Tranebærsyltetøy har en pikant litt bitter frisk smak, som gjør at det er godt egnet til julens retter, slik som kjøttretter og vilt. Tranebær har også et høyt innhold av fruktsyrer, som gjør at det blir stivt og geleaktig i konsistens og har relativt lang holdbarhet. Tranebær har for øvrig også gode egenskaper til medisinsk bruk.

I år har jeg byttet ut det tradisjonelle tyttebærsyltetøyet til julematen med dette deilige tranebærsyltetøyet, som også er smaksatt med eple og sitron. Jeg fant friske tranebær i fruktdisken, men får du ikke tak i det kan du fint benytte tørkede tranebær. Det er da en fordel om du vanner det ut noen timer før du koker det.

Ingredienser

300 g tranebær (ca.)
250-300 g sukker
1-1 1/2 dl vann
1 eple (for eksempel Granny Smith), i små terninger
1 sitron , skall og saft
1 appelsin , skall og saft
1 1/2 dl rosiner (eventuelt)
1 1/2  dl valnøtter hakkede, (eventuelt

SLIK GJØR DU

Skyll tranebærene og ha de i en kasserolle sammen med sukker og vann. La bærene koke på middels varme i ca. 5 minutter, til skallet på bærene begynner å sprekke.

Tilsett eplebitene, sitrusjuicen og sitrusskallet og kok videre i ca 15 minutter, eller til syltetøyet har passelig konsistens. Smak deg frem underveis om du skal tilsette mer sukker. Rosiner og valnøtter tilsettes eventuelt til slutt. Jeg droppet dette denne gangen.

Ha syltetøyet på rene, varme glass. Denne oppskriften gir ca to glass ferdig syltetøy. Syltetøyet bør oppbevares kaldt, eventuelt kan det fryses. Dersom du skal fryse det ned i syltetøyglass må du ikke fylle glasset helt opp, for da kan glasset sprekke under innfrysingen.

Får du ikke tak i friske tranebær kan du benytte tørkede som du bløter opp i vann i minst 4 timer før du følger beskrivelsen ovenfor. Du bør da redusere mengden (tørkede) bær noe, samt benytte (angitt mengde av) bløtleggingsvannet i oppskriften.

Serveres som tilbehør til julens middager, for eksempel som et alternativ til tyttebær.

Takk til Bjørg for nok et godt oppskriftstips!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Nå skulle jeg egentlig finne senga – men så måtte jeg bare innom en liten tur først…
  Det syltetøyet så skikkelig godt ut
  (og jeg som faktisk har en pose tranebær liggende da……fristende å prøve ut)

  Tusen takk for fristende, lekre oppskrifter.

  Ønsker deg en riktig god jul 🙂

  1. Det har ganske lang holdbarhet, og dersom det oppbevares i tett glass vil det nok holde seg til godt over jul dersom du lager det nå.

 2. Kokte dette i forrige uke, noe av det beste jeg har smakt. nydelig til kjøttretter, og like godt til ost:) Har bestilt mer friske tranebær- ypperlig som vertinnegave 🙂

 3. Hadde en pose frosne og sure tranebær, og lette etter gode ideer å benytte disse på(til annet enn saus). Takk for god oppskrift! Improviserte litt ut fra hva jeg hadde hjemme: 250g tranebær, 1,5dl vann, 1,5dl sukker, et halvt granateple, 1dl eplemos naturell fra fryseren, 1ts kanel, skall og saft av 1 sitron og 3dl valnøtter.Mmmm..
  Nå står fine små sylteglass med nydelig julerødt syltetøy, som jeg anbefaler til ost, klart til merking og innpakning som julegaver:))

 4. Takk for god og smakfull oppskrift. Ser spennende ut også. Jeg blandet ferske og tørkede tranebær, da jeg ikke hadde nok ferske. Det ble bare supergodt. Nb. Hver jul baker jeg også mange av dine små-kake oppskrifter. Alltid godt resultat. Tusen takk! God Jul

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste