Smakfulle og sunne polarbrød lager du enkelt selv, og polarbrødoppskriften fra 2013 er fortsatt populær. Her kommer en ny variant, denne gangen med en litt annen melsammensetning og med smør. Smøret tilsettes mot slutten av eltetiden og du får en deilig konsistens og smak på brødene dine. Polarbrød du får til overs oppbevares i fryseren og tas opp ved behov.

Ingredienser

500 g fullkornshvetemel
150 g havremel (eller finmalte havregryn)
100 g siktet rug
200 g siktet hvetemel (ca.)
15 g gjær eller 1/2 pose tørrgjær
1 ts honning (eller sukker)
1 ts salt
4 1/2 dl melk
2 dl vann
100 g smør , i terninger

SLIK GJØR DU

Polarbrød 2

Ha alt det tørre i bakebollen sammen med gjæren. Tilsett melk og vann (ca. 20 grader), og kjør det på lav hastighet i kjøkkenmaskinen til alt er godt blandet. Kjør det deretter på middels hastighet i ca. 10 minutter. Tilsett deretter smøret i terninger, og kjør deigen i ytterligere 8-10 minutter. Deigen skal nå være smidig og ikke for kompakt. Justér eventuelt med hvetemel/vann dersom deigen er løs/kompakt. Sett deigen til heving på et lunt sted i ca. 1 time.

Ha deigen på bakebordet og del den i to like store emner. Del hvert av emnene i 10-12 jevnstore biter og trill til boller. Kjevle bollene ut til de er 1/2- 1 cm tykke, og ca. 12 cm i diameter. Legg brødene på bakepapirkledd bakebrett. Prikk brødene med spisepinner eller lignende, og la dem etterheve i ca. 30 minutter. Stekes midt i ovnen ved 225 grader (over- og undervarme) i ca. 10 minutter, eller til brødene er gylne under og gjennomstekte. Avkjøles på rist og under et klede, slik at de holder seg myke.

Når brødene er helt avkjølt bør de pakkes i plast og legges i fryseren. Ta opp ønsket antall brød og la dem tine i romtemperatur (i ca. 30 minutter) eller i kjøleskapet (over natten, hvis du skal ha dem tidlig om morgenen). Ønsker du lunkne polarbrød kan du varme dem ved ca. 175 grader varmluft i ca. 3 minutter, eller i brødristeren.

Serveres med favorittpålegget og sammen med et stort glass melk eller en kopp te.

Polarbrød 2

Polarbrød er også ypperlig matpakkebrød for små og store mager.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Elsker polarbrødene dine og må definitivt prøve ut denne oppskriften også!! 🙂 Jeg pleier å steke dem på steketakke – fungerer helt utmerket!

    1. Det går sikkert bra, men jeg har ikke prøvd det selv. Dersom du ikke tåler melk kan du uansett erstatte melken med vann. Lykke til!

  2. Fantastisk gode Polarbrød.?Har delt og anbefalt oppskriften til venner og bekjente. Baker nesten ikke brød lenger. Spiser bare Polarbrød..??

  3. Disse må prøves! Må jeg justere på veskemengden hvis jeg bytter ut siktet hvetemel med spelt?

  4. Det tar jo ikke 2 timer når man kun får plass til 6 polarbrød på 1 stekebrett? Eller steker du to brett samtidig? Hvem har 4 stekebrett?

  5. For å utnytte hele stekebrettet, kan man jo legge en hel deig på stekebrettet, som en pizza. Så deler man brødet opp med et pizzahjul? Da blir de selvsagt firkantet. Gode brød som små og store liker

  6. Hei. Gleder meg til å prøve disse polarbrødene. Men skal væsken kun være 20 gr? Trodde bakst med tørrgjær krevde nærmere 40 gr (og 37 med ferskgjær)?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste