For et par uker siden hadde vi invitert fire vennepar på treretters middag.  Menyen var godt planlagt. Mat, bobler, vin og blomster var kjøpt inn, og vi hadde god kontroll på det meste som man kan ha kontroll på. Men sånne små høstbasselusker er ikke lett å holde i sjakk når de først har bestemt seg for å slå ut i full blomst, og istedet for vennemiddag måtte mannen min holde sengen og jeg måtte fryse ned all den gode maten jeg hadde kjøpt, og stable flaskene pent inn i vinskapet. En skikkelig nedtur altså. Påfølgende helg ett av parene på middag, og ble servert det de egentlig skulle ha fått helga før, og i dag skal dere få en liten "smakebit" av forretten, som etter hvert har blitt en favoritt. Røkt laks av god kvalitet spiller her hovedrollen, og får selskap av en sterk pepperrotkrem, eple og selleri, og ikke minst knasende sprøtt rugbrød. Sistnevnte fikk jeg tips om av en kokk ved Skarven i Tromsø da jeg var der i regi av Sjømatrådet i høst. En kjempegod forrett som er enkel å servere til mange, tror jeg, men det har jeg altså ikke prøvd enda.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

Røkt laks + sprøtt rugbrød

12 skiver røkt laks av god kvalitet
1/2 eple , i tynne staver
150 g sellerirot , i strimler
friske krydderurter , feks gressløk
2-3 skiver rugbrød , tynne skiver sprøstekt

Pepperrotkrem

4 ss seterrømme
2-3 ts pepperrot , revet (smak til!)
1/2 sitron , revet skall
salt og pepper

SLIK GJØR DU

Begynn med brødet. Skjær rugbrødet i tynne, tynne skiver. Finn frem to stekebrett. Legg på et ark med bakepapir på det ene stekebrettet, fordel de tynne rugbrødskivene over og ha deretter et nytt ark med bakepapir oppå brødet. Legg deretter det andre stekebrettet over, legg på et lodd eller lignende, og sett stekebrettene i stekovnen. Stekes ved 200 grader i 15-20 minutter, til brødet er sprøstekt. Snu skivene et par gamnger i løpet av steketiden, og følg med mot slutten.

Deretter står pepperrotkremen for tur. Ha rømmen i en liten bolle og smak til med revet pepperrot (bruk gjerne den på tube hvis du ikke får tak i fersk pepperrot) og sitronskall (kun det gule), salt og pepper.

Bruk et zesterjern eller lignende og lag tynne strimler av selleriroten. Dette kan gjøres klart noen timer før servering (dekk med plast og oppbevar i kjøleskapet).

Skjær laksen i tynne skiver og anrett på en tallerken. Dette kan du gjøre klart på forhånd. Rett før retten skal serveres skjærer du opp eplet i tynne staver (bør gjøres rett før retten skal serveres slik at eplet ikke blir brunt). Fordel pepperrotkrem, sellerirotstrimlene og eplestavene over laksen. Stikk nedi noen skiver med sprøtt rugbrød, strø over krydderurtene – og server umiddelbart. Sett eventuelt resten av brødet og pepperrotkremen på bordet.

Røkt laks me pepperrotkrem

Vintips: Rabl Grüner Veltliner 2011

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Denne til forett, med reinsdyrgryta med kantarell til hovedrett og pannacotta med bringebærcoulis og blåbær blir vår nyttårmeny dette året! Gleder meg til og teste ut, blir spennende!

  2. Jeg lurer på oppksriften på Pepperrotkrem, som du har to ulike varianter av.
    Den ene bruker du Creme Fraiche i oppskriften, den andre med Seterrømme ved siden av røkt laks. Jeg lurer på om det ene er bedre enn det andre, siden jeg har tenkt å bruke Pepperrotkrem nyttårsaften sammen med røkt laks..Gleder meg til å teste ut dette..

  3. Nå står denne retten i kjøleskapet og venter på gjestene. Mangler bare eple. Rugbrødet ble mislykket. Laget for to dager siden. Oppbevart i tett kakeboks. Er nå seigt og kan ikke serveres. Vet ikke hvorfor.Har heldigvis kjøpt noen sprø rugchips med korn som jeg får bruke.

    1. Ja, det kan lages flere dager i forveien og oppbevares i tett kakeboks. Pass på at brødet er helt tørt før du legger det i boksen.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste