Denne paien så dagens lys på hytta i høstferien, og fikk virkelig ben å gå på da den kom på bordet. Vi reiste på hytta tirsdag ettermiddag, og hadde kun handlet inn til en enkel middag tirsdag kveld og til frokost dagen etter. Planen var nemlig å dra å handle på onsdagen. Men da onsdagen kom og værgudene hadde slått på stortromma, hadde vi mere lyst til å nyte det fine været, fremfor å trave i butikker. Det ble derfor middag etter "man-tager-hva-man-haver"-prinsippet. Heldigvis hadde vi handlet inn egg og bacon til frokost, som istedet ble spart til middagen. Og godt var det, for ellers ville det ha blitt en ganske så kjedelig middag, for utvalget på hyttekjøkkenet for øvrig var ganske så slunkent. Men takket være det fikk vi erfare hvor utrolig godt løk, bacon og blåmuggost smaker sammen! Begynn med paiskallet, som gjerne kan lages dagen før:

Ingredienser

150 g smør , kaldt
200 g hvetemel
vann (litt)
salt (evt litt om nødvendig)

Fyllet:

100 g bacon , i biter
2-3 løk (jeg brukte 1 rødløk, 1 gul løk og 2 sjalottløk), i båter
75-100 blåmuggost (for eksempel Norzola), i biter
3 egg , sammenvispet
3 dl melk (eventuelt 2 dl melk + 1 dl fløte)
salt og pepper
friske krydderurter (jeg brukte persille), finhakket

SLIK GJØR DU

Lag paideigen ved å smuldre sammen hvetemel og smøret, og tilsett til slutt vann til du får en fin konsistens. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin, men det går fint å bruke bare hendene også. Pakk deigen inn i plast og la den stå kaldt i minst en time, men gjerne over natten.

Trykk deigen ut i en paiform (ca 24 cm i diameter) og prikk bunnen med en gaffel. Forstek paiskallet på 200 grader i ca 15 minutter, til paiskallet såvidt begynner å få litt farge. Avkjøl paiskallet mens du gjør i stand fyllet.

Surr baconet til det blir nesten sprøtt. La det renne av på et kjøkkenpapir. La løken surre i litt smør, til den blir blank og myk. Fordel bacon, løk og blåmuggosten i paiskallet. Visp sammen egg, melk, salt, pepper og friske krydderurter, og hell over.

Stek paien midt i ovnen ved 200 grader (over- og undervarme) i 25-35 minutter, eller til paifyllet har stivnet.

Server paien varm eller kald, med salat og godt brød til.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Dette var middagen i dag, den var veldig god faktisk. Gleder meg alt til lunsj på jobben i morgen hvor resten blir fortært.-)

  2. Hei Trine 🙂

    Prøvde denne i dag – meget god! Heretter tror eg ikke pai blir laget uten blåmuggost.

    God helg 🙂

  3. Paien kom på middagsbordet i dag -vi har spist smitt og smule! Ikke fordi det var lite mat, bare fordi det var så godt 🙂

  4. Hvor lenge sånn ca kan paien stå i kjøleskapet? Er student og hadde vært fint og hatt den til lunsj/middag i noen dager! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Min Handleliste