Salte kjeks med søt marengs og sjokoladetrekk er en populær kombo. Imponer med hjemmelagde kokosboller til jul!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

MARENGS

200 g sukker
100 g flytende glukose
1 dl vann
4-5 eggehviter (ca. 150 g)
2 ss sukker (ca. 30 g)
1 klype salt

KJEKS & TOPPING

1 pakke Ritzkjeks eller ca. 40 små kjeks av valgfri sort
300 g mørk sjokolade med minst 50% kakaoinnhold
30 g delfiafett
kokosmasse eller annen dekor

SLIK GJØR DU

Kokosboller

Til denne oppskriften trenger du et sukkertermometer el. Ha 200 g sukker, flytende glukose og vann i en tykkbunnet kjele og kok opp. La det stå å koke uten omrøring til blandingen er ca. 117 grader.

Mens sukkerblandingen koker gjør du klart resten. Skill eggene og ha eggehvitene i en ren bolle. Bruk kjøkkenmaskin med visper og visp eggehvitene og resten av sukkeret til det øker til omtrent dobbel størrelse. Hell den varme sirupen i en tynn stråle oppi de halvpiskede eggehvitene mens maskinen går på lav hastighet. Det er viktig at sukkerlaken treffer rett ned i marengsen og ikke vispen eller langs kanten av bollen (dersom sukkerlaken treffer vispen kastes sukkerlaken ut i kanten på bollen og stivner). Pisk deretter marengsen på høy hastighet til den er ca. 35 grader, etter ca. 10 minutter. Ha marengsen i en sprøytepose med eller uten tyll.

Fordel kjeksene på 1-2 fat/brett som får plass i kjøleskapet. Sprøyt fine topper oppå kjeksene. Dette er mektige saker, så jeg anbefaler at du ikke lager dem så alt for store (søtmonser får heller forsyne seg flere ganger). Sett marengsbollene deretter i kjøleskapet i minst 2 timer, men gjerne over natten.

Smelt ca. 2/3 av sjokoladen i vannbad (eller mikrobølgeovn) sammen med delfiafettet. Ta sjokoladen av varmen, tilsett resten av sjokoladen og rør til den er smeltet. Finn frem en litt vid og dyp kopp som egner seg til å dyppe kokosbollene oppi. Hell den smeltede sjokoladen i koppen. Når sjokoladen er ca. 33 grader er den klar til dypping. Dypp marengsbollene oppi sjokoladen og sett dem på en bakerist (med bakepapir under). Strø deretter kokosmasse, knust sukkertøy eller annen dekor over. Sjokoladen stivner raskt så jeg pleier å dyppe ca. 6 marengsboller og pynte disse, før jeg dypper ca. 6 til. La sjokoladen stivne helt før du serverer dem, gjerne sammen med en kopp god kaffe.

Kokosboller

Kokosbollene oppbevares i tett boks i kjøleskapet. De er holdbare i 1-2 uker vil jeg tro, men ikke lett å få testet holdbarhet utover en uke med en tenåring i huset… Kokosbollene kan fryses.

TIPS

  • Flytende glukose (glukosesirup) hindrer at massen sukrer seg og brukes blant annet i konfekt, iskrem og glasurer. Flytende glukose får du kjøpt i velassorterte dagligvarebutikker, apotek og nettbutikker som fører bakevarer.
  • Bytt gjerne ut de salte kjeksene med Oreokjeks (uten fyll) eller annen kjeks. Hvis du vil lage kjeksbunnene selv kan du for eksempel benytte denne oppskriften (og droppe fyllet). Stikk ut runde kjeks som er 3 1/2-4 cm i diameter.
  • Dersom du får sjokolade til overs kan du jo lage sjokoladeknekk av restene.
  • Lag gjerne hjemmelaget vaniljeis eller crème brûlèe av eggeplommene. Dersom du ikke skal bruke dem med en gang kan du røre dem sammen og legge dem i fryseboksen. Husk å merke emballasjen med antall eggeplommer.

LYKKE TIL!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
    1. Har oppdatert teksten med følgende: «Flytende glukose (glukosesirup) hindrer at massen sukrer seg og brukes blant annet i konfekt, iskrem og glasurer. Flytende glukose får du kjøpt i velassorterte dagligvarebutikker, apotek og nettbutikker som fører bakevarer.»

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste