
Plommechutney smaker nydelig som tilbehør til ost, kjøtt, kylling - ja det meste. Her kommer en ny variant, med chili, ingefær og rosiner. Lag gjerne litt ekstra når du først er i gang, for plommechutney er en ypperlig spiselig gave å gi bort!
Ingredienser
1000 g | plommer (uten sten) |
3/4 dl | bringebæreddik eller eplesidereddik |
1 | rød chili (uten frø), finhakket |
3 ts | ingefær , finrevet |
100 g | rosiner |
1/4-1/2 ts | salt |
200 g | syltesukker |
150 g | brun farin eller vanlig sukker |
6 | syltetøyglass á ca. 2 dl |
SLIK GJØR DU
Skyll plommene i kaldt vann, del dem i to og fjern stenene. Det er ikke nødvendig å fjerne skallet.
Ha alle ingrediensene i en kjele. Det kan være lurt å holde igjen litt av sukkeret og heller smake til underveis. Bruk gjerne brun farin, den fuktige typen, da den tilfører en god aroma i chutneyen. Hvor mye sukker du trenger vil være avhengig av hvor søt/syrlig frukten din er, så hold gjerne igjen på litt av sukkeret. Gi det hele et forsiktig oppkok under omrøring, og la det småkoke uten lokk, til fruktblandingen begynner å tykne noe. Det tar ca. 45 minutter. Rør av og til, og tilsett eventuelt litt vann (ca. 1/2 dl) dersom det koker tørt før frukten er most. Smak til med mer sukker om nødvendig.
Ha chutneyen på varme og rene glass, og sett umiddelbart på lokket. La chutneyen avkjøles helt, før du setter den kaldt og mørkt. Hvis du har fulgt rådene mht. hygiene og oppbevaring har plommechutneyen lang holdbarhet og blir bare enda bedre om den får stå litt. Vent derfor gjerne 2-3 måneder før du spiser den, men den er god nylaget også.
Nytes som tilbehør til ost, til kjøtt- og kyllingretter – den er for eksempel nydelig til vilt og and!
TIPS
- Sjekk gjerne også ut en annen variant av denne chutneyen, plomme- og eplechutney med ingefær og chili.
- Har du lyst til å lage mer mat med plommer? Sjekk ut alle «plommeoppskriftene» mine her.
VELBEKOMME!
Kan man erstatte syltesukker med vanlig sukker eller rårørsukker, eller trenger man certo/syltepulver i tillegg? Vanskelig å få tak i syltesukker.
Ja, du kan bruke vanlig sukker/brunt sukker, men da må du tilsette pektin el. i tillegg.
Vet du om det går ann og bytte ut sukkeret med sukkerfri alternativ? Som feks finnese som er ett diasukker? Vil det påvirke holdbarheten isåfall. Mvh Siri