KARAMELLER MED LAKRIS OG SITRON

Jeg elsker lakris og jeg elsker sitron - og jeg eeelsker kombinasjonen lakris og sitron. Her i deilige karameller - prøv dem du også!

Annonse

Ingredienser

1 boks søt kondensert melk (400 g)
100 g smør
175 g sukker
3 ss lakrissirup , smak til
2 ss lys sirup
1 sitron (økologisk), revet skall

SLIK GJØR DU

I disse karamellene benytter jeg søt kondensert melk, som er en tykk, gulaktig og kremete melk som fås på hermetikkboks. Du kan ikke benytte Vikingmelk, som er usøtet og har en tynnere konsistens.

Ha alle ingrediensene, med unntak av sitronskallet, i en tykkbunnet kjele og gi det et forsiktig oppkok under stadig omrøring. La deretter blandingen koke under stadig omrøring på middels varme i ca. 12 minutter. Drypp en dråpe av karamellblandingen i et glass med kaldt vann. Dersom karamellblandingen løser seg opp i vannet må du koke den litt til, og prøve på nytt etter et par minutter. Hvis den synker til bunnen og du kan forme en kule med fingrene er karamellblandingen ferdig. Dette kalles “kuletesten”. Vask sitronen i lunkent vann og tørk den godt med litt kjøkkenpapir eller lignende. Riv skallet (kun det gule) fint på et zesterjern eller lignende, og tilsett i karamellblandingen. Rør godt sammen.

Karameller med lakris og sitron

Finn frem en form, ca. 20 x 15 cm, kle den med bakepapir, og hell karamellblandingen umiddelbart i formen. Sett blandingen til avkjøling på kjøkkenbenken – og deretter eventuelt i kjøleskapet dersom den er nesten avkjølt men fremdeles ikke stivnet. Følg med og skjær opp i passende biter når massen har begynt å stivne slik at det er mulig å skjære opp fine biter, etter 30-60 minutter (vanskelig å si eksakt så du må sjekke regelmessig). Dersom karamellene kleber seg fast på kniven kan du gni kniven inn i litt nøytral matolje. Oppskriften gir 60-70 karameller, men antallet er selvfølgelig avhengig av hvor store du lager dem.

Pakk karamellene inn i cellofan eller matpapir (mellomleggspapir), og ha dem en tett boks/glass som oppbevares på et kjølig sted. Karamellene er holdbare i flere uker, men hvor lenge vet jeg ikke, for de blir aldri så gamle. Dette er også en ypperlig spiselig julegave å gi bort til matglade venner, men pass på at du beholder noen selv også!

Karameller med lakris og sitron

TIPS

  • Lakrissirup får du kjøpt i enkelte nettbutikker, kjøkkenutstyrsbutikker og velassorterte dagligvarebutikker. Jeg har benyttet denne typen.
  • Du kan eventuelt sjekke temperaturen på karamellmassen med et sukkertermometer. Karamellene ferdige når du måler en temperatur mellom 115 – 120 grader (ca. 115 grader hvis du vil ha myke karameller/ca. 120 grader dersom du ønsker harde karameller.)
  • Sjekk gjerne også ut oppskriftene mine på fløtekarameller, lakriskarameller og sjokoladekarameller.

LYKKE TIL!

PS. Klikk deg gjerne inn på høydepunkter på Instagram (@trinesmatblogg) for å se trinn-for-trinn-bilder og filmklipp som jeg tok da jeg laget disse karamellene. Du finner dem under kategorien “jul”. 

EnglishREAD IN ENGLISH
  1. Sitron og lakris er mine favorittsmaker også! Spørs om jeg må avvike fra min vanlige oppskrift i år, og prøve en ny variant. 🙂 Må jakte på søt, kondensert melk også da…..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

hits

Min Handleliste

ANNONSE
Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.