I dag kan jeg by på en deilig forrett med laks i to ulike forkledninger, med silkemyk avokadokrem og knasende sprø rugbrødchips som tilbehør. Jeg serverte den som forrett på nyttårsaften i fjor, med reinsdyrfilet til hovedrett, ost med druekompott som mellomrett og sjokolademousse (fra Trines mat) til dessert. Mesteparten kan forberedes på forhånd, slik at du kan "montere" den sammen rett før servering. 

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

KONFITERT LAKS

200 g lakseloin
50 g salt (ca.)
2 dl vann
3 dl olivenolje (ca.)
1 kvast timian
2 fedd hvitløk , knust
2 ark med plastfolie

LAKSETARTAR

150 g lakseloin , i små terninger (ca. 1/2 x 1/2 cm)
1/2 rødløk , finhakket
20 g kapers små , grovt hakket
1 ss gressløk , grovt hakket
2 ts parmesan finrevet
1/2 ss dijonsennep
2/3 ss god olivenolje
1 ss crème fraîche
pepper og eventuelt litt salt

AVOKADOKREM

1 avokado
3 ss crème fraîche
1 ts sitronsaft

TILBEHØR

2/3 skiver rugbrød tynne
1-2 små poteter , i tynne skiver(kan sløyfes)
småbladsalat , friske urter/spirer

SLIK GJØR DU

KONFITERT LAKS

Begynn med den konfiterte laksen, som gjerne kan forberedes dagen før. Bruk den fineste delen av lakseloinen og del den i to på langs. Ha 2 dl vann og 50 gram salt i en liten bolle og legg laksen forsiktig oppi. La den ligge i laken i ca. 10 minutter. Dette vil gjøre laksen litt «fastere i fisken». Tørk deretter av fisken med litt kjøkkenpapir og legg den i en liten ildfast form som akkurat rommer fisken. Fordel hvitløk og timian i formen og hell over olivenolje til det akkurat dekker fisken. Sett deretter formen inn i ovnen (midt i ovnen, over- og undervarme) ved ca. 65 grader. Fisken er ferdig når den så vidt «flaker seg» når du trykker lett på den, etter 20-30 minutter. Legg deretter hver av fiskebitene på litt plastfolie og rull den forsiktig sammen til en sylinder. Stram endene godt og la fisken bli helt avkjølt før du eventuelt legger den i kjøleskapet.

RUGBRØDCHIPS

Skjær rugbrødet i tynne, tynne skiver. Finn frem to stekebrett. Legg på et ark med bakepapir på det ene stekebrettet, fordel de tynne rugbrødskivene over og ha deretter et nytt ark med bakepapir oppå brødet. Legg det andre stekebrettet over, legg på et lodd eller lignende, og sett stekebrettene i stekovnen. Stekes ved 200 grader i 15-20 minutter, til brødet er sprøstekt. Snu skivene et par ganger i løpet av steketiden, og følg med mot slutten slik at det ikke blir brent. Rugbrødchipsen kan gjøres klar flere dager i forveien.

Konfitert laks med laksetartar og avokadokrem

LAKSETARTAR

Skjær opp laksen til laksetartaren i små, jevnstore terninger. Kutt også opp de øvrige ingrediensene. Dette kan gjerne gjøres et par timer før servering, men pass på å dekke det godt med plastfolie eller lignende. Rett før servering rører du sammen alle ingrediensene med unntak av lakseterningene. Vend laksen forsiktig inn til slutt, og smak til med nykvernet sort pepper og eventuelt litt salt.

POTETCHIPS

Lag potetchips ved å skjære potetene i tynne skiver som fordeles over et bakepapirkledd stekebrett. Ringle over litt olivenolje og krydre med litt maldonsalt. Stekes ved 225 grader (over- og undervarme) i 10-15 minutter, til potetskivene er gylne i kantene. La dem renne av på litt kjøkkenpapir. Potetchipsen smaker best relativt nylaget.

AVOKADOKREM

Kjør avokado og crème fraíche med en stavmikser, til det har en kremete konsistens. Smak til med sitronsaft, og eventuelt litt salt og pepper. Legg eventuelt avokadosteinen oppi kremen frem til servering.

ANRETNING

Ved servering varmer du den konfiterte laksen noen minutter i ovnen (eller server den kald). Del den opp i 4 jevnstore biter, og anrett den på tallerkener. Ha laksetartaren i en liten form, eggeglass eller lignende – og hvelv oppå tallerkenen, eller form den med en skje. Ha på en skje med avokadokremen og dekorer med småbladsalat, friske urter/spirer (jeg har benyttet kløverspirer) og potetchips. Servér rugbrødchipsen ved siden av.

VINTIPS

Leitz Rüdesheimer Berg Rottland eller en tørr riesling fra Alsace.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste