Da Mathias fylte 6 år tidligere i juni inviterte vi alle barna på avdelingen hjem til oss, og dekket på langbord i hagen. Den lille jubilanten hadde bestilt pizzasnurrer, eller "pizzapropeller" som vi kalte det siden "Fly" var temaet for fødselsdagsselskapet. Pizzasnurrene var fylt med et kjøttfyll som var mildt krydret. Pizzasnurrer er ypperlig å servere i barneselskap, men er også kjempegod turmat eller helgekos. Hvis du erstatter noe av hvetemelet med litt grovere mel, blir de også bittelitt sunnere og metter også bedre i magen. I tillegg ble det servert annen "flymat", som jeg skal komme tilbake til senere.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

PIZZADEIGEN

1,2 kg hvetemel (ca.)
50 g fersk gjær (eller 1 pose tørrgjær per 50 g fersk gjær)
1 ts salt
1/2 ts sukker
4 dl vann
4 dl skummet/lettmelk
100 g smør , i terninger

KJØTTSAUSEN

500 g kjøttdeig eller karbonadedeig (ca.)
2 sjalottløk , finhakket
2 fedd hvitløk , finhakket (kan sløyfes)
2 ss tomatpuré
1,5 boks hermetiske tomater , hakket (ca.)
salt og pepper
frisk basilikum , hakket (eller andre friske/tørkede urter)
250 g hvitost , revet (ca.)

SLIK GJØR DU

Flymeny Mathias 6 år

Varm opp væsken (melk + vann) til ca. 25 grader. Ha alle ingredienser til gjærdeigen, med unntak av smøret, i kjøkkenmaskinen og elt i ca. 10 minutter på sakte til middels fart. Tilsett eventuelt mer hvetemel/vann dersom deigen virker klissete/tørr. Ønsker du en grovere variant kan du erstatte litt av hvetemelet med for eksempel sammalt hvete (finmalt). Tilsett smør i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er godt eltet inn i deigen, etter 5-10 minutter. Øk farten underveis. Dekk bakebollen med lokk eller plast, og sett deigen på et lunt sted og la den heve til dobbel størrelse (ca. 45-60 minutter). Du skal nå ha en elastisk og smidig deig som lett lar seg forme.

Mens deigen hever lager du kjøttsausen. Brun kjøttdeigen raskt i litt nøytral olje, til den er smuldrete og nesten gjennomstekt. La løken og hvitløken surre med de siste minuttene sammen med tomatpuréen. Tilsett deretter de hermetiske tomatene og la det hele putre uten lokk i ca. 15 minutter. Kjøttsausen skal ikke være «vassen». Smak til med friske eller tørkede krydderurter, salt og pepper. Sett sausen til avkjøling slik at den ikke er glovarm når du skal smøre den utover gjærdeigen (ok at den er lunken).

 

Ha deigen på melet underlag og del i to like store deler. Kjevle hver del ut i en rektangulær leiv, og fordel halvparten av kjøttsausen utover leiven, men ikke helt ut mot kanten som er lengst fra deg. Fordel revet ost over og rull sammen (begynn med kanten som er nærmest deg). Del opp hver «rull» i ca. 15 «snurrer», og legg på bakepapirkledd stekebrett. Strø gjerne litt revet ost over snurrene også.

Stekes ved 225 grader (over- og undervarme), midt i ovnen i 12-15 minutter, til pizzasnurrene er gyllen og gjennomstekte. Serveres umiddelbart, eller fryses ned etter at de er avkjølt på rist. Frosne pizzasnurrer bør få tine i romtemperatur og deretter varmes opp ved ca. 200 grader varmluft i ca. 5 minutter.

Til pizzapropellene serverte vi «flybensin», som rett og slett er eplejuice tilsatt litt sitronbrus og isbiter med blåbær og jordbær (putt bærene oppi isbitformene, fyll på med vann og sett i fryseren). Populært og forfriskende for både store og små!

Flybensin - epledrikk med friske bær

Etterpå ble det servert «flykake» og «flykjeks». Oppskrifter kommer om en uke eller to.

HURRA FOR VERDENS BESTE MATHIAS (OG HURRA FOR LILLEBROREN MIN SOM FYLLER 44 ÅR I DAG)!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Haha, kreativt å «re-brand’e» pizzasnurrer! Er spent på kaken og kjeksene da! God sommer og gratulerer med dagen til begge to.

  2. Morsomt tema 🙂 MIdt i blinken for en 6 åring. Skjønner at pizzazsnurrer kan børstes støv av. Kanskje noe å ha med som matpakke på lang biltur i sommerferien 😉

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste