Saftig eplekake med syrlig ostekrem

Da jeg skulle lage denne eplekaken tok jeg utgangspunkt i oppskriften til Gulrotkake à la R.O.O.M, som er en av de mest populære kakeoppskriftene på bloggen (siden 1. februar 2011 har oppskriften faktisk blitt blitt vist hele 23 572 ganger på bloggen!). Her er det imidlertid (som det fremgår av overskriften) eplene som spiller hovedrollen, mens gulrøttene er statister som sammen med krydderet setter en herlig smak på kaken. En deilig ostekrem topper det hele, i dobbel forstand! Denne eplekaken var en av «voksenkakene» i fireårsdagen til Mathias. Finn frem:

Eplekaken

  • 3 store egg
  • 2,5 dl nøytral matolje (feks soyaolje eller solsikkeolje)
  • 325 gram sukker
  • 2 ts vaniljesukker
  • 1 ts kanel
  • 1/4-1/2 ts muskat
  • 1/2 ss natron
  • 1/2 ss bakepulver
  • 325 gram hvetemel
  • 100 gram mørk kokesjokolade, hakket
  • 400 gram eple, revet
  • 100 gram gulrot, revet

Ostekrem

  • 100 gram romtemperert smør
  • 250-300 gram melis
  • 1,5 ss vaniljesukker
  • 200 gram romtemperert kremost, naturell
  • 1 ss sitronsaft

Sett ovnen på 180 grader. Bland egg, sukker og olje og kjør i en kjøkkenmaskin til du får en lys og jevn røre. Sikt i hvetemel og de øvrige tørre ingrediensene og bland røren forsiktig sammen. Rør i hakket kokesjokolade. Skrell epler og gulrøtter, og riv de på et råkostjern eller lignende (jeg pleier å rive ca halvparten på den fineste delen av råkostjernet, og den andre halvparten på den groveste delen). Vend inn epler og gulrøtter i deigen.

Ha deigen i en liten, bakepapirkledt langpanne, på ca 22×32 cm. Stek kaken på rist midt i ovnen på 180 grader i ca 40-50 minutter. Følg med mot slutten av steketiden, for ovner steker ulikt. Sjekk med kakenål eller fyrstikk for å forsikre deg at kaken er ferdigstekt (dersom det ikke sitter fast kakedeig med på fyrstikken/nålen). Avkjøl kaken i formen. Hvelv den deretter og fjern bakepapiret. Sett kaken på et egnet fat.

Rør sammen romtemperert smør, mesteparten av melisen og vaniljesukkeret til ostekremen. Pisk deretter inn romtemperert kremost og sitronsaften, til du får en jevn og luftig krem. Juster med resten av melisen til du får ønsket konsistens på ostekremen. Bre ostekremen over den avkjølte kaken, og kaken er klar til servering! Pynt gjerne med spiselige blomster, hvis du har.

Kaken kan fint fryses, men da fortrinnsvis uten ostekremen.

Enjoy!


Trines Mat-Feed

Få dagens oppskrift rett inn i innboksen!

4 Kommentarer

  1. Kamilla Haaland 29. juni 2012 at 12:00 #

    Åh, den så virkelig helt fantastisk ut! Fikk vann i munnen nå…

  2. born2bake - Anita Velle 30. juni 2012 at 14:59 #

    Den så helt fantastisk ut! Du er så utrolig flink! :)

  3. Thorbjørg 2. juli 2012 at 21:34 #

    Kaken er testet i dag og den var kjempegod, saftig og smakfull! Men jeg lurer på om du har prøvd ut ostekremer til kake uten melis? Har du et godt tips til meg? Jeg er nemlig ikke særlig begeistret for melis. Jeg laget den bare uten i dag og det var helt ok. Men hva ville du gjort hvis du skulle utelate melis?

  4. Elin 19. september 2013 at 08:42 #

    Takk for spennende oppskrift! Tenker å prøve denne til bursdagen min i helga :-) Spiller det noen rolle hvilke epler man bruker – røde, grønne, norske?.. Lurer også på det med nøytral olje – jeg har en rapsolje fra Odelia som skal være tilpasset baking, men er rapsolje nøytralt nok, eller risikerer jeg at den vil sette smak?

Legg igjen en kommentar