I dag er det 13. dag jul eller Helligtrekongersdag som det også kalles, og romjula er herved erklært som avsluttet. Det er derfor på tide å rydde ut julepynt, juletre, barnåler, visne amaryllis og siste rest av julestemningen, om du ikke har gjort det allerede. Når det er gjort kan det være lurt å ta en ryddesjau i kjøleskapet også, kanskje du har noen kjøtt- og osterester til fredags- eller lørdagspizzaen på lur?

Mange av dere har kanskje fått bakesten til jul? Da jeg skulle kjøpe en bakesten til min yngste datter i julegave, var det utsolgt overalt. "Vært populære i år, disse" var beskjeden jeg fikk. Heldigvis hadde min eldste datter klart å kapre en før bakestenhyllene var like tomme som smørhyllene. Bakesten har etterhvert blitt et must hjemme hos oss når det skal lages pizza, og etterhvert også hos begge døtrene mine. Bunnen blir utrolig sprø og fin, spesielt hvis det lages italienskinspirerte pizzaer. Når du skal steke på bakesten er det viktig at du setter den inn i kald ovn og at den blir skikkelig gjennomvarm før du steker pizzaen oppå den. En kald pizzasten inn i en varm ovn kan sprekke, og steker du pizzaen på kald bakesten vil pizzaen din sannsynligvis bli hvit under og brun oppå.

Ingredienser

pizzadeig
pizzasaus
kjøttrester , jeg brukte røkt juleskinke
osterester , jeg brukte rester av Jarlsberg, mozzarella og Selbu Blå
1 rødløk , i tynne båter
friske urter , hvis du har

SLIK GJØR DU

Lag pizzadeig og pizzasaus (alle pizzaoppskrifter finner du samlet her). Sett stekovnen på maksimal styrke og sett inn bakesten eller en stekeplate.

Kjevle ut pizzadeigen og legg på et bakepapirkledt stekebrett. Bre utover pizzasausen og fordel kjøtt, løk og ost utover (vent med blåmuggosten, hvis du benytter det). Flytt pizzaen over på den varme bakestenen eller stekeplaten ved å dra i bakepapiret, fra den kalde til den varme platen. Det kan være greit å være to når du gjør dette.

Stek pizzaen midt i ovnen på over- og undervarme til pizzaen er gylden og fin, og pizzabunnen er ferdigstekt. I min ovn (300 grader) tar det ca 7 minutter.

Fordel eventuell blåmuggost over pizzaen umiddelbart etter at du har tatt den ut av ovnen, slik at osten såvidt smelter. Dryss gjerne over friske urter eller ruccula, og server umiddelbart, gjerne med en god rødvin til.

Vintips: Vajra Dolcetto d´Alba

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei! Har bare lyst å sende deg en STOR takk for all inspirasjon i det foregående år. Jeg har fulgt deg på bloggen i over det siste året nå og har bakt og smakt på fantastisk mat! Jeg er over snittet opptatt av mat og kosthold. Du er fantastisk flink til å variere. I år skal jeg bake alt vi skal spise av brødmat ( familie på 5). En av mine(våre) favoritter er «Trines firkorn brød», matpakke brød i langpanne er også nydelige. Er lei av kjøpe brød og at man ikke blir skikkelig mett…. 🙂

 2. Hallo!

  Har kjøpt bakestein for en stund siden, men synes det er veldig vanskelig å få flyttet pizzaen over på den. Ser nå at du drar den over med bakepapiret. Kan papiret ligge på steinen under steketiden, blir det ikke for varmt ?

  1. Det går fint å benytte bakepapir, men det er selvsagt ganske brunt når pizzaen er ferdigstekt. Jeg pleier også av og til å steke pizzaen rett på bakestenen. Har alt klart på forhånd, slenger på deigen og fordeler fyllet over – og rett inn i stekovnen igjen. Viktig at bakestenen ikke blir for mye nedkjølt. Lykke til!

 3. Takk for en flott blogg! Utrolig mye inspirasjon å finne her! Har vist den til elevene mine (ungdomstrinnet) når vi har mat og helse time og flere har sagt de har prøvd oppskrifter hjemme 😉
  Ble en variant av trettendedags pizzaen her i kveld. 😉

  1. Nå må jeg bare få si TUSEN TAKK for rådet om å dra over på bakepapir. Resultetet ble helt perfekt og nå blir det vel pizza hver uke fremover ;o))

 4. Tusen takk for råd om bakestenen. Den skal prøves igjen i dag – med bakepapir. Jeg hadde egentlig pakket den vekk siden jeg trodde at jeg aldri ville fikse å få pizzaen over på steinen bare ved bruk av stekespaden (den store pizzastekespaden)

 5. Sitter her på lørdagskvelden. God og mette! Pizzaen smakte fortreffelig. Godt med salat ved siden av. Fantastisk blogg du har!!!!!

 6. Det ble pizza denne lørdagen også. Denne gangen med nyinnkjøpt pizzastein. Takk for tipset. Nyter gode tips som gir gode matopplevelser.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste