Tomatsuppe med bruschetta og mozzarella

En fyldig og god tomatsuppe lager du enkelt selv. Bruk hermetiske og/eller ferske tomater av god kvalitet, for suppen blir ikke bedre enn kvaliteten på råvarene dine. Jeg har i tillegg laget bruschetta som tilbehør, som gjør at en ganske så ordinær tomatsuppe får det lille ekstra. Den retten passer like godt som hovedrett som til forrett. Dersom du skal servere den som forrett bør du være ganske gnien på suppeporsjonen og servere bare ½ bruschetta, slik at retten ikke blir for mektig. Da kan du gjerne også ha i litt ekstra med chili. Som hovedrett til 4 eller forrett til 7-8 trenger du omtrent:

Tomatsuppe

 • ¼ rødløk, finhakket
 • 1-2 fedd hvitløk
 • Ca ½ rød chili, finhakket
 • 3 bokser hermetiske tomater av god kvalitet
 • 2 tomater, i små terninger
 • 3-4 dl grønnsaks- eller kyllingkraft
 • Salt og pepper
 • Friske krydderurter

Bruschetta

 • 4 skiver landbrød el, ristet
 • 2-3 tomater, i biter
 • 1 mozzarella, i skiver
 • Frisk basilikum
 • olivenolje
 • maldonsalt og pepper
 • balsamicoeddik

Ha olivenolje (ikke extra virgin) i en gryte og fres løk, hvitløk og chili raskt, til løken blir blank og myk, men uten at den tar farge. Mengden chili og hvitløk regulerer du etter smak og behag. Tilsett hermetiske og friske tomater og gi suppen et oppkok. Fjern skallet på tomatene, se her for tips om hvordan du gjør det. Tilsett kraften og kok opp. Jeg brukte ca 1/2 boks kyllingkraft fra Jacobs og tilsatte i tillegg omtrent 3 dl vann. Du kan eventuelt benytte buljongterninger eller fond utblandet i vann. Det er her viktig å smake seg frem til du får ønsket smak på suppen din. Tomatsmaken skal være dominerende, og kraften skal gi ytterligere smak. Dersom du ønsker en vegetarisk suppe benytter du grønnsaksbuljong/fond.

La suppen småkoke 15-20 minutter, til tomatene er møre og fine. Kjør suppen i en blender eller bruk stavmikser, til du får en jevn suppe. Tilsett eventuelt mer vann eller kraft (eller buljong/fond) hvis du synes suppen blir for tykk. Smak til med nykvernet sort pepper og salt.

Mens suppen koker rister du brødet på begge sider i en grillpanne eller stekepanne. Ringle litt olivenolje på begge sider av brødet før du rister det, og strø noen flak maldonsalt  på når det er ferdigristet. Ved servering fordeler du tomater, mozzarella og frisk basilikum oppå brødet og ringler over din beste olivenolje og (eventuelt) litt balsamicoeddik.

Server suppen rykende varm, med bruchettaen som tilbehør.

Enjoy!


, ,

18 Kommentarer

 1. Håkon 23. april 2012 at 09:46 #

  Hei,
  Dette ser kjempegodt ut! Blir nok tomatsuppe til middag i dag.
  Jeg pleier å lage tomatsuppe med mindre hermetisk og mer friske tomater. Men i dag skal jeg prøve din variant. Hva synes du er best? Og hvorfor så lite friske tomater?
  Takk for en fin blogg! Til god hjelp i hverdagen =)

  • Trine ;) 23. april 2012 at 23:36 #

   Jeg synes selvsagt at hjemmelaget tomatsuppe med ferske, gode, solmodne tomater er aller best. Oppskriftene på bloggen blir ofte til ut fra rammebetingelsene i kjøleskap og skuffer i en hektisk hverdag hvor det ikke er tid til å fly i butikker, og da ble fordelingen hermetiske og ferske tomater slik den ble…

 2. Ripsgele 23. april 2012 at 11:32 #

  Hei du! Fin blogg!
  Lurer på om du tar skallet av de friske tomatene? Jeg pleier å skjære kryss i tomatene og gi dem et raskt oppkok. Da kommer skallet av, nesten av seg selv. Synes det blir rart med skallet fra friske tomater i suppa. Får du det til uten at suppa blir full av «rusk»? Jeg har prøvd å stavmikse, men tomatskall er utholdende materiale…

  • Trine ;) 23. april 2012 at 11:52 #

   Selvsagt må skallet fjernes. Har oppdatert oppskriften.

   • Marianne 14. januar 2013 at 10:23 #

    Jeg bruker aldri å ta av skallet på tomatene og bruker kun stavmikser til mosing, fungerer utmerket! Suppen blir jo ikke so suppa i Toro-pakka, men det er ikke noe som kan kjennes igjen som skall i suppa mi 🙂 Kanskje sitter det noe bra næring i skallet? Hvem vet?

 3. Hanne 23. april 2012 at 14:58 #

  Har du noen merker/butikker å anbefale mht innkjøp av hermetiske tomater av god kvalitet? Ikke alltid like lett å vite hva som egner seg…:) Men det er kanskje så enkelt som at prisen gjenspeiler kvaliteten?

  • Trine ;) 23. april 2012 at 23:38 #

   Jeg synes det ofte er en sammenheng mellom pris og kvalitet. Selv synes jeg feks Muttis tomater er gode. 🙂

 4. ElisesBakery 23. april 2012 at 17:52 #

  Alt så kjempe godt ut ! : )

 5. Thorbjørg 9. september 2012 at 12:59 #

  Jeg koker tomatsuppen med en bit av en kanelstang og litt vaniljepulver og syns det setter en raffinert smak på suppen 🙂 Men det må være vaniljepulver, ikke vaniljesukker… Og jeg fjerner selvsagt kanelstangen før jeg blender suppen. …..

 6. Silje 11. september 2012 at 09:04 #

  Hei!

  Jeg må bare si at den tomatsuppen har blitt en favoritt hos oss! Utrolig god og tar ikke for lang tid å lage. Takk for en fin blogg med masse inspirasjon og gode retter.

 7. Lene 28. september 2012 at 07:00 #

  Denne var super god!! Tilsatte litt matfløte til barna, så ble den en hit der også!

 8. born2bake - Anita Velle 31. oktober 2012 at 08:28 #

  Jeg har ferie denne uken, så det er jeg som lager middag i heimen. I går laget jeg denne oppskriften på tomatsuppe, og den var jo bare helt nydelig! Og ikke minst; kjempe enkel! 😀

 9. Iris 18. januar 2013 at 17:47 #

  Nydelig suppe! Har laget den to ganger denne uken, en gang med hermetiske tomater og en gang uten. Syns begge suppene var veldig gode!
  Så her skal jeg nok finne flere gode oppskrifter 🙂

 10. Janne 8. april 2013 at 13:20 #

  Hei!

  Jeg fikk tips om dine ukemenyer, så i dag blir første oppskrift testet ut!:)

  Da vi er en travel familie på 5, savner jeg en handleliste med oversikt på hva du trenger av varer for hver ukesmeny! Hadde vært mye enklere for oss å fått printet ut denne, istedet for å gå gjennom hver enkelt oppskrift for hele uka der og da. Hadde dette vært en mulighet??:))

  Jeg elsker å lage god mat til familien min, men elsker også effektivitet:)

  Gleder meg til tomatsuppe i dag!:)

  Klem fra Janne:)

  • Trine ;) 9. april 2013 at 10:27 #

   Du er slett ikke den første som spør om handlelister, men det er dessverre ikke planer om det. Det er rett og slett for ressurskrevende. Jeg driver matbloggen alene på fritiden og nå er det rett og slett ikke mer fritid igjen… Jeg håper likevel at du henger med og finner ut at når ukemenyen er lagt er det uansett mye mindre jobb å skrive handleliste, enn å både sette sammen ukemenyen + skrive handleliste. Håper tomatsuppen smakte!

   • Janne 10. april 2013 at 08:54 #

    Takk for svar!

    Ja, ser den;)

    Tomatsuppen falt godt i smak, tilsatte et par dl melk for å mildne den litt pga småungnene i huset, alle likte den, knallgod!

    Janne:)

 11. Jeanette S. 12. september 2013 at 11:01 #

  Hei Trine!
  Gratulerer med bok, den ønsker jeg meg til bursdagen min i september, og jeg er rimelig sikker på å få den. 🙂
  Jeg har laget denne suppen flere ganger, og skal lage den igjen i dag. Den er superrask og lage, og i motsetning til ferdigsupper som smaker blæh, er den både lett, rask og smaker fantastisk! Hvordan noen kan sverge til Toro, etter å ha smakt denne, forstår jeg virkelig ikke. Og den tar ikke lang tid å lage heller. 🙂

  I morgen er det Matstreif-festival. Jeg gleder meg til å gå dit, og regner med det blir nok i handlekurven som sist gang :).

  Takk for en inspirerende blogg, som jeg har fulgt i over 2 år! 🙂

 12. Christel 28. april 2014 at 09:03 #

  Enkelt, kjapt, billig og kjempe godt:D Blir ikke mer Toro fra nå av!

Legg igjen en kommentar