BRENTE MANDLER

* 12. DESEMBER *

Brente mandler hører julen til. Kunsten med brente mandler er å brenne de så lenge at alt sukkeret smelter og legger seg som karamell rundt mandlene, uten at det smaker svidd. Det er slett ikke så lett alltid. Hemmeligheten er passe høy temperatur og en god porsjon tålmodighet.

Finn frem:

400 gram mandler
1/2 dl vann
150 gram sukker
1 ts vaniljesukker
1 ss smør

Legg mandlene (behold skallet på) utover i en langpanne, og rist dem midt i ovnen ved ca 200 grader i ca 8-10 minutter.

Ha vann, sukker og vaniljesukker i en kasserolle og gi det hele et oppkok. La sukkerlaken koke i 2–3 minutter og tilsett de ristede mandlene. Det er nå viktig å røre hele tiden, helt til sukkeret krystaliseres og legger seg rundt mandlene. Fortsett og rør, til sukkeret smelter igjen. Dette er en tålmodighetsprøve da det kan ta noen minutter før sukkeret smelter, men pass likevel på at du ikke bruker for høy temperatur, for da blir det ikke brente mandler,  men svidde mandler…

Når alt sukkeret har smeltet tilsetter du smøret, som skal bidra til at ikke alle mandlene klumper seg sammen. Rør godt til smøret har smeltet. Hell mandlene over på et bakepapirkledt stekebrett el. Mandler som likevel har klumpet seg sammen kan du forsøke å skille med en gaffel el, men pass på så du ikke brenner deg!

Når mandlene er helt avkjølt kan du putte de i en tett boks. Og dersom du skal ha igjen noen på julekvelden må du passe på å gjemme de godt!

Hvis du putter mandlene i et pent glass og pynter med et bånd har du en fin og personlig julegave til noen du er glad i!


Trines Mat-Feed

Få dagens oppskrift rett inn i innboksen!

, , ,

26 Kommentarer

  1. Anonymous 11. desember 2009 at 23:27 #

    >Tusen takk for en fntastisk blogg!!! gleder meg til hverdag av "julekalendern" din.masse flotte,gode og enkle oppskrifter. flink du er :)

  2. Marit 12. desember 2009 at 09:01 #

    >Takk for alt du deler Trine,her blir det Trines pepperkaker i dag og jammen tror jeg det blir gårdagens burgere til middag.

  3. Linda aka Myrini 12. desember 2009 at 09:41 #

    >Kjempeflott tips til gave!Her skal det ryddes og vaskes i dag – ikke den morsomste ting her i verden, men duuuuuu, som det trengs ;)Ønsker deg ei god helg!

  4. Ugla 12. desember 2009 at 20:33 #

    >Nå fikk jeg plutselig en følese at det er alt for kort tid igjen til jul i forhold til hvor mye jeg egentlig hadde planer om å gjøre :-)Men brente mandler skal jeg klare å rekke.Ha en fortsatt fin desember.

  5. Hanne 13. desember 2009 at 08:56 #

    >Dette er noe jeg elsker å lage selv.. Så enkelt, og så godt :DSer det er litt mer sukker i din oppskrift enn i min, da blir det sikkert eeenda bedre ;)

  6. Siv 13. desember 2009 at 16:44 #

    >Mmmmm brente mandler er et must til jul … Men må innrømme at jeg har kjøpt de jeg har spist de siste åran :p

  7. Kristine 14. desember 2009 at 09:32 #

    >Jeg pleier også alltid å lage brente mendler. Utrolig søtt bånd du hadde rundt krukkene. Takk for inspirasjon..

  8. Familien Rykkelid 16. desember 2009 at 15:40 #

    >Jeg er nylig blitt hjemmeværende husmor, og du kommer til å være en enorm inspirasjon for meg! Takk for det! :) (www.lykkeligefrurykkelid.blogspot.com)

  9. Marie 18. desember 2009 at 13:14 #

    >Tusen takk! Mine staar til avkjoeling, og de ble saa gode! Ganske stolt, mine foerste brente mandler! :)Koselig med litt norske juletradisjoner her i Australia! (Har ikke sett dem her..)

  10. Nina 13. desember 2010 at 21:29 #

    >Så artig! Skal jeg prøve selv, fin gave til besteforeldre som har alt =) Herlig og inspirerende blogg!! God jul til deg :o)

  11. Høvebakken 21. desember 2010 at 20:08 #

    >Super oppskrift:) Tusen takk:)Hvor lang holdbarhetstid har de , ca?

  12. Hege 22. desember 2011 at 07:26 #

    Hei jeg lagde disse i går men i stedet for vaniljesukker brukte jeg vaniljepulver og så tok jeg i en liten ts med maldon salt de ble kjempegode :)

  13. Ine 9. november 2013 at 21:06 #

    Da har jeg lagd dine brente mandler og linka til oppskriften din på julebloggen min :)
    Julehuset.blogspot.com

    De var nydelige!!

  14. Åshild Baglo 5. desember 2013 at 16:39 #

    Har akkurat lagd en porsjon av disse og de ble fantastisk gode. Må nok lage flere porsjoner før jul:)

  15. Dorothea 7. desember 2013 at 14:54 #

    Da ligger mandlene til avkjøling. De lukter aldeles nydelige!

  16. Eyr 14. desember 2013 at 10:43 #

    Knallgode brente mandler. Takk for oppskriften. Jeg har også blitt tipset om å la sukkeret begynne å karamellisere seg før man har i mandlene. Skal prøve det neste gang :)

  17. Ingvild Nyre Knudsen 17. desember 2013 at 23:58 #

    Har alltid hatt litt problemer med å få mandlene fra hverandre, da oppskriften er ganske stor… Men i dag brukte jeg oppvaskhansker til jobben; kan virkelig anbefales :-)

  18. Marit 6. november 2014 at 12:48 #

    Hei! Hvor lang holdbarhet har de? Kan jeg lage dem i midten av november og spise de i julen?

  19. Celine 16. november 2014 at 17:57 #

    skjempe fin å enkel oppskrift!:) skal si den ble bra!:)

  20. Helle 26. november 2014 at 21:31 #

    Heisann! De mandlene her blir kjempegode! Lagde de flere ganger i fjor også, og er nå ferdig med årets første porsjon. Men har egentlig det smøret noen effekt? De klistrer seg jo uansett sammen… Det er i alle fall min erfaring. Men de blir skikkelig, skikkelig god :)

  21. Kristin 10. desember 2014 at 23:48 #

    Takk for fantastisk blogg! Jeg fulgte oppskriften med godt resultat! Jeg brukte ca 120 gram sukker til 500 gram mandler og synes det ble veldig søtt, men så er jeg kanskje ikke vant til så mye snop heller ;-)

  22. Frua 11. desember 2014 at 19:07 #

    Takket være denne oppskriften fikk jeg til brente mandler :) takk!

    • Trine ;) 12. desember 2014 at 21:35 #

      :)

  23. Kari 13. desember 2014 at 17:58 #

    Laget disse nå, veldig fin oppskrift og veldig gode :) Tok i bittelitt kanel…ble det jul :)

  24. Bjørg Risanger 16. desember 2014 at 12:27 #

    Jeg står ved komfyren nå og venter i spenning på at sukkerlaken skal kokes opp mandlene skal bli ferdig ristet. Gleder meg. God jul

  25. Solveig 16. desember 2014 at 20:02 #

    Hei Trine!

    Har jeg gjort noe galt når mandlene liksom er fettete av smøret. Blir skikkelig blank og fet på hendene av å spise dem.

Legg igjen en kommentar