Hjemmebakt julebrød, eller julekake som det også kalles, er noe vi bare «må» ha hjemme hos oss når desember måned plutselig banker på døren. Ta en titt på denne videoen, for å se hvordan jeg gjør det. Har du først forsøkt denne oppskriften blir det garantert ikke siste gangen!

Ingredienser

1000 g hvetemel
6 dl melk (ca. 20 grader)
25 g gjær eller 1/2 pose tørrgjær
150 g sukker
2 ts kardemomme
1/2 ts salt
1 egg
150 g smør , i terninger
300 g rosiner
1 egg sammenvispet, til pensling

SLIK GJØR DU

Legg rosinene i varmt vann som så vidt dekker. La dem ligge å trekke i minst 15 minutter, men gjerne lengre hvis du har tid til det.

Lag deigen som angitt i grunnoppskriften, se beskrivelse av fremgangsmåten HER eller klikk deg inn på denne videoen.

Hell vannet av rosinene, tilsett dem i deigen og elt dem inn de siste sekundene, til de er noenlunde jevnt fordelt, men ikke så lenge at de blir most. La deigen heve i minst 1 time.

Ha deigen på melet underlag og del den opp i fire like store emner og form til store boller. La dem hvile i ca. 15 minutter under et klede, og form deretter julebrødene i ønsket fasong og legg dem på 2 bakepapirkledde bakebrett.

La julebrødene etterheve under klede eller plast til nesten dobbel størrelse. Det tar ca. 1 time. Pensle brødene med sammenvispet egg og skjær snitt i dem.

Stek julebrødene på nederste/nest nederste rille ved ca. 200 grader (over- og undervarme) i 25-30 minutter, eller til brødene har fått fin farge og er gjennomstekte. Følg med mot slutten av steketiden, etter ca. 20 minutter. Dersom du synes julebrødene ser ut til å bli litt for brune på toppen kan du legge et bakepapirark over brødene, eller du kan slå av overvarmen slik at brødene stekes ferdig med kun undervarme. Avkjøl julebrødene på rist.

Nytes med godt smør og geitost – eller det du måtte foretrekke!

Legg gjerne julebrød som blir til overs i fryseren, slik at du kan servere ferske, nybakte julebrød til julens måltider. La brødet tine opp på kjøkkenbenken, og de smaker omtrent som nybakte selv etter en runde i fryseren.

VELBEKOMME!

Liker du filmene jeg lager? For å bli oppdatert når det kommer nye filmer anbefaler jeg deg å abonnere. Klikk deg inn HER og trykk «abonner» (øverst i høyre hjørne). Det er selvsagt helt gratis. Del gjerne også filmene mine med matglade venner! Hva ønsker du jeg skal lage neste gang?

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei, mulig noen kan hjelpe. I Trøndelag spiser man sylte på sirupskake i julen. De finnes i flere størrelser og Rosenborg Dampbakeri lager sirupskake, svenkake og Mesterkake, den siste er kjempestor. Slike brød finnes ikke på Østlandet, der jeg bor. Jeg har lett i oppskrifter overalt, men kanskje noen her har oppskrift. Det er ikke Vørtekake som en kan kjøpe her sørpå, den smaker ikke rett. Noen som kan hjelpe?

  1. Ca 1/2 kg hvetemel
   1/2 l sammalt rugmel, fin
   2 1/2 dl sammalt hvetemel, fin
   1 pose tørrgjær
   1/4 dl smeltet smør
   1 1/4 dl mørk sirup
   1/2 ss malt allehånde
   1/2 ss malt ingefær
   1/4 ss malt pepper
   1/4 ts malt nellik
   1/2 l lunkent vann
   Rosiner

   Ha alt unntatt hvetemel i en bolle og la stå til det gjærer godt. Tilsett nok hvetemel til en glatt deig og la heve 30 min. Del i to runde brød og hev 1 time. Pensle og stek på 200 grader i ca 45 min.

  1. De er ganske holdbare, men blir aldri mer enn 2 dager gammel hjemme hos oss. Jeg pleier å fryse ned brødene, og tar opp etter hvert som behovet melder seg. 🙂

   1. Hei! Varmer du dem opp i stekovnen når du tar dem opp fra fryst tilstand? Gleder meg til å servere disse! Takk for oppskriften! Hilsen Trude

    1. Jeg pleier aldri å varme opp julebrødet. Jeg pleier å tine det helt opp i romtemperatur, holder seg ferskt og fint da. Hvis du vil lunke på det litt bør du la det være helt opptint først. Lykke til!

 2. Disse har eg laga i fleire omganger før jul i nokre år no. Kjempegode, og blir fort ete opp! Veldig mange gode oppskrifter hos deg, Trine, har laga pepperkakene dine i dag for første gang, knallgode! Takk for at du legg ut så mange inspirerende oppskrifter med tilhørende bilder!

 3. Hei! Ville bare si at oppskriftene dine er fantastiske! Julebrødene er til heving nå, disse har vi bakt til jul før og de blir utrolig gode! 1. søndag i advent bakte vi pepperkakene dine, og det stemmer som du skrev – verdens beste pepperkaker! 🙂 Aldri har jeg fått bedre kanelsnurrer enn med din oppskrift heller! Takk for en aldeles super blogg & god juletid 🙂

 4. Da har jeg akkurat tatt julebrødene ut av ovnen! Tenk at jeg fikk de til! Gleder meg til å bake de igjen 🙂

  God jul 🙂

 5. Herlighet 🙂 Hadde aldri i verden at de skulle ligne på dine 😀
  Siste minuttene i ovnen nå. Ser helt perfekte ut 🙂 Supert med video for oss som alltid lurer på mye 🙂 God jul !

 6. Nydelige julebrød 🙂

  Hvordan tror du det er å lage disse nesten ferdige om kvelden, og la de stå til etterheving over natta før man steker de om morgenen?

 7. Når mine julebrød er ferdig heva og eg skal pensle dei med egg, dett dei heilt saman og vert granska så flate. Kva gjer eg feil???

  1. Ja, det kan du. Jeg liker ikke sukat, og er derfor ikke den rette å spørre om mengde 😉 Når det er sagt laget mamma alltid disse julebrødene med både rosiner og sukat da jeg var liten. Lykke til!

 8. De mest fantastiske julebrødene ever!!

  JuhuuuuJeg steker dem i brødformer, og i min ovn er steken perfekt etter 35 minGod jul til deg og dine,- takk for mange supre oppskrifter

 9. Fantastisk julebrød, har fått helt «dillå» på disse Smaker like godt hele året. 🙂

 10. 2.runde med julerød i ovnen nå, men har tilsatt sukat også. Gikk litt ned på mengde sukker, med så mye rosiner så blir det søtt nok. Farlig godt

 11. Da står julekake til heving i år også , som før . Dette har blitt en god tradisjon her ,og gleden er stor når vi benker oss ned med smør , brunost og en god kaffe .
  God jul♥️

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste