Moussaka er en velkjent gresk grateng. Jeg har tidligere i år lagt ut en oppskrift på moussaka med lammekjøtt som allerede har blitt veldig populær. Her kommer en vegetarisk variant - med gresk salat som tilbehør.

Ingredienser

GRØNNSAKSSTUING

1-2 rødløk , i små terninger
4 fedd hvitløk , finhakket
2 gulrøtter , i små terninger
2 røde paprika , i små terninger
1 ss tomatpuré
400 g hermetiske tomater , hakkede
400 g hermetiske cherrytomater
3 soltørkede tomater , i små terninger
2 ts oregano
1 ts timian
1 ts paprikapulver
1/2 ts røkt paprikapulver
1/2 ts rosmarin
1/2 ts spisskummen
1/2 ts kanel
3 klyper chiliflak
1 ss grønnsaksfond
1 ss rødvinseddik
sukker
salt og pepper

OSTESAUS

1 ss smør (ca. 15 g)
2 ss hvetemel
3 dl melk , varm
100 g ost
muskatnøtt , finrevet
salt og pepper

FYLL & TOPPING

350 g poteter , i tynne skiver
1 aubergine , i skiver på langs
125 g mozzarella , i skiver

GRESK SALAT

200 g tomater , i båter
1/2 agurk , i "halvmåner"
150 - 200 g feta , i terninger
1 neve sorte oliven
extra virgin olivenolje
frisk oregano eller tørket

SLIK GJØR DU

Vegetarisk moussaka med gresk salat

GRØNNSAKsaus

Stek løken i nøytral olje til den er blank og myk. La hvitløken steke med mot slutten av steketiden. Legg til side. Tilsett gulrot, paprika, tomatpure, hermetiske tomater, soltørkede tomater og krydder – og gi det hele et oppkok. Smak til med fond (skal ikke blandes ut), rødvinseddik, sukker, og eventuelt mer av de øvrige krydderne om nødvendig. La sausen småkoke uten lokk (slik at noe av væsken fordamper) mens du gjør ferdig ostesaus og resten av grønnsakene. Rør av og til.

GRØNNSAKSFYLL

Sett stekeovnen på 225 grader, over- og undervarme.

Skjær auberginen i ca. 1 cm tykke skiver på langs. Vend skivene i litt olivenolje, krydre med salt og pepper, og legg dem utover et bakepapirkledd stekebrett. Stekes midt i ovnen i ca. 10 minutter (eller stek dem 3-4 minutter på hver side i stekepannen).

Skrell potetene (om nødvendig) og skjær dem i tynne, jevne skiver (bruk gjerne en mandolin, hvis du har). Skyll potetskivene og kok dem deretter i ca. 2 minutter. Ha dem umiddelbart i et dørslag og la det renne godt av.

OSTESAUSEN

Smelt smøret i en tykkbunnet kjele og rør inn hvetemelet. Bruk en god visp. Tilsett den varme melken, litt etter litt, mens du rører hele tiden. Tilsett revet ost (bruk osterester du eventuelt har på lur). La det koke et par minutter under stadig omrøring, til du har en tykk saus. Smak til med muskatnøtt, salt og pepper.

STEKING

Finn frem en ildfast form som er ca. 22 x 22 cm. Fordel ca. halvparten av grønnsakssausen i formen og legg ca. halvparten av potetskivene over. Legg på aubergineskivene, og deretter et nytt lag med saus og poteter. Ha ostesausen på toppen og fordel deretter mozzarellaen oppå. Stekes midt i ovnen ved 200 grader (obs – husk å justere ned temperaturen) i 35-45 minutter, til moussakaen er gyllen og fin oppå.

GRESK SALAT

Skjær opp ingrediensene til salaten og ha dem i en liten bolle. Drypp over litt av din beste olivenolje og dryss over litt flaksalt, samt litt frisk eller tørket oregano.

SERVERING

La moussakaen hvile i ca. 10 minutter og server den sammen med gresk salat og godt brød.
Vegetarisk moussaka med gresk salat

TIPS

  • Bytt gjerne ut noen av grønnsakene med røde linser, hvis du ønsker at det skal mette litt mer. Squash smaker også godt i denne retten.
  • Oppskrift på moussaka med kjøtt finner du her.

Vegetarisk moussaka med gresk salat

VELBEKOMME!

Har du laget oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes, legg igjen en kommentar under, på facebook eller Instagram (@trinesmatblogg). 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
    1. Ikke så mye. Begynn med i underkant av 1/2 ts og smak deg frem til du får en fin balanse mellom smakene.

  1. Kjempe god oppskrift, smaker knall godt. Tar litt tid å lage men absolutt en klar vegetar favoritt!

  2. Prøvde denne igår. Jeg valgte å erstatte en paprika med en boks røde linser og brukte en middelhavskrydderblanding istedenfor oregano, timian og spisskummen. Det ble veldig godt, men jeg synes det var mye jobb. Nå har jeg prøvd å fryse halvparten (før steking). Spent på om den er like god.

  3. En av våre favoritter 🙂 lager den melkefri ved å erstatte ostesaus med tynn potetmos laget med Berit smør og gryr. Mammmmm

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste