Når det er fest inviterer jeg ofte på reinsdyrfilet med godt tilbehør. Denne oppskriften er fra den nye kokeboken min, og det deilige reinsdyrkjøttet får her selskap av plommer i en deilig rødvinsaus, en silkemyk pastinakkrem og deilige Annapoteter. Dette blir nok årets nyttårsmiddag hos oss i år. Prøv den gjerne du også!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

REINSDYRFILETEN

600-700 g ytrefilet av reinsdyr
salt og pepper
nøytral olje + smør

PLOMMER OG RØDVINSAUS

4 røde plommer
2 ss sukker
2 ss bringebæreddik
1 stjerneanis
1 kanelstang
2 dl rødvin
2 dl viltkraft eller (utblandet) viltfond
1 ss smør
salt og pepper
maizenna (kan sløyfes)

ANNAPOTETER

800 g store poteter , i tynne skiver
50 g smør , smeltet
1 fedd hvitløk , finhakket
½ ts maldonsalt (smak til)
frisk timian , finhakket

PASTINAKKREM OG FRITERT PASTINAKK

400 g pastinakk (ca.)
1 ss smør
2 ss kremfløte
salt og pepper
solsikkeolje eller annen nøytral olje

SLIK GJØR DU

Reinsdyrfilet med Annapoteter

Skrell og vask potetene og skjær dem opp i tynne skiver. Bruk gjerne en mandolin, hvis du har. Legg potetskivene i en liten, vid bolle. Smelt smøret og tilsett hvitløk, salt og timian. Hell blandingen over potetskivene og vend det forsiktig sammen. Finn frem et muffinsbrett og smør ca. 8 av fordypningene, eller bruk 8 små ildfaste former. Stable potetskivene oppå hverandre, sånn ca. 8 stabler i alt, og stek ved 200 grader i 40-45 minutter, til potetene er gjennomstekte og gylne i fargen. Bruk en gaffel når du skal ta potetene opp av muffinsbrettet/formene.

Del plommene i to og fjern steinene. Skjær et par snitt i skinnet. Kok opp bringebæreddik og sukker i en liten kjele, og legg plommene oppi med skinnsiden ned. La plommene småkoke til skinnet lett lar seg fjerne. Tilsett rødvin, stjerneanis og kanelstang, og la plommene koke med til de blir møre. Ta ut plommene, kanelstangen og stjerneanisen, og tilsett viltkraft eller utblandet viltfond. La sausen koke noen minutter. Så langt kan du forberede sausen. Rett før servering pisker du inn smøret og smaker til med salt og pepper. Sausen skal ikke koke etter at smøret er rørt inn. Synes du sausen fremdeles er litt tynn kan du eventuelt tilsette litt maizenna. Varm plommene i sausen før servering.

Reinsdyrfilet med Annapoteter

Ta kjøttet ut fra kjøleskapet ca. 1 time før du skal begynne å steke det. Krydre reinsdyrfileten med salt og pepper. Stek fileten på alle sider i stekepannen i en blanding av nøytral olje og smør. Legg den deretter i et ildfast fat og stikk et steketermometer i den tykkeste delen av den ene fileten. Stekes midt i ovnen ved 125 grader til kjøttet har en kjernetemperatur på 57-60 grader. Det tar ca. 15 minutter, avhengig av størrelsen på filetene. La kjøttet hvile minst 15 minutter før du skjærer det i passende skiver rett før servering.

Skrell pastinakken, og skjær 1-2 av pastinakkene i 8 tynne staver som skal friteres. Ha solsikkeolje eller annen nøytral olje i en kjele. Slå av kjøkkenviften og pass på at du har et lokk i nærheten, i tilfelle uhellet er ute. Varm opp oljen under oppsyn. Når oljen er varm (stikk et tresleiv eller lignende oppi, det freser rundt sleiven når oljen er varm nok) har du pastinakkstavene oppi og lar dem frese i oljen til de er gylne og fine. Ta dem opp med en hullsleiv og la dem renne av på litt kjøkkenpapir. Krydre med litt maldonsalt.

Del resten av pastinakken i jevnstore biter og kok dem i usaltet vann i ca. 20 minutter, til pastinakken er mør. Hell av vannet og la dem dampe et par minutter på lav varme slik at alt vannet er fordampet. Tilsett smør og fløte, og kjør grønnsakene med en stavmikser til du får ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper. Hold pastinakkremen varm.

Reinsdyrfilet med annapoteter

Server reinsdyrfileten sammen med potettårnene, plommene, pastinakkremen og pastinakkstavene. Drypp sausen over, pynt gjerne med litt frisk timian og server umiddelbart, sammen med et glass god rødvin til.

TIPS

 • Stek gjerne potetene nesten ferdig (ca. 30 minutter) og la dem hvile på benken mens du steker kjøttet. Stek dem helt ferdig mens kjøttet hviler.
 • Har du ikke muffinsbrett eller porsjonsformer kan du legge potetene i taksteinsmønster i en stor ildfast form, ca. 22 x 22 cm, og legge til noen minutter ekstra steketid.
 • Får du ikke tak i plommer kan du eventuelt bytte dem ut med friske bjørnebær, som tilsettes i sausen umiddelbart før servering.
 • Dersom du ikke har bringebæreddik kan du eventuelt benytte 1 ss balsamicoeddik og 1 ss vann istedet.
 • Bytt gjerne ut rødvinsausen og plommene med eple- og portvinsaus med småløk.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Har du et godt forslag til forett og dessert ?
  Skal ha det på nyttårsaften , men er litt tom for ideer?

 2. Har ikke bringebæreddik, og rekker ikke å lage det før nyttår. Hva får jeg kjøpt, eller hva kan jeg bruke i stedet for?

  1. Du får kjøpt bringebæreddik i velassorterte dagligvareforretninger, som feks. Meny. Får du ikke tak i det kan du prøve med rødvinseddik. Lykke til!

  1. Jeg kjøper det i velassorterte dagligvareforretninger. De er ikke så smakfulle som de du får på høsten, men funker fint i denne retten.

 3. Vi byttet ut den tradisjonelle kalkunmenyen med denne i år, og snakk om fulltreffer! Det var rett og slett helt nydelig! Rettene var veldig godt satt sammen og de utfylle hverandre. Takk.

 4. Prøvde meg på annapoteter. Erfarte at jeg burde blanet potetskivene i en varm bolle/fat. Smøret stivnet, og var vanskeig å få med til formen.

 5. Fikk heller ikke tak i plommer i desember, selv i velassortert butikk. Men forsøker en annen variant.
  Fikk heller ikke tak i hel stjerneanis, og kjøpte malt…. Vil det gi samme smak, og noen idè om mengde?
  Gleder meg til å servere treretters i morgen, alle fra nyttårsmenyen. 🙂

  1. Jeg vil nok ikke anbefale deg å benytte malt stjerneanis, i så fall bør det være svært lite og du bør smake deg frem. Har du vurdert eple- og portvinsausen jeg anbefaler avslutningsvis i oppskriften? Lykke til!

   1. Takk for svar, men ville så gjerne lage rødvinssaus til dette. Byttet ut plommer med ripsgele, og synes det ble kjempegodt. 🙂 Blir jo ikke helt det samme, men sødme og fruktighet sammen med krydderet fungerte bra. 🙂

  1. Jeg har ikke prøvd det selv, og vet ikke hvordan resultatet blir. Du kan evt steke dem på en stekeplate istedet. Lykke til!

 6. Hei Trine! Må bare takke for et veldig bra tips til nyttårsmeny, vi serverte dette på nyttårsaften, og det smakte heeeelt nydelig, spennende og litt uvante smaker som passet så godt til hverandre – pastinakkpure, plommesaus og reinsdyr – seks veldig fornøyde voksne!

 7. Hei.
  Jeg får dessverre ikke tak i plommer på denne årstiden, hvilken annen saus anbefaler du til denne retten?
  Tove

 8. Hei
  Litt sent ute med å gå igjennom oppskriften før i morgen for spørsmål men prøver.

  Jeg har bjørnebær, det står at jeg kan tilsette disse når jeg skal servere, men skal jeg bruke de også i tilberedningen på samme måte som plommene?

  Friteringen:i hvor lang tid i forveien kan jeg gjøre det?

  Litt usikker på hva du mener med taksteinmønster, men skal Google. Kan jeg f eks stable de oppå hverandre på et stekebrett,eller trenger de støtten fra muffinsbrettene for å ikke rase sammen under stekingen?

  1. Dette er en viltsaus, så jeg vil ikke anbefale å bytte ut viltkraften/viltfonden. Prøv heller en annen type saus. 🙂

  1. Så hyggelig å høre at det falt i smak. Du kan bytte ut pastinakk med for eksempel persillerot eller sellerirot.

 9. Brukte hjort istedenfor rein. Jeg er så forkjøla og hadde nesten ikke noe smak, men mannen min syntes ikke sausen smakte noe godt.Han sa det ødela den fine kjøttsmaken

 10. Denne så knallbra ut, tenkte jeg. Kjøpte inn alt, men oppdaget så at det ikke fantes en plomme noe sted i det hele tatt! Så da står jeg her da, med alt unntatt plommer. Hjeeeelp!

 11. Hei Trine!

  Prøver oss på reinsdyr med plommrsaus i år og, da fulltreffer sist. Men i år må vi bruke bjørnebær da tomt for plommer overalt. Hvorfor skal ikke bjørnebær inn i sausen likt med plommene? Ser du skriver at de må tilsettes tilslutt og rett før servering. Blir ikke smaken bedre om bjørnebærene kommer tidlig inn? Takk for fantastisk blogg!!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste