Tiramisu er en italiensk spesialitet som tradisjonelt består av mascarponeost, savaiordikjeks, espresso, egg, sukker og kakao. Tiramisu betyr visstnok "trekk meg opp", noe som skal ha sammenheng med den oppkvikkende effekten koffein og sukker kan ha.
Desserten har etter hvert blitt tilberedt i mange ulike varianter, for eksempel tilsatt bær eller andre smakstilsettinger, men personlig foretrekker jeg en variant lik den tradisjonelle. I tillegg tilsetter jeg gjerne litt cognac i espressoen.
Å lage tiramisu er slett ikke vanskelig. Verre kan det imidlertid være å få kjøpt inn ingrediensene til desserten da verken savaiordikjeks eller mascarponeost er hyllevare i de fleste nærbutikker, heller ikke i min. Men når ingrediensene er i boks er det som sagt grei skuring, og da kan det gjøres omtrent slik:

Annonse

Ingredienser

2 eggeplommer
2 ss brunt sukker
1/2 vaniljestang , frøene
2,5 dl mascarponeost
1,5 dl espresso , kald
1-1,5 ss cognac (kan sløyfes)
12-15 savaiordikjeks (fingerkjeks)
kakaopulver
mørk kokesjokolade , revet

SLIK GJØR DU

Rør sammen eggeplommer og sukker til det får en kremaktig konsistens. Bruk gjerne en miksmaster. Tilsett vaniljefrøene og mascarponeosten.

Bland espresso og cognac i en vid bolle og dypp kjeksene raskt i blandingen. Pass på at de ikke dyppes for lenge for da blir de for bløte. Legg noen av kjeksene på et fat, i bunnen av en serveringsbolle eller i 4-5 dessertskåler/glass. Ha så et lag osteblanding over. Fortsett med et lag kjeks til og avslutt med resten av osteblandingen. Avslutt med å sikte over et lag kakaopulver.

La desserten stå i kjøleskapet 3-4 timer eller til den har stivnet. Tiramisuen kan fint stå i kjøleskapet over natten. Rett før servering rives litt sjokolade og strøs over desserten. Serveres med en god kopp espresso.

Enjoy!

(* Savaiordikjeks kan erstattes med bløtkakebunn, og mascarponeosten kan til nød eventuelt erstattes med like mengder pisket kremost og creme fraiche light.)

Følg meg gjerne på Facebook.

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei, Trine!

    Har lese matbloggen din ei god stund no, og den er skikkeleg flott og inspirerande!

    Tiramisu er kjempegodt 🙂 Har du høyrd om the Daring Kitchen? Dei hadde ei utfordring der ein skulle lage sin eigen mascarponeost og sine eigne savoiardikjeks som eg lenge har tenkt å prøve – kan jo vere noko å tenke på viss ein ikkje får tak i desse to spesielle ingrediensane – oppskrifta er her: http://thedaringkitchen.com/recipe/tiramisu. Savoiardikjeksa ser i alle fall ganske greit ut å få til 🙂

  2. Nam! Jeg elsker tiramisu. Denne oppskriften så utrolig god ut. Jeg har en annen oppskrift jeg pleier å bruke, men det er alltid spennende å prøve noe nytt 🙂

    1. Hehe, det er det ikke så! At du og Karianne klarte å bruke så lang tid og rote så mye som dere gjorde den gangen, blir bare et større og større mysterium hver gang jeg lager denne desserten… Snakkes! 😉

      1. Nei, nei, nei, må nok gi advokaten medhold her 🙂
        Dette kan under visse venninnerelaterte omstendigheter være en veldig tidkrevende dessert å lage 🙂

        1. Lena & Karianne: At tiramisu kan være tidkrevende å lage for noen har vi jo ett godt eksempel på. Årsaken til at det faktisk tok så lang tid kan imidlertid også henge sammen med at dere brukte alt for mye tid på å rote og søle ned kjøkkenet mitt, slik at den eneste oppgaven dere hadde ifbm den 5 retters middagen vi (andre) laget – nemlig det å lage tiramisu – ble litt underordnet… 😉

  3. Hei der. Tiramisu er kjempegodt, der er vi enige. Men jeg pleier gjerne å bruke Marsala (vin) i espressoen, der du bruker cognac. Det burde du prøve en gang, lagr skikkelig italiensk smak 🙂

    1. Enig med deg Lene, at Marsala er godt i Tiramisu. Det samme er amaretto. Det er imidlertid sjelden jeg har dette i hus, men mannen min har alltid litt cognac på lur, så da blir det mest til at jeg benytter det. 😉

  4. Fra Italia og tiramisu slår aldri feil.

    Men ikke for å kritisere, all ære for kreativitet. Men ikke kall denne oppskriften eller den såkalte tiramisuen med jordbær o.l for tiramisu.

    Tiramisu og den faktiske originale tiramisu er slettes ikke lik denne, eller mange andre jeg har sett for tiden..

    Er ikke bitter, liker kreativiteten deres og den smaker sikkert utrolig godt, men i mine øyne er ikke dette tiramisu.

    Og ja, jobber på ett konditori i Oslo

    1. Hvordan ville du laget den for at det skulle kunne bli kalt tiramisu da? Elsker tiramisu, så hadde vært herlig å kunne laget den slik den skal være. Spiste det i Roma da vi var der i fjor sommer, og er nesten villig til å dra tilbake kun for den 😉

  5. Hei Trine! Jeg har fått en oppskrift på en dessert ostekake-ish der man skal ha mascarpone-ost. Hvor får man kjøpt dette?

  6. Hei,,, denne var helt nydelig,,, en herlig avslutning på et måltid. Men
    jeg strevde litt med å “holde den oppe” – den flatet litt utover etter
    en time i kjøkeskapet. Er det lov å prøve med litt gelatin, eller blir
    det fy,fy i denne lekkerbisken ?
    Forøvrig – en fantastisk inspirerende matblogg som både mine døtre og jeg bruker
    nesten hver dag. Takker så mye.
    Haldis

    1. Så bra at den falt i smak! Jeg synes du skal gi den en sjanse til før du eventuelt tilsetter gelatin. Selv har jeg laget denne utallige ganger de siste 15 årene og ikke opplevd at den har flatet ut. Lykke til! 🙂

  7. flott matside. Er innom siden nesten hver dag. Har laget flere av rettene.
    Jeg har ikke fått tak i kjeksen til tiramisu, men jeg har laget sukkerbrød istedenfor kjeksen.
    Og det ble velykka.
    Marcarponekremen kjøpte jeg i Ivalo i Finland da vi var på tur der. Her finner jeg den ikke
    i butikkene,

  8. Denne ble kjempegod! Og jeg droppet halvparten av sukkeret fordi kjeksene var så søte. Veldig lett å lage! Så lett at neste gang går jeg for hjemmelaget sukkerbrød/ kjeks. 🙂

  9. hei, omtrent som jeg lager den, men jeg bruker kaffikikør i stedet for cognac. kjempepopulær i min omgangskrets.

  10. Hei. Dette er første gangen jeg prøver meg på tiramisu, så veldig enkelt og greit ut. Men jeg har visst klart å gjøre feil likevel 🙂 Fikk eggeplommene og sukkeret kremaktig, men når jeg tilsatte vaniljefrøene og osten ble det ei suppe. Har jeg rørt for mye og ødelagt hele “kremen”?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.