Sushi er mer populært i Norge enn noen gang, og det sies at sushi er den nye tacoen! De aller fleste sushimåltidene kjøpes på restaurant eller i butikk, men det er det ingen grunn til - for den aller beste sushien lager du selv! Det trengs bare gode råvarer, en liten innføring i grunnteknikkene og bittelitt tålmodighet.

På menyen i dag står futomaki og uramaki. Til begge sushitypene benytter du noriark, som er laget av tang og kan spises. Når du lager futomaki ruller du risen (og fyllet) inn i noriarket, men når du lager uramaki ligger risen på utsiden av noriarket. Begynn med makiruller først, det er det enkleste, men med litt øvelse får du raskt også grepet på uramakien. Du trenger:

Ingredienser

SUSHIRIS

sushiris
vann
riseddik
sukker og salt

MAKIRULLER

noriark
bambusmatte
laks
agurk
avokado
vårløk
sorte sesamfrø
wasabimajones
1 bolle vann og riseddik

TILBEHØR

sushi soyasaus
wasabimajones
syltet ingefær
wasabipasta

SLIK GJØR DU

sushi - futomaki og uramaki

(Når det gjelder mengde ris og sjømat kan du beregne ca. 6 dl (ukokt) sushiris og ca. 400 gram sjømat til 4 porsjoner.)

sushi - futomaki og uramaki

Begynn gjerne med risen et par timer før du skal begynne å lage sushien. Mål opp ønsket mengde sushiris (porsjonsangivelser står på emballasjen) og skyll den i et dørslag. La deretter ris og anbefalt mengde vann stå å småkoke under lokk i 10 minutter. Sett til side og la risen hvile i 15 minutter, fremdeles med lokket på. Sushirisen skal deretter marineres med riseddik tilsatt salt og sukker. Det vil si at du først blander sammen riseddik, vann og salt, og gir dette et raskt oppkok – og deretter drypper det over risen, som du har hatt i en vid bolle. Dette er godt beskrevet på emballasjen til sushirisen. Når du jobber med sushiris er det viktig at du ikke rører for hardt i risen, slik at du unngår at den går i stykker. Risen skal være klebrig og ikke for bløt. La risen hvile på benken under et fuktig klede. Når risen er avkjølt er den klar til bruk.

Skjær laksen og agurken i lange strimler og grønnsakene i strimler eller biter, ca 1 cm brede.

Finn frem en bambusmatte, og kle den med litt plastfolie (for hygienen sin del).

FUTOMAKI

sushi - futomaki og uramaki

Legg et noriark oppå (med den ruglete siden opp) bambusmatten. Finn frem en bolle med vann og tilsett litt riseddik. Fordel et tynt lag med sushiris over noriarket, men la det stå igjen ca. 1,5 cm i overkant (dvs mer enn det er på illustrasjonen over/under). Pass på at du jevnlig dypper fingrene i vannbollen, for da blir risen lettere å fordele jevnt utover.

Legg først en tynn stripe wasabi på tvers av risen (bruk fingrene eller en skje), sjømat og grønnsaker oppå risen. Tenk både smak og farge når du velger hva du putter i de ulike rullene, og du kan selvsagt benytten annen sjømat og andre grønnsaker enn hva jeg har benyttet her.

Rull sammen noriarket til en fast rull ved hjelp av bambusmatten. Ta litt vann på fingrene, og gjerne også litt wasabi, og smør det langs kantene på noriarket slik at det limer seg sammen i skjøten.

2014-09 Futomaki og uramaki

Legg rullen med skjøten ned, og la den gjerne ligge å hvile litt. Del hver rull i jevnstore biter med en skarp kniv. Hvis du ikke skal servere sushien umiddelbart bør du oppbevare rullen i kjøleskapet før du skjærer den opp.

URAMAKI (omvendt rull)

 

Klipp noriarket i to rett over og legg den ene delen på den foliekledde bambusmatten (med den ruglete siden opp). Fordel risen jevnt utover hele noriarket og klem den forsiktig fast. Siden dette skal være utsiden av sushirullen kan du gjerne strø på litt sesamfrø nå, eller vente til etterpå. Du skal nå snu noriarket med risen på. Vær forsiktig, og legg gjerne litt plastfolie over risenfor å lette snuoperasjonen.

Fordel deretter sjømat og grønnsaker oppå noriarket og rull sammen til noriarket møter seg selv. Legg rullen med skjøten ned, og la den gjerne ligge å hvile litt. Del opp på samme måte som for futomaki.

sushi - futomaki og uramaki

La sushien hvile i romtemperatur i ca. 30 minutter før du serverer den. Servér sushien sammen med ønsket tilbehør, som for eksempel soyasaus, wasabi og syltet ingefær. Ha eventuelt litt wasabimajones i en sprøytepose eller lignende og sprøyt noen tynne striper over uramakien din.

sushi - futomaki og uramaki

TIPS

 • Bruk ferske råvarer og rent utstyr når du skal lage sushi.
 • Fyll makiene dine med det du ønsker av grønnsaker, ris og sjømat. Du kan også fylle dem med kjøtt, eller lage dem vegetarisk, hvis du heller foretrekker det.
 • Mitt beste tips er å gjøre det enkelt, benytte råvarer av god kvalitet – og som du selv liker.
 • Alle sushitipsene på bloggen finner du samlet her.

ENJOY!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
   1. Har sett litt på nettet, men det er ikke lett å finne hvor jeg kan få kjøpt dette servicet…….
    Kan jeg spørre hvilke butikk som fører det/hvor du evt har kjøpt det?
    Nydelige farger på det:)

    1. Du får kjøpt serviset ulike steder i Oslo, for eksempel hos Ting i Akersgata, Christiania GlasMagasin på Stortorvet, Traktøren og AtHome på Lysaker.

     Bergen:

     Wallendahl i Strandgaten

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste