Cupcakes er "hotte saker" og det kan nesten synes som disse kakene er blitt et must ved festelige anledninger for jenter i alle aldre. Småjentene vil gjerne ha rosa "prinsessemuffins" med bling, mens litt eldre jenter gjerne foretrekker høye toppinger med perler i svingene. Det er noen skikkelige kaloribomber vi legger i oss, og jeg lurer av og til på hvor mange dagers kaloriinnhold jeg svir av i to jafs og ikke minst hva all pynt og stæsj inneholder av e-ord og andre fy-ord. Fordelen er imidlertid at du ikke orker mer enn en.

Cupcakes er slett ikke noen nymotens saker. Cupcakes skal visstnok være omtalt i en amerikansk kokebok allerede på slutten av 1700 tallet. Siden den gang har cupcakes virkelig blitt business, det holdes kurs, gis ut cupcakesbøker og åpnes cupcakescafeer. Og ikke minst tilbyr markedet utstyr, ingredienser, bokser, glitter og stas som plutselig skaper nye behov. Og som krever sin plass i kjøkkenskapene.

Jeg har ikke tenkt å hive meg med på cupcakekarusellen, men har lenge hatt lyst til å bake Magnolia Bakerys Vanilla Cupcakes, som jo ble viden kjent blant annet gjennom serien "Sex and the city". Magnolia Bakery har gitt ut en egen kokebok, og oppskriften er tilgjengelig mange steder på nettet. Jeg tok utgangspunkt i denne oppskriften, som jeg halverte og fikk 12 muffins av.

Ingredienser

Vanilla Cupcakes

125 g smør
175 g sukker (2 dl)
2 egg
1 dl melk
200 g hvetemel (3 dl)
1/2 ts vaniljeekstrakt (eller vaniljesukker)
1 1/2 ts bakepulver

Vaniljesmørkremen

125 g smør
1 ts vaniljeekstrakt (eller vaniljesukker)
1/2 dl melk
7 dl melis (ca.)

SLIK GJØR DU

Kjør smøret i en kjøkkenmaskin til det blir mykt. Tilsett sukkeret og kjør på middels styrke i et par minutter til det blir en luftig krem. Tilsett ett egg av gangen og pisk godt mellom hvert egg. Ha i vaniljeekstrakten og sikt inn bakepulveret og ca halvparten av melet og rør sammen. Rør så inn melken og deretter resten av melet. Rør det hele godt sammen, men ikke rør mer enn nødvendig.

(For et best mulig resultat er det er viktig at du benytter ekte vanilje i både muffins og krem. Har du ikke vaniljeekstrakt kan du benytte hjemmelaget vaniljesukker, butikkjøpt vaniljesukker basert på vaniljestang eller vaniljestang (frøene). Bruker du ett av de tre sistnevnte får du imidlertid sorte små prikker i kremen din. Vaniljeekstrakt fås i velassorterte helsekostforretninger, slik som for eksempel Røtter på Frogner i Oslo.)

Fordel røren i 12 små muffinsformer, som fylles ca 3/4 full. Bruk gjerne muffinsbrett, men hvis du ikke har det kan du benytte doble muffinsformer (den ytterste formen kan du ta av etter steking og benytte på nytt). Stek muffinsen ved 175 grader i ca 20-25 minutter, til muffinsene er ferdigstekt. Du kan sjekke om de er ferdige ved å stikke en fyrstikk midt i muffinsen. Dersom fyrstikken er “ren” når du trekker den opp er muffinsen ferdigstekt. La muffinsen avkjøles i muffinsbrettet noen minutter, før du legger de over på en rist og lar de avkjøles helt.

Når muffinsen er helt avkjølt lager du vaniljesmørkremen.

Pisk smøret mykt i en kjøkkenmaskin. Tilsett vaniljeekstrakt, melk og ca halvparten av melisen, og pisk på middels styrke i et par minutter. Farg gjerne kremen om du ønsker det (hvis du vil ha naturlig rosafarge kan du for eksempel benytte bringebær- eller jordbærsaus). Tilsett så mye melis som er nødvendig for å få en fin konsistens på kremen, slik at den blir medgjørlig når du nå skal begynne å pynte.

Smør kremen på muffinsen eller ha kremen i en sprøytepose og pynt i vei. Jeg ble inspirert av Manuelas (Passion4baking) demonstrasjon på God Morgen Norge forleden og benyttet en Wilton 2D tip, begynte i midten og sprøytet rundt og rundt. Det ble jo riktig så fint, synes jeg!  Strø på glitter og stas etter anledning og dagsform! For å få en mer autentisk Magnolia Bakery Vanilla Cupcake skal du visstnok benytte en spatel og frihånd, ta en titt på videoen innledningsvis i oppskriftslinken hvis du vil ha nærmere beskrivelse av hvordan det gjøres.

Avslutningsvis vil jeg gjøre oppmerksom på at oppskriften gir alt for mye fyll etter min smak, og ca 1/3 av fyllet ble derfor til overs. Oppbevar kakene kaldt frem til servering. De kan fint fryses, men da fortrinnsvis uten krem.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Jeg har bakt muffins, eller cupcakes om du vil, i 10-15 år nå, det har etterhvert blitt min “merkevare” i festlig lag. Det morsomme med at så mange bare det nå er alle de nye oppskrftene, nye måte å pynte på osv. tror jeg må prøve denne oppskriften også 😉

 2. De her har jeg også prøvd. Synes de ble utrolig søte, egentlig for søte for meg, og fyllet var noe kliss. Altfor mye. Jeg synes en halv muffins var nok,,, og så satt jeg der med litt dårlig samvittighet over alle kaloriene.

  Fikk bevist at jeg liker gjerbakst bedre. Selv om den også kan være søt og full av (deilige) kalorier. Men da kommer jeg liksom ikke på det “fnis”

  1. Ingen tvil om at dette er søtsaker, og jeg skeier også heller ut med gjærbakst enn cupcakes! 😉 Men, det er jo stas en gang iblant, og jeg merker det er veldig populært hos gjester når det kommer på bordet!

 3. Putter du i bakepulver samtidig som melet? Fulgte veiledningen uten å kikke så altfor mye opp på lista med ingredienser, og dermed klarte jeg å glemme bakepulveret:( kjipt!

  1. Ja, bakepulveret tilsettes sammen med melet. Har skrevet det inn i arbeidsbeskrivelsen også nå. Så dumt at du glemte det…

 4. Veldig lekre cupcakes!! Men jeg ble faktisk litt skuffa over smaken. Synes som en av de andre her at de faktisk ble for søte.

  For du har jo så mange andre gode muffins! Eplemuffinsene (fra hyttetur) er fantastisk deilige, synes jeg. Og også de krydra med syrlig ostekrem.

  Tenkte til bursdagen til to-åringen å kombinere de to: vanlige eplemuffins, men gjøre de litt bursdagsfestlige med ostekrem. Og fin pynt hvis jeg finner, men litt lite utvalg på vanlige matbutikker hvis man ikke vil ha rosa hjerter ellet dinosaurer.

  Takk igjen for alle flotte oppskrifter og inspirasjon:) 🙂

  God sommer!

 5. Jeg må bare få si tusen takk for denne oppskriften! Jeg og familien er veldig glad i cupcakes,eller muffins som vi kaller det da:) Jeg baker veldig mye,men har aldri fått muffins til så bra som dette!
  Jeg lagde ikke fyllet,men gjorde min egene variant som funket veldig bra.
  Men de ble så store og fine og jeg fikk MASSE skryt for de=D

  Også må jeg si at du har en fantastisk matblogg,her henter jeg mye inspirasjon både til hverdag og til fest! 🙂
  Lagde forresten også mandelbiscotti med din oppskrift til oldefar til jul,og de ble en hit!

 6. Mi ivrige bakejente på 3 år og eg lagde desse idag etter frukost, og hadde med til mommo og besten når vi kom dit på middag. Dei var kjempegode og saftige. Vi pynta enkelt med farga melisglasur og diverse strø (er komt mange fine variantar frå bl.a. Dr. Oetker som en får i dagligvaren), og resultatet blei veldig fint! Kjem til å bruke denne oppskrifta på “standard” muffinsrøre framover. Fekk 12 muffins i vanlig størrelse, og ca. 10 mini-mini muffins. Anbefalast!

 7. Utrolig gode cupcakes å frosting!!❤️ Har laget disse selv flere ganger å alle her elsker de ?

 8. Hei! Tenkte å prøve meg på denne oppskriften, men står ikke hvor mye bakepulver som skal brukes i oppskriften. Noen som har prøvd seg fram og vet riktig mengde?

  1. Det skal være 1 1/2 ts bakepulver. Dette har dessverre falt ut ved import til ny side, men er nå rettet opp. Takk for at du sa ifra.

   Lykke til med baksten!

   1. Ååh, tusen takk, du er god! Må forøvrig si at ikke en eneste en av oppskriftene jeg har prøvd av deg har feilet – så har stor tro på at disse blir knallgode! Takk igjen! 😀

 9. Jeg synes disse var perfekte uten fyll og krem. De var passe bare slik de var.. luftige og gode..

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste