Søtpotetmos er ypperlig tilbehør til hvit fisk. Kombinasjonen løftes ytterligere sammen med dette velsmakende soyasmøret og sprø aspargesbønner. Søtpoteter er en "barnevennlig" grønnsak, og er en av juniors favoritter for tiden, og et godt tips dersom du har problemer med å få barna til å spise grønnsaker.

Ingredienser

TORSK MED NØTTELOKK

700-800 g fersk torskefilet , i porsjonsstykker
salt og pepper
4 ss pinjekjerner , ristet og hakket
1/2 sitron skall av + 3 ss sitronsaft
3 ss olivenolje
persille , finhakket

SØTPOTETMOS

700 g søtpoteter , skrelt og delt i biter
3 poteter , skrelt og delt i biter
1/2 rød chili
sitron , saften (smak til)
1-2 ss smør
salt og pepper

SOYASMØR

150 g smør
1 sjalottløk , finhakket
1 fedd hvitløk , finhakket
1 ts rød chili , finhakket
2-3 ss soyasaus
1 ss balsamicoeddik
1 ss persille , finhakket

GRØNT TILBEHØR

250 g aspargesbønner eller brekkbønner
1 ss smør

SLIK GJØR DU

Smelt smøret i en kjele og la det småputre i 20-30 minutter på svak til middels varme, til smøret blir nøttebrunt, men uten at det blir brent. Fjern skummet som danner seg underveis. Bland sammen sjalottløk, hvitløk, soyasaus, balsamicoeddik, chili og persille i en liten bolle. Rett før servering rører du sammen smøret og chiliblandingen, som da vil være klar for bruk.

Skrell søtpoteter og poteter og del opp i biter av omtrent lik størrelse. Ha dem i en gryte og fyll opp med vann slik at potetene akkurat dekkes av vannet. Tilsett sitron-/limesaft og chilien som du har delt i to på langs. Hvis du ønsker litt mer “trøkk” i mosen kan du finhakke litt av chilien. La det koke til potetene er passe mør, etter ca. 15-20 minutter alt etter hvor store biter du har delt den opp i. Sil av vannet og fjern den hele chilien. Mos potetene til en fin purè, som du smaksetter med salt, pepper, litt smør og eventuelt litt mer sitron-/limesaft. Hvis du synes mosen blir for fast kan du eventuelt tilsette litt melk.

Legg torskefiletene i et smurt ildfast fat. Krydre med salt og pepper. I en liten bolle blander du sammen pinjekjerner, sitronsaft, sitronskall, persille og olivenolje, og fordeler dette over torskefiletene som et lokk. Bakes midt i ovnen ved 200 grader i ca. 12 minutter, til torsken “flaker seg” når du pirker forsiktig i den.

Fyll en kasserolle med 2-3 cm lettsaltet vann. Tilsett smør og la aspargesbønnene dampe til de er ferdige, etter noen minutter.

Ha en raus klatt med søtpotetmos på tallerkenen og plasser torskestykket forsiktig oppå. Server aspargesbønnene ved siden av og drypp deretter soyasmøret over.

Ovnsbakt torsk med nøttelokk, søtpotetmos og soyasmør

VELBEKOMME!

(Oppskriften er forresten en gammel traver, og tidligere delvis publisert på bloggen, se her.)

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Det er første gang jeg ser denne oppskriften, og her var det mange spennende kombinasjoner som høres gode og sunne ut! Søtpotet ønsker jeg å bruke mer av, så tusen takk for oppskriften! Dette skal prøves neste gang vi skal ha fisk 🙂

 2. Dette så fantastisk ut! Jeg har forsøkt oppskriften du har publisert tidilgere, med stort hell. Kan tenke meg at soyasmør og bønner løfter retten ennå et hakk. Gleder meg allerede til å prøve 🙂

 3. Dette hadde jeg til middag i dag og det var aldeles nydelig. Søtpotetmosen smakte fantastisk godt, så det skal jeg helt klart bruke mer av. Samtidig må jeg takke deg for en flott matblogg du har. Virkelig fått sans for den. Har deg også på Facebook

 4. Vilken bra idé att göra sötpotatismos! Jag älskar sötpotatis och har haft det i soppor eller rostad i ugn. Det här ska jag pröva! Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

 5. Dette blir middagen vår i morgen, gleder meg til å prøve soyasmøret sammen med fisken! Vi har likt alle middagsrettene som vi har prøvd her inne, tusen takk for denne fine bloggen din:-)

 6. Dette lagde jeg til lørdagsmiddag i går, og det ble helt helt stille rundt bordet, en nesten høytidelig stemning kun avbrutt av små lyder som “mmm” og “ahh”. Tusen takk for god oppskrift!

 7. Hei! Er det bare hos meg eller forsvinner deler av ingrediensene når dere trykker for pdf og print? Hos meg forsvann alt om torsken og søtpotetmosen. Skulle gjerne ha visst! 🙂

 8. Hei Trine!! Jeg må bare si WOW!! Dette var super godt, hadde det til middag idag og min kjære mann syntes også dette var veldig godt! Håper du fortsetter å blogge lenge:-) Tusen tusen takk for gode oppskrifter:-)

 9. Torsken ble helt strålende! Supert! Holdt meg unna soyasmøret, men ser at det hadde vært veldig godt til søtpotetmosen … Neste gang!

 10. Hadde denne til middag i dag, og den var heeeelt nydelig! Veldig god kombinasjon av smaker 🙂 Gøy å prøve noe nytt 🙂 Jeg brukte jalapenos istedet for chili og det gikk veldig bra (bor i USA og Wallmart har veldig lite utvalg av frisk og grønt)

 11. Vi hadde denne til middag og idag og mannen sa “dette er den beste fiskeretten jeg har spist på lenge!” Jeg er helt enig, denne var knallgod og jeg har allerede planer om å servere den neste gang vi har venner på besøk! Sønnen vår på snart 3 synes at fisken var spesielt god, han galflet innpå 🙂
  Har du forslag til en forrett og en dessert som går til dette??
  Takk for super blogg!

 12. En helt super kombo dette! Den friske og saftige fisken, den søte mosen, krispi fra det grønne (sukkerter var det jeg hadde) og så det utrolig gode og salte soyasmøre. Nam! Er så heldig å ha en del kveitefilet i frysen så det ble et virkelig herremåltid 🙂

 13. Dette var dagens middag, og HVILKEN suksess! Det var bare helt utrolig godt alt sammen, og mannen min satt bare og skrøt gjennom hele måltidet, og lurte på hvor jeg hadde funnet oppskrift:) Minstemann spiste også opp en stor tallerken mens han sa “nam nam” (men tok vekk nøtetelokket, det ville han ikke ha). Skikkelig deilig mat som jeg garantert lager igjen (sammen med andre oppskrifter du har lagt ut)!!

 14. Hei!
  Dette var noe av det beste jeg har smakt, og enkelt å lage. Det har begynt å bli en vane å skrive handleliste på søndager til å kunne lage 3-4 av rettene i uken. Kjempedeilig at noen andre har tatt seg bryet med å bestemme hva som er til middag:) Ingen oppskrifter har gått skeis enda, har til og med fått mannen min til å lage mat etter dine oppskrifter med stort hell.
  Takk for fin blogg:)

 15. Hei Trine!

  200-225 grader i 12-15 minutter er for alt for høy temperatur for denne fisken. Fisken skiller ut store mengder proteiner og smak (det hvite som renner av fisken vil du helst ha inne i den) og du ødelegger dermed gode råvarer (forutsett at råvaren er god, selvfølgelig).

  La heller fisken ligge på salt i ca 20 minutter først for å stramme seg opp, vask den deretter godt slik at ikke saltet blir med på veien videre, og bak den på ca. 100 grader mindre enn det du anbefaler – men med samme tid.

  Dette forutsetter selvsagt at ikke stykkene er for store, er de større trenger de noe lengre tid.

 16. Fantastisk godt og lekkert. Serverte denne retten sist søndag . Den gjorde stor lykke 🙂
  Jeg er enig med Tarjei at temperaturen er for høy. Men veldig gode kombinasjoner av smaker. Tusen takk, jeg kommer til å lage det igjen.:-)

 17. Denne middagen ble en hit både blandt store og små 🙂 Takk for super oppskrift. BTW: ser din mos er orange, har du hatt gulrot i den?

  1. Jeg tar meg den frihet til å svare; det er søtpoteten som gir den oransje fargen. Men; jeg er ikke noen ekspert på søtpoteter,så det kan jo være at det er ulike sterkhetsgrader på fargen og at du har fått fatt i en som gir veldig lite farge?

  2. Mosen er orange, pga at søtpotetene er orange, som en annen skriver i en kommentar her. Anbefales om du ikke har prøvd det før! 🙂

 18. Jeg lager denne for andre gang i dag…det var nemlig supergodt!! Takk flinke du, for alle gode oppskrifter og tips!!

 19. Fiskeretten var UTROLIG god! Falt i smak hos små og store til middag i går. Jeg er utrolig glad i bloggen din og lager i snitt 4 retter hver uke fra den. Hver søndag skriver jeg handle liste og planlegger uken. Her i huset har vi ikke lenger pose supper eller ferdige taco produkter, hverken vi store eller jentene på 16,12 og 9 savner det. Vi er en familie som er blitt opptatt av hva vi putter i munnen. Det gjelder også pålegg, utrolig mye E stoffer og andre tisettningstoffer i mye. Til nå har vi laget stekt skinkestek og skåret i skiver, hjemmelaget rekesalat, stekt kald laks og roast beef. Ønsker meg tips! Har du noen? Igjen takk for inspirasjon!

 20. Nydelig rett med mange spennende smaker. Min man mener dette er den beste fiskeretten han noen gang har smakt, og så ut til å være veldig overraket over at jeg kunne diske opp med noe så godt 😉

 21. Jeg stod i butikken helt tom for ideer, et lite besøk på nettsiden din på mobilen ble reddningen nok en gang. Og denne retten stod på bordet til middag, med dine oppskrifter blir middagen en sikker suksess hver gang 🙂 Tusen takk for at du deler så mange gode oppskrifter med oss. Her i huset sjekkes bloggen mange ganger for uken og vi håper du aldri finner på å legge ned bloggen 🙂

 22. Dette smakte helt fantastisk!! Nydelig med den søte mosen, sammen med fisk og den deilige sausen 🙂

 23. Hei!

  En nydelig rett!
  I det hele tatt bruker jeg mange av dine oppskrifter. Det er en super blogg!
  Jeg lurer på hvilken vin du vil anbefale til denne retten?

 24. Denne oppskriften var kjempegod, og jeg satte stor pris på den lille tvisten med limesaft og chilli i mosen.
  Jeg ville også bare takke deg for en super blogg, den har vært med meg i noen år nå, og jeg finner alltid noe nytt (eller gammelt) til inspirasjon på kjøkkenet!

  Mvh Birgitte

  1. Ja, denne oppskriften er kjempegod, og vi hadde forresten en reprise på den samme dag som du postet kommentaren 🙂

 25. Dette var bare supergodt! Tror jeg skal lage dette en gang vi får gjester slik at flere kan få smake denne nydelige retten 🙂

 26. Dette er en av de beste fiskerettene jeg har spist i hele mitt liv! Utrolig gode smakskombinasjoner!

 27. Takk for veldig fin oppskrift! Har nå laget dette to ganger, og tror det må være den beste fiskeretten jeg noen gang har spist! NAM 🙂

 28. Denne retten må være noe av det mest smakfulle jeg har laget! Tredje gang retten skal lages i morgen, som søndagsmiddag 🙂
  Kokeboken din er helt fantastisk! Må bare gratulere. Den beste (og mest brukte) kokeboken jeg har i hylla (selvom din ikke får ligge så mye i fred i hylla). 😉

  Hilsen inspirert jusstudent

 29. Tusen takk for en flott og inspirerende blogg. Både middagsretter, bakst og dessert laget etter dine oppskrifter blir vellykket. Denne ble svært godt mottatt, som kanskje noe av det beste jeg har laget.

 30. Hei og tusen takk for ein fantastisk fin matblogg. Hadde torsk med chorizosalsa og potet og pastinakkpurre i går, helt fantastisk godt. Etter middagen kom naboen med 10 kg kveite, så nå lurer jeg på om jeg kan gjøre det samme med kveita, men den trenger jo som kjent masse salt for å bli god…. Tips til oppskrifter hadde vært supert. på forhånd tusen takk:))

 31. Jeg serverte denne til familien i går og selv om alt ble veldig godt hver for seg synes ikke vi at smakene var så gode sammen. Søte smaker passer ikke så godt med torsk synes jeg. Velger nok heller en mer salt variant neste gang 🙂

 32. 5 ***** middag, et gourmetmåltid! Nydelig kombinasjon og sammensetting. Det ble mye fotflørting under bordet av meg og mannen min mens vi koste oss igjennom denne retten 😉

 33. Prøvde denne retten til middag i dag. Fantastisk godt! Synes som regel at torsk blir smakløs, men denne retten var en smaksbombe! Blir definitivt laget en annen gang også. Som mannen så pent uttalte, dette kunne vært servert på en finere restaurant 🙂 Tusen takk for en super oppskrift!

 34. Jeg er 23 år og har aldri turt å smake på fisk.

  Så tvang meg ei vennine meg til å smake på denne oppskriften, og fra nå av har jeg begynt å spise fisk

  Tusen takk! Du klarte det umulige med denne oppskriften. Jeg skal lage den til familien min også som er skeptisk til fisk.Spesielt torsk (etter alle de dårlige minnene om ihjelkokt torsk)

  1. Så bra at du tok sjansen og smakte! Håper du finner flere fiskeoppskrifter på bloggen som du kan prøve ut etter hvert. Lykke til! 🙂

 35. Dette var vanvittig godt! NAM. Takk for en fantastisk oppskrift:) Denne skal jeg imponere med flere ganger…

 36. Lagde denne nå i kveld. Helt fantastisk. Anbefaler det som ble skrevet lenger opp: salt fiskestykkene med grovsalt i 20 minutter og skyll og tørk før baking i 15-20 min på 180 grader. Drikkeforslag: Musella Valpolicella Superiore 2012, vnr 4834501. Nyt!

 37. Hei! Denne retten er bare nydelig god! Sønnene mine fisker mye, og introduserer meg stadig til nye fiskearter… Prøvde denne oppskriften med lysing, og det ble knallgodt! Fastere fisk enn torsk. Tips til oppskriften: kutt vanlige poteter i ca halvparten så store biter som søtpoteter. Da blir de ferdigkokt samtidig! Tusen takk for utrolig mange velsmakende oppskrifter, Trine!

 38. Super oppskrift! En klassiker vil jeg si 🙂 Jeg mener at jeg fant denne oppskriften for ganske mange år siden på en blogg du skreiv for opplysningskontoret for fisk (det heter kanskje ikke det?) Kan det stemme? Uansett, i mitt hode var det parmesan i blandingen til fisken – men det er kanskje bare en feilkobling i hjernen siden pinjenøtter og parmesan ofte leker sammen ellers? Vil kanskje smake funky med torsk og parmesan?

 39. Hei ! Laget dette til middag idag, men falt ikke i smak hos verken meg eller samboer. Søtpotetmosen passet ikke særlig godt til bakt torsk.

 40. Tusen takk for mat! Det fallt i smak hos store og små her i heimen. Hadde i litt honning sammen med pinjekjernene -veldig godt! Hadde asparges til, vi da ?

 41. Hei, ville bare informere deg om at denne oppskriften ligger inne på ‘Mat fra bunnen’-siden på facebook. Vedkommende som la den ut har på ingen måte henvist til hverken deg eller din nettside, og har tatt kred for oppskriften selv. Jeg vet ikke om dette er ok for deg eller ei, men nå vet du iallefall om det.

 42. Denne retten er aldeles nydelig! Jeg lager den igjen i dag og skal servere den til min bror og hans samboer. Vi har et matprosjekt gående der jeg lager fiskemiddag til dem en gang i uken for å overbevise dem om at de kan like fisk, siden de hele livet har trodd at det ikke er godt☺ Jeg bruker stort sett fiskeoppskriftene dine i dette prosjektet og de har forsynt seg med en ekstra porsjon hver gang, fordi det har smakt godt!?? Jeg er sikker på at denne retten blir en innertier i dag også. Tusen takk for oppskrifter til utallige gode middagsopplevelser, jeg håper Trines Mat 2 ligger under juletreet mitt i år!

 43. Så god at samboeren min som egentlig ikke liker fisk har blitt “frelst”!! Dette er en nydelig rett som jeg lager med suksess uten å være noen mesterkokk egentlig:)! Skal lage denne lille juleaften og gleder meg til å servere den igjen 🙂

 44. Dette er blitt min nye favorittrett! Og jeg som ikke trodde jeg likte torsk engang. Kunne gjerne spist dette hver dag 🙂

 45. Denne har jeg laget et par ganger og er vanvittig god! Pleier å bruke godt smør og lage litt ekstra av soysjyen-for den er himmelsk!

 46. Tusen takk for nydelig middag i dag. Smøret er prikken over i-en. Det smakte kjempegodt med rødvin til. Fjortisen var skeptisk, men endte med å forsyne seg flere ganger. Tusen Takk!

 47. Oh Lord. Skriver egentlig aldri kommentarer på slike matsider, men denne retten var himmelsk god!

 48. Dette var nydelig . No blir det nesten alltid til at eg improviserar litt ,Så det vart nok ikkje “heilt “rett 🙂 Lika kjempegodt å bruke oppskriftene dine (Y)

 49. Hei Trine,
  Denne laget jeg igår, og det ble utrolig godt!
  Jeg brukte steinbit istedet for torsk, og glemte å få med meg aspargesbønner fra butikken, så grillet miniplommetomater, sjalottløk og sukkererter sammen med fisken i ovnen. Jeg fikk tilbakemelding om at det både var ”fantastisk godt, og 10 av 10” fra kjæresten. 🙂 Takk for inspirasjon på de hverdagene når hodet er tomt for ideer, og tips og hjelp de dagene man har lyst å legge litt innsats og kose seg litt ekstra! 🙂

 50. Hei! Ser supergodt ut! Vi har ikke pinjekjerner, så jeg lurte på om det går ann å bruke hasselnøtter eller mandler isteden for.

 51. Bare legger igjen en kommentar for å holde denne utrolig gode oppskriften ved like. Vi lagde dette til feiring av bryllupsdagen i går, lenge siden sist vi hadde laget det. Det ble så godt! Tross ganske kraftige smaker på en del tilbehør var en ung, lett Pinot Noir ypperlig følge. Min favorittfiskerett!

 52. Nesten så jeg besvimer av lykke. Jeg elsker fisk! Og, Trine, du løfter smakene til et nytt nivå. Jeg har vokst opp med ar fisk er hverdagsmat ( unntatt laks), men etter å ha begynt med dine oppskrifter er torsk på menyen på søndager støtt og stadig❤️

 53. Denne retten har jeg laget mange ganger og den er like utrolig god hver gang:) Jeg er en flittig bruker av dine oppskrifter og har selvfølgelig også alle dine bøker. Du har en egen evne til å gjøre oppskriftene enkle med gode forklaringer og tips. Tusen takk for en super blogg.

 54. Dette var helt fantastisk godt!! Nesten som å være på restaurant. Så mange gode smaker og kombinasjoner 🙂

 55. Lagde denne retten i dag og det var mange gode smakskombinasjoner. Måtte justere søtpotetmosen litt, og lurer på om det hadde vært like godt med koriander i i stedet for persille i sausen….det skal jeg prøve neste gang

 56. Lagde denne til middag i dag, og herremin for en fantastisk oppskrift!Restaurant-kvalitet ifølge mannen i huset. Tusen takk for nok et nydelig måltid.

 57. Hei, denne retten er nydelig. Går det an å gjøre klar smørsausen på forhånd, og varme den opp bare rett før man skal spise ?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste