Vi er inne i den beste rabarbrasesongen og hagen strutter av frisk og fin rabarbra. Har du også rabarbra i hagen, eller kjenner du noen du kan gå på slang hos, anbefaler jeg denne smakfulle rabarbrakaken med syrlig rabarbrakaramell og jordbær. Det er en opp-ned-kake, det vil si at du legger karamellisert rabarbra i bunnen av formen sammen med jordbær og fordeler kakerøren over. Når kaken er ferdig stekt (og noe avkjølt) hvelver du den over på et kakefat, og den blir da "toppet" av deilig, klissete rabarbrakaramell. Yummy - prøv det du også!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

KAKEBUNN

150 g smør
100 g brunt sukker (brun farin)
100 g hvitt sukker
2 egg
200 g hvetemel
75 g mandelmel (eller finmalte mandler)
1 ts (ekte) vaniljesukker
1 ts bakepulver
1 dl melk

RABARBRAFYLL & TILBEHØR

400 g rabarbra , i små biter
100 g jordbær , i skiver (kan sløyfes)
125 g smør
125 g brunt sukker (brun farin)
stivpisket kremfløte eller vaniljeis

SLIK GJØR DU

Rabarbrakake med jordbær

Sett stekeovnen på 180 grader, over- og undervarme. Kle bunnen av en springform som er ca. 24 cm i diameter med bakepapir, og smør og strø formen. Det er viktig at formen er helt tett, slik at karamellsausen ikke lekker ut (slik det gjorde hos meg denne gangen). Hvis du vil være på den sikre siden kan du kle hele formen med bakepapir og heller tåle at kaken blir litt ujevn i kantene (da trenger du heller ikke å smøre og strø formen).

Kjør smør og sukker (hvitt og brunt) i en kjøkkenmaskin med visper i ca. 5 minutter, til det er godt blandet og litt kremete. Tilsett eggene, ett av gangen, og rør til alt er godt blandet, og ha deretter i mandelmel, vaniljesukker og bakepulver. Rør godt sammen og tilsett hvetemel og melk vekselsvis, og rør til du har en jevn røre.

Skjær blad og rot av rabarbrastengene og skyll godt. Hvis skallet på rabarbraen er seigt eller trevlete kan du fjerne dette helt eller delvis. Skjær rabarbraen i jevnstore biter på 1-2 cm. Skyll og rens jordbærene, og skjær dem i skiver. Finn frem en stekepanne og ha i smør og brunt sukker. La det smelte under stadig omrøring på litt over middels varme. Når det har karamellkonsistens (etter et par minutter) tilsetter du rabarbraen og rører godt sammen.

Ha jordbærene i bunnen av kakeformen og hell den karamelliserte rabarbraen over. Fordel deretter kakerøren jevnt utover. Pass på at du får fordelt den ut mot kantene. Stekes på midterste rille til kaken er gjennomstekt, etter ca. 45 minutter. Sjekk med en kakepinne/fyrstikk om kaken er ferdig stekt. Stikk pinnen midt i kaken, og dersom den er helt ren når du tar den opp er kaken ferdig stekt. Dersom det følger med røre på pinnen må du steke kaken litt lengre, før du sjekker på nytt. Avkjøl kaken på rist i minst 30 minutter.

Finn frem et kakefat med kant og legg det på springformen med bunnen opp. Hvelv kaken raskt over på kakefatet og løsne ringen. Hvis formen din ikke har vært lekk samler det seg en deilig rabarbrakaramell på bunnen av kakefatet. Trekk deretter av bakepapiret. Server kaken (gjerne lun) med stivpisket kremfløte (tilsatt litt sukker) eller vaniljeis, og nyyyt!

Rabarbrakake med jordbær

TIPS

 • Dersom du ikke har jordbær kan du erstatte den med rabarbra (som du karamelliserer sammen med resten av rabarbraen). Denne kaken smaker også godt med epler.
 • Glem alt du eventuelt har hørt om at du ikke må spise rabarbra etter St. Hans. Rabarbra kan nemlig nytes gjennom hele sommeren, så lenge du bruker de nye, unge rabarbrastilkene og styrer unna de “trevlete” stilkene. Dersom du får rabarbra til overs kan du fryse ned hele stilker eller ferdig kompott/syltetøy, og derved kan du nyte litt av sommeren resten av året også.
 • Alle rabarbraoppskriftene på bloggen finner du samlet her.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hvis selve kaken fløt utover kan det høres ut som om du ikke har stekt den lenge nok. Det er også viktig å la kaken få hvile og «sette seg» litt før den hvelves.

 1. Hei damen med verdens beste matblogg 🙂
  Lagde denne i foreningen i går og den ble SÅ saftig og god :)elsker jordbær-og rabarbrakombinasjonen
  karamellen rant ut av formen, så neste gang blir det bakepapir rundt kantene også;)

  1. Tusen takk for hyggelig tilbakemelding! Kombinasjonen rabarbra og jordbær er nydelig, og kommer virkelig til sin rett her. Det er nok lurt å kle hele formen med bakepapir neste gang, slik at du får med deg all den deilige karamelliserte sausen. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste