Hva med å bake noen salte kjeks til jul også? Disse inneholder parmesan og timian, og vil garantert få ben å gå på. Nyt dem med en liten ostebit – eller uten. Eller hva med å lage dobbel porsjon og gi bort noen i vertinne- eller julegave? Deigen kan oppbevares (tett innpakket) i kjøleskapet opp til fire dager eller 6 måneder i fryseren. Jeg stekte cirka halvparten av deigrullen, og resten skal stekes når det nærmer seg jul. Gleder meg allerede til neste ladning, for den første er dessverre allerede skrapet!  

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

120 g (usaltet) smør
120 g parmesan , finrevet
1 ts frisk timian , finhakket
Nykvernet pepper sort,
maldonsalt
2,75 dl hvetemel (ca.)

SLIK GJØR DU

Kjør smøret i en kjøkkenmaskin i ca ett minutt. Har du ikke usaltet smør kan du benytte saltet smør, men da bør du redusere saltmengden, eventuelt droppe det helt. Tilsett deretter parmesan, timian og pepper, og bland det hele godt sammen. Tilsett melet og kjør på lav hastighet, til du får en fast, men likevel smidig deigklump. Smak til med salt dersom du benytter usaltet smør. Dersom deigen blir litt smulete kan du eventuelt tilsette bittelitt vann.

Rull deigen til en ca 20 cm lang deigpølse. Pakk deigpølsen inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet i minst 30 minutter. Skjæres opp i ca 4-5 mm tykke skiver og legges på bakepapirkledt stekeplate. (Et godt tips er å benytte «svanemerket» bakepapir, da umerket bakepapir kan inneholde fluorstoffer, som på sikt kan gi uheldige helsemessige konsekvenser.)

Stek kjeksene ved 175 grader (over- og undervarme), midt i ovnen, i ca 8-10 minutter. Følg med mot slutten av steketiden, kjeksene er ferdig når de er gylne og har fått litt farge i kantene.

Denne oppskriften har jeg fått av Bjørg, en av mine lesere som alltid har gode oppskrifter og tips på lur.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Jeg må spørre om en ting til. Når du skriver at smøret skal gå ett minutt i kjøkkenmaskin, mener du hurtigmikser, eller vanlig f eks Kenwood da? Jeg har hurtigmikser og håndmikser, og er litt usikker på hvilken av dem jeg skal bruke, for de er jo så forskjellige??

 2. I dag står ost og kjeks på menyen. Da måtte disse selvsagt prøves. De er akkurat avkjølt og jeg har tyvsmakt på en kjeks og de smaker helt fantastisk.

 3. Kjære Trine. Kan jeg låne oppskrifter av deg hvis jeg linker til bloggen din? 🙂 Hilsen Astrid/Bollefrua. Ps. Disse kjeksene gleder jeg meg til å lage!:)

  1. Det er selvsagt greit at du låner oppskrifter – og fint at du linker. Dersom du ønsker å låne bilder er det fint om du spør først. Lykke til med kjeksene, de er kjempegode!

 4. Hei Trine!

  Tror du det går greit å bruke tørket timian?

  Bloggen din er en kjempeflott inspirasjonskilde til både hverdags og fest 🙂

  Mvh
  Monica

 5. Tusen takk for denne oppskriften! Jeg og en venninne lagde disse kjeksene i den tro at vi skulle gi dem bort før jul… vi har spist opp hver smitt og smule selv… Nå har vi begge laget dem på nytt – slik at våre familiemedlemmer forhåpentligvis skal få nyte et par av dem også;-)

 6. Har stjålet denne oppskriften også til årets julegaver 😉 Kjempegode!
  Som Rita over her, lurer jeg også på hvor lenge kjeksene er holdbare i en kakeboks?

 7. Hei! Masseprodusering av spiselige julegaver på gang.. Syns jeg leste at du hadde fryst ned deigen etter å ha laget den, noe jeg også gjorde. Fulgte oppskrift (fremgangsmåte og ingredienser) og rullet deigen i pølser pakket i plastfolie før jeg frøs dem ned. Da jeg skulle steke kjeksene idag etter at de var tint i kjøleskap, «smeltet»/»fløt» kjeksene utover bakebrettet. Hva tror du jeg kan ha gjort feil?

 8. Hvor lenge holder disse etter at de er stekt, hvis de oppbevares i tett boks?

 9. De kjeksene ble så kjempegode. Har akkurat stekt en porsjon. Skal gi de vekk i dag i julegave, med fikenmarmeladen din og Aprikosmarmeladen. Helt nydelig alt sammen! Takk for fantastiske oppskrifter.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste