Hjemmekokte karameller er et fast innslag i førjulstiden for mange, og den enkleste og raskeste måten å koke karameller på er å benytte søtet kondensert melk. Tilsett krydder, nøtter, lakris eller hva det måtte være etter smak og behag. Her har jeg for anledningen tilsatt litt pepperkakekrydder. Prøv det du også!

Ingredienser

400 g søt kondensert melk
175 g brunt sukker
100 g smør
4 ss lys sirup
3/4 ts malt kanel
1/2 ts malt ingefær
1/2 ts malt nellik
1 - 2 klyper sort pepper

SLIK GJØR DU

Pepperkakekarameller

Finn frem en form, ca. 20 x 15 cm og kle den med bakepapir.

Ha alle ingrediensene i en tykkbunnet kjele og gi det et forsiktig oppkok under omrøring. Bruk gjerne måleskjeer når du måler opp krydderet. La blandingen koke under stadig omrøring på middels varme i ca. 12 minutter. Pass på at det ikke brenner seg i bunnen av kjelen. Drypp en dråpe av karamellblandingen i et glass med kaldt vann. Dersom karamellblandingen løser seg opp i vannet må du koke den litt til, og prøve på nytt etter et par minutter. Hvis den synker til bunnen og du kan forme en kule med fingrene er karamellblandingen ferdig. Dette kalles “kuletesten”. Alternativt kan du sjekke temperaturen på karamellmassen med et sukkertermometer. Karamellene ferdige når du måler en temperatur mellom 115–120 grader (ca. 115 grader hvis du vil ha myke karameller/ca. 120 grader dersom du ønsker harde karameller).

Hell karamellblandingen umiddelbart i formen, og fordel den jevnt utover. Sett blandingen til avkjøling på kjøkkenbenken – og deretter eventuelt i kjøleskapet dersom den er nesten avkjølt men fremdeles ikke stivnet. Følg med og skjær opp i passende biter når massen har begynt å stivne slik at det er mulig å skjære opp fine biter, etter 30-60 minutter (vanskelig å si eksakt så du må sjekke regelmessig). Dersom karamellene kleber seg fast på kniven kan du gni kniven inn i litt nøytral matolje. Oppskriften gir 60-70 karameller, men antallet er selvfølgelig avhengig av hvor store du lager dem.

Pakk karamellene inn i cellofan eller matpapir (mellomleggspapir), og ha dem i en tett boks/glass som oppbevares på et kjølig sted. Karamellene er holdbare i flere uker, men hvor lenge vet jeg ikke, for de blir aldri så gamle. Dette er også en ypperlig spiselig julegave å gi bort til matglade venner, men pass på at du beholder noen selv også!

Pepperkakekarameller

TIPS

  • I disse karamellene benytter jeg søt kondensert melk, som er en tykk, gulaktig og kremete melk som fås på hermetikkboks. Du kan ikke benytte Vikingmelk, som er usøtet og har en tynnere konsistens. Kremfløte kan heller ikke benyttes, da anbefaler jeg i så fall oppskriften på fløtekarameller.
  • Du kan erstatte krydderet med andre smakstilsetninger, for eksempel kakao, frøene fra en vaniljestang eller lakrissirup/lakrispulver. Sjekk gjerne ut oppskriftene mine på karameller med lakris og sitron og sjokoladekarameller.

LYKKE TIL!

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste