Det er en god stund siden jeg første gang lot meg imponere av denne "stjernebaksten" på en amerikansk matblogg, og siden den gang har den dukket opp på blogger og nettsteder i inn- og utland. Det er nydelig hvetebakst, med deilige smaker i svingene - formet som en stjerne, rosett eller hva skal en kalle det? Den tradisjonelle "klippekransen" blir liksom ikke det samme etter at en har blitt introdusert til denne. Setter du denne på bordet vil du garantert imponere, og det er slett ikke vanskelig - når du vet hvordan du skal gjøre det. Denne sjokoladestjernen er bakt med utgangspunkt i den deilige grunnoppskriften "min" på søt gjærdeig og med sjokoladefyll mellom lagene, så den er garantert både en fryd for ganen som for øyet. Prøv det du også da vel - jeg skal vise deg hvordan!

Annonse

Ingredienser

GJÆRDEIG

550 g hvetemel (ca.)
15 g fersk gjær (ca.)
75 g sukker
1/4 ts salt
1 egg
3 dl melk (ca. 20 grader)
75 g smør , i terninger

SJOKOLADEFYLL

75-100 g sukker
2 ss bakekakao
100 g smør

PENSLING/DEKOR

1 egg , sammenvispet
perlesukker (kan sløyfes)

SLIK GJØR DU

Sjokoladestjerne

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i bakebollen. Det er ikke nødvendig å røre ut gjæren i væsken, bare smuldre den lett opp med hendene. Har du ikke fersk gjær kan du eventuelt erstatte det med 1/2 pose tørrgjær. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og elt deigen i ca. 10 minutter på lav hastighet. Tilsett eventuelt mer melk underveis dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs. Ta gjerne en titt på YouTube-kanalen min dersom du vil se hvordan jeg lager gjærdeigen.

Tilsett så smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er godt eltet inn i deigen, etter ca. 10 minutter. Dersom du tilsetter smøret fra begynnelsen av kan fettet i smøret gjøre at glutenet ikke får optimale forhold, og deigen kan bli vanskelig å jobbe med. Ved å elte inn smøret etter at deigen er eltet i ca. 10 minutter slik at glutennettet har fått satt seg, får du en deig som er smidig og lett å jobbe med. Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og sett den på et trekkfritt sted. La deigen heve til omtrent dobbel størrelse, noe som vanligvis tar 1-1 ½ time. Du skal nå ha en elastisk deig som lett lar seg forme.

Mens deigen står og hever rører du sammen ingrediensene til sjokoladefyllet, til du får en jevn blanding.

Sjokoladestjerne

Ha deigen på melet bakebord og del den opp i fire like store deler som du former til boller. Kjevle ut en av bollene slik at den er ca. 28 cm i diameter. Bruk en tallerken eller lignende som mal. Finn frem et bakepapirkledd bakebrett og legg leiven midt på. Fordel ca. 1/3 av sjokoladefyllet midt på leiven og stryk det jevnt utover, men stopp ca. 3 cm fra kanten.

04-2016-01 Sjokoladestjerne

Gjenta det samme med resten av deigemnene, og legg den siste som et lokk, men uten sjokoladefyll. Du skal nå ha fire lag med deig med tre lag med sjokoladekrem imellom.

Sjokoladestjerne

Finn frem et rent glass og sett det opp-ned midt på leiven. Finn frem en skarp kniv og skjær leiven i 16 jevnstore biter, inntil glasset. Jeg delte leiven først opp i fire deler, og deretter hver kvartdel opp i fire igjen, tilsammen 16 biter, se bildet.

Sjokoladestjerne

Ta tak i to av deigremsene, en i hver hånd. Tvinn den høyre remsen til høyre, og den venstre remsen til venstre, sånn ca. 2 1/2 gang og press deretter endene mot hverandre, slik at det dannes en spiss.

Sjokoladestjerne

Gjenta det samme på resten av deigremsene. Klipp/skjær eventuelt et lite kryss (4-5 cm) i de 2 øverste deiglagene midt på, der glasset sto (jeg glemte det denne gangen). La baksten etterheve under et klede i 45-60 minutter.

Sjokoladestjerne

Pensle sjokoladestjernen med sammenvispet egg og dryss eventuelt over litt perlesukker (jeg har brukt hvitt perlesukker som jeg kjøper i Sverige).

Stekes midt i ovnen ved 200 grader (over- og undervarme) i 15-20 minutter, eller til baksten er gyllen og gjennomstekt. Avkjøl sjokoladestjernen på en bakerist.

Så kommer vi til den beste delen: Nytes lun i godt selskap og gjerne med en kopp med god kaffe til.

Sjokoladestjerne

TIPS

 • Stjernen kan fylles etter smak og behag, for eksempel kanelfyll eller pistasjkrem.
 • Gi sjokoladestjernen et lite dryss med siktet melis rett før servering.
 • Lag gjerne dobbel porsjon når du først er i gang, for sjokoladestjernen kan nemlig fryses. Pakk den inn i en tett pose straks den er avkjølt, og la den tine helt i romtemperatur – før du varmer den opp ved 175 grader varmluft noen minutter før servering.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Er usikker på det. Tror kanskje det blir litt klissete? Har bare prøvd denne varianten med kanel- og sjokoladekrem, samt tykt bringebærsyltetøy.

 1. Denne laget jeg i går og det ble stor suksess! For en fantastisk oppskrift Trine, og du forklarer alltid veldig bra i oppskriften. Min favoritt matblogg 🙂

 2. Den nyyydeligste gjærbaksten jeg noen gang har fått til… for en deig.. den gjorde lykke på kaffebesøket.
  Takk for nok en vellykka oppskrift. Jeg følger deg og gleder meg over den entusiasmen du gir oss som er glad i og lage mat !
  Ingunn

 3. Har laget denne med nutelle (da jeg først så den omtalt som nutellastjerne), var overraskende enkel å få til. ser kjempe lekker ut etter steking. strevde litt med å få lagene fint over hverandre da den krymper litt etter kjevling når den skal løftes men det skal jeg få til bedre neste gang, Blir nok med på påskeferie ser jeg for meg 🙂 takk for en kjempe fin instruksjon så alle klarer å få til denne lekre gjærbaksten.

 4. Denne bakte jeg i dag. Veldig god! Den tok lang tid å bake, men resultatet ble utrolig godt. Deigen var veldig lett å arbeide med. Anbefales!

 5. Denne er bare supergod – og lekker, selv om lagene ikke ble kulerunde. Takket være dine oppskrifter på søt gjærbakst har jeg nå «lært» min mor hvordan bollene blir ekstra fine og luftige! Og du er min faste inspirasjon i planlegging av ukemenyer!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.