 16. november 2013 at 00:08 #

      Hei jeg er mor til en jente med cøliaki. Derfor er jeg ikke tillhenger av tilsettingen av ekstra gluten i brød. Som jeg har har lagt merke til at det er i brød og polarbrød i butikken

    • Karen-Marie 3. november 2014 at 13:25 #

      Lite spørsmål til Polarbrød. Har sjekket hjemmesiden deres, og dere gir ikke et entydig svar på hvilke typer oljer/fett dere bruker. Hovedsaklig rapsolje skriver dere. Resten da? Palmeolje? Det er jo ofte kamuflert under samlebegrepet vegetabilsk fett.

    • Ann Christin 27. september 2015 at 16:27 #

      Greit det, Polarbrød, men denne oppskriften er uansett sunnere og bedre for kroppen enn deres. Dere kan ikke skryte like mye av deres oppskrift. Takk Trine 🙂

    • Maja 23. september 2016 at 18:47 #

      Så flott, polarbrød! Takk for oppklaring ☺

  25. May 30. august 2013 at 23:10 #

    Flott oppskrift, denne skal prøves i morgen :-))) Men undrer litt på at du skriver at vannet skal ha en temperatur på ca 25 gr. Skal ikke melk og vann varmes til fingervarme ? 🙂

  26. Kjersti 6. september 2013 at 13:49 #

    Det er ikke bare barnebarna som liker polarbrødet, men min mor på 93 år elsker dette brødet.
    Har bakt en ladning til henne som hun fryser og tar opp etter behov. Det som også er så fint er at de er myke . Lett å tygge ! Takk TRINE for at du lager hverdagen lett for oss, med masse fine oppskrifter.

  27. Bente 7. september 2013 at 11:05 #

    For en herlig blogg du har:) og gjett om jeg skal lage polarbrød etter din oppskrift. Suverent!!
    Her går det masse polarbrød og ja, ingrediensene er mange og ikke alle like nødvendige så takk for at du deler dette.

    Blir mine like fine som dine skal jeg ta bilde og linke til deg såklart:) Heretter skal jeg følge bloggen din og må nok ut på bokkjøp. Gøy med lansering da. Var med på Ellen Vahr sin for noen dager siden. Stilte med kaker. Kjempegøy.

    God helg.

  28. Kirsti 8. september 2013 at 12:19 #

    Hvis det er flere enn meg som verdsetter den myke og «lett smeltende» mørlefse følelsen med Polarbrød kan jeg anbefale å bearbeide deigen minst mulig, og i tillegg ha 1 ts bakepulver i denne oppskriften.

  29. Ragnhild 8. september 2013 at 12:37 #

    Kjempegode:-) hvis du erstatter oljen med 2-3 spiseskjeer matyogourt, blir de enda saftigere.

  30. Bente 10. september 2013 at 09:28 #

    Nå står polarbrøddeigen til heving:) Jeg har laget dobbel porsjon da vi er mange i heimen + erstattet en liten del melken med skummet kefir:) Håper det blir bra. Er glad i å bruke kefir i gjærbakst.
    Sal linke til deg så klart om jeg får til noe som er greit å ta bilde av;)

    Ha en fin dag.

  31. Trine 16. september 2013 at 12:51 #

    Hei Trine!

    Tusen takk for at du deler så mange gode oppskrifter! Jeg har akk bakt polarbrød, de ble kjempe gode:) Vi er en stor familie med 7 barn… så å kjøpe polarbrød i butikken blir fort alt for DYRT!
    God mandag:)

  32. Liv 23. september 2013 at 12:19 #

    Har akkurat laget disse, og forble knallgode ! Tusen takk for at du deler så flotte oppskrifter 🙂 Gleder meg til å lage matpakker til gutta mine i morgen 🙂 sunt og godt !

  33. Lillian 23. september 2013 at 21:37 #

    Kan bare slutte meg til hylningskoret – disse var knallgode! En ny matpakkefavoritt blant både store og små 🙂

  34. K 5. oktober 2013 at 11:11 #

    Hei ville bare si at du har en utrolig inspirerende blogg. Er en jente på 13 år og elsker å oppskriftene dine. Spesielt oreokjeks og polarbrød, men den inske suppen og tikka masalaen er nydelig. Stå på videre.

  35. K 5. oktober 2013 at 11:12 #

    Hei ville bare si at du har en utrolig inspirerende blogg. Er en jente på 13 år og elsker å oppskriftene dine. Spesielt oreokjeks og polarbrød, men den inske suppen og tikka masalaen er nydelig. Nå maser helle familien på at jeg skal lage polarbrød

  36. Roger M 22. oktober 2013 at 17:58 #

    Fin oppskrift, og mitt første forsøk på Polarbrød.
    Måtte bruke 380g sikta hvetemel og litt mindre vann.
    Hadde litt italiensk krydder i og.

  37. Kjersti 5. januar 2014 at 20:51 #

    Eg må seie tusen takk for ei god oppskrift! Eg lagde brøda glutenfrie. Brukte glutenfrie havregryn, som i oppskrifta, og erstatta fullkornskveitemjølet med ein pakke Semper grov mix. Det andre mjølet erstatta eg med eit sopihop av anna mjøl; litt glutenfri havremelmix frå Toro og Schär sin miks B. Eg la også til ei ss. fiberhusk; elles var alt som i oppskrifta. Flott deig å jobbe med, og veldig godt resultat! Dette blir godt i matpakken til 10-åringen 🙂 Vi har levd med cøliaki i familien i mange år. Eg har funne ut at det beste er å finne oppskrifter som er gode i utgangspunktet, og bytte ut mjølet. Da får ein gjerne dei beste resultata 🙂 Takk igjen!

    • Johanne 1. februar 2015 at 19:51 #

      Takk for tips! Jeg har også cøliaki, og funderte litt på hvilket mel jeg burde bruke, men da skal jeg prøve semper og ha i fiberhusk i tillegg 🙂

    • Hilde 30. august 2017 at 20:23 #

      Hadde du mindre glutenfritt mel i? Eller brukte du lik mengde som i oppskriften?

  38. Linda 27. januar 2014 at 18:48 #

    Hei lurte litt på om du hadde et alternativ til havregryn, om det kan erstattes av noe annet.??(pga allergi)

  39. Marit 31. januar 2014 at 23:52 #

    Disse må jeg prøve, i morra den dag:-)

  40. Roger M 1. februar 2014 at 16:54 #

    Har laget flere porsjoner med disse, og med stor suksess.
    Jeg har endret litt paa oppskrifta og lagt til litt ekstra fiber.
    Smaken av FLAX og olivenolje er redusert vha krydder.
    Dette er min versjon:
    • 150 g havregryn, finmalt
    • 425 gr fullkorn
    • ca. 340 g siktet hvetemel
    • 135 g milled FLAX
    • 6 g tørrgjær (25% tillegg pga FLAX)
    • 1 ts sukker
    • ca. 1 ts salt
    • 4 1/2 dl melk
    • 1,8 dl vann
    • 1 dl olivenolje
    • Italian spices, oregano el.l.

  41. Elisabeth 1. februar 2014 at 20:25 #

    Hei, lagde disse i dag, men de blåste seg opp i ovnen. Hva gjorde jeg feil?

    • Roger M 1. februar 2014 at 21:43 #

      Du glemte trolig og stikke masse hull i deigen før steking?
      (Se bildene over).

      • Elisabeth 3. februar 2014 at 09:05 #

        Neida, men mulig hullene må være enda dypere da?

  42. Kathinka 5. februar 2014 at 17:57 #

    Lager de nå-kjempe gode men mangler litt salt synes jeg…Det får bli neste gang!:)

  43. Torgrim 2. mars 2014 at 15:20 #

    Lager disse som mini pizza, det er også ypperlig.

  44. Karen 10. mars 2014 at 20:22 #

    Er finmalt havregryn det samme som havremel?

  45. Nina 16. mars 2014 at 09:02 #

    Nam nam! Laget dem meg havremelk i stedenfor melk og litt stevia som søtning; knallgodt! Takk for god oppskrift og fin blogg.

  46. Maria 20. mars 2014 at 08:08 #

    Hei, veldig fin blogg du har som jeg etterhvert har begynt bruke ukentlig. Jeg lurer på om det stemmer at vannet og melken skal være 25 grader?

  47. Vanja 3. april 2014 at 20:25 #

    Hei! Prøver å bake nå, men deigen ble ganske kompakt? Altså ikke hard, men hardere enn en pizzadeig om du skjønner hva jeg mener? Blir det ikke bra da?

    • Trine ;) 4. april 2014 at 00:30 #

      Hvis deigen er kompakt har du hatt i for mye mel (eller for lite væske), alt etter som.

      • Vanja 10. april 2014 at 00:43 #

        Tok i nøyaktig fra oppskriften jeg. Jaja, får prøve å holde igjen litt på melet neste gang og spe på 🙂

  48. Maria Krakus 7. april 2014 at 21:12 #

    Hei, har tenkt å bake polarbrød denne veka og lurer på om dei og blir så «mjuke» og søtaktige?:)

  49. Ada Hamletsen 9. april 2014 at 00:36 #

    Hei

    Jeg skal på biltur og tenkte og ta med meg noen sånne polarbrød.
    Hvor lenge holder de seg, si hvis jeg tar de ut av fryseren da vi drar?
    vi har tenkt å være borte i 3-4 dager

  50. Elita 11. mai 2014 at 22:56 #

    Hei.

    Søndag og tom for olje, kan jeg bruke smør?

  51. renate 10. juni 2014 at 12:47 #

    Dette skal eg prøve ut. Elske og bake og så er jo dette langt billigare enn å kjøpe polarbrød på butikk . Tippe ungane vil elske det! Takk for oppskrift:)

  52. Elin Hodøl 6. juli 2014 at 17:58 #

    Idag fikk jeg prøvd oppskriften din på grove polarbrød omsider. Disse var helt nydelig!! Gikk rett hjem hos både meg og ungene 🙂 Takk for inspirasjon.

  53. biba 13. august 2014 at 13:25 #

    Jeg ser at du ikke svarer på innlegget produsenten kommer med angående tilsetningsstoffer. Litt uproft av Norges største matblogg å drive feilinformasjon.

    • Trine ;) 13. august 2014 at 14:08 #

      Jeg får daglig mellom 50 og 100 eposter og kommentarer, og har dessverre ikke kapasitet til å besvare alle henvendelser jeg får.

  54. Ragnhild 17. august 2014 at 19:51 #

    Laga disse i dag, og er kjempefornøgd! Perfekt til matpakkane neste veke 🙂

  55. Carla 27. august 2014 at 19:14 #

    Da står deigen til heving! Barna er kjempespente.. Så får jeg se om det ble for lite væske eller ikke.. er nemlig litt usikker på HVOR kompakt deigen skal være..(?) Jaja.. Går det ikke, prøver jeg ny rune i morgen 😉
    Tusen takk for flotte oppskrifter! 🙂

  56. Anna 14. september 2014 at 11:41 #

    Jeg lagde nettopp disse selv, og er storfornøyd! 🙂 Tusen takk for praktisk og lettvint oppskrift.

  57. siri 5. oktober 2014 at 11:20 #

    Hei.
    Kan ein byte ut mjølet med samalt spelt f.eks?

  58. Grethe 14. desember 2014 at 14:13 #

    Ikke en uke uten polarbrød! Selv om det er jul så baker jeg til gode matpakker 🙂

  59. Miriam 7. januar 2015 at 17:25 #

    Hei! Noen som har prøvd å lage denne uten kjøkkenmaskin? Funker det? Hilsen student som har lyst på polarbrød 🙂

    • Studinen 22. mars 2015 at 21:10 #

      Fungerer veldig bra uten kjøkkenmaskin. Som student er vi vant til å ta hendene fatt, så det er bare å kna litt ekstra så blir de veldig gode!

  60. Trine 9. januar 2015 at 21:50 #

    Kjempegode!!!laga dobbel porsjon med ungene.

  61. Ramona 13. januar 2015 at 00:05 #

    Hei Miriam.
    Jeg laget disse polarbrødene i dag på den gammeldagse måten (kna deigen) uten kjøkkenmaskin og det funket bra =)

    • Miriam 14. januar 2015 at 15:23 #

      Takk for svar Ramona! Da skal det definitivt testes ut 🙂

  62. Synne 14. januar 2015 at 20:43 #

    Hei Trine, tror du man kam lage disse med spelt?

    • Ingrid 4. mars 2015 at 07:20 #

      Jeg laget de med spelt, og de ble kjempegode 🙂
      Perfekt å ta rett fra fryser og varme i brødristeren!

  63. Sabi 29. januar 2015 at 15:39 #

    Disse er geniale! 🙂 Super gode! Tiner og varmer de bare i brødristeren (med tinefunksjon – og så har man ferske polarbrød til frokost og lunsj. NAM!

  64. Karoline 22. mars 2015 at 21:00 #

    Vanvittig gode polarbrød!

    Jeg og kjæresten spiser disse hver dag på skolen (universitetet) og alle vennene våre er misunnelige. Ved å lage én ladning av din deig en gang annenhver uke, har vi godt med både niste til en hektisk skoleuke og frokost i helgene. Vi smører dem ofte med kesamdip (hollidaymix og magerkesam), og har på salat, ost, skinke og tomat/paprika el.

    Noe jeg ved en tilfeldighet oppdaget, var at hvis man lar være å prikke dem får man pitabrød! Man må sikkert ikke være rakettforsker for å finne ut av det, men tenkte kanskje at dette var noe som kunne deles til dere andre matfrelste der ute.

  65. Reidun 9. april 2015 at 11:57 #

    Hei!
    Bakte polarbrødene med hele, lettkokte havregryn(for lat til å kverne, hadde ikke havremel), skummet kulturmelk i steden for vanlig melk og 1,5ts natron i steden for gjær. Hele familien var enige om at de ble bedre denne gangen

    • Trine ;) 19. april 2015 at 00:48 #

      Takk for at du deler dine erfaringer! 🙂

  66. Ellen 9. august 2015 at 18:23 #

    Nettopp lagd disse, og resultatet ble veldig bra!! Hadde ikke fullkornshvetemel (på en søndag) og bytta det ut med en blanding av «sammalt rug fin» og hvetemel, noe som ble veldig bra. Rugbrød kan bli veldig tunge og massive, men med en 60/40 blanding av rug/hvete ble de akkurat passe lette og luftige 🙂

  67. Anne 17. august 2015 at 08:44 #

    Disse hadde jeg hørt masse godt om, og gledet meg. Men ble skuffet! Brødene ble fryktelig tørre og kompakte.

  68. Oline 26. august 2015 at 20:45 #

    Heisann! Disse fikke jo mye bra tilbakemeldinger 🙂
    Jeg har lyst til å bake dem og! 😀
    Men vet noen om det går an å bytte ut hvetemelet med sesamfrømel, jytte mel, mandel mel eller bare enda mer havre mel?
    Takk for oppskrift Trine

  69. Brakkvald 16. september 2015 at 18:11 #

    Hei, Trine.

    Fantastisk oppskrift.

    Jeg har de siste to årene finpusset denne, og ønsker å dele en litt grovere versjon:

    – 150 g havregryn
    – 250 g havrekli
    – 50 g kruskakli
    – 200 g havremel
    – 200 g sammalt rugmel
    – 100 g sammalt hvetemel
    – 5 dl melk
    – 3 dl vann
    – 1 dl olje
    – 1 pk ferskgjær

    Noen ganger har jeg i tillegg hakkede valnøtter (100 g) og mørk sirup (1 dl) i.

  70. Cathrine 8. desember 2015 at 14:47 #

    Hei!
    Går det an å bytte ut melk med kefir?:-)

  71. Gunn Mari 7. august 2016 at 19:12 #

    Hei!

    Går det an å redde en for kompakt deig? Tror jeg eltet den for hardt…

  72. MC 21. juni 2017 at 15:27 #

    Nam nam nam! Supergode!

Legg igjen en kommentar