Disse nydelige kjeksene har virkelig fått ben å gå på hjemme hos oss. I alle fall frem til de måtte flytte fra kjøkkenbenken og oppå kjøkkenskapet. Min ivrige kjøkkenhjelper (jeg snakker nå om han med kjevla og ikke han med oppvaskbørsten) ble nemlig brått veldig selvhjulpen da han fant ut at han kunne klatre opp på kjøkkenbenken, lirke av lokket på kakeboksen - for å innta så mange kjeks han bare kunne før han ble tatt på fersken. Med andre ord, dette er gode og barnevennlige kjeks.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

100 g havregryn
200 g smør , romtemperert
125 g hvitt sukker
125 g brunt sukker
2 egg
350 g hvetemel (ca.)
1 ts natron
1 klype salt
1 ts vaniljeekstrakt (eller vaniljesukker) (evt litt salt hvis du har benyttet usaltet smør)
200 g sjokolade , hakket

SLIK GJØR DU

Rist havregrynene i stekepannen til de får litt farge. Hell over på en tallerken eller lignende slik at grynene blir avkjølt.

Rør sukker og smør kremaktig. Tilsett eggene, ett av gangen og rør godt. Sikt hvetemel og natron i en bolle, tilsett havregryn og bland godt sammen. Tilsett det tørre i smørblandingen, sammen med vaniljeekstrakt/vaniljesukker og bland det hele godt sammen.

Tilsett tilslutt den hakkede sjokoladen og rør forsiktig med en slikkepott eller lignende, til sjokoladen er innarbeidet i deigen.

Ha deigen på et melet bakebord og trill til en pølse. Del opp i passende emner (ca 24 stk), alt etter hvor store cookies du ønsker. Trill til kuler og legg på bakepapirkledt stekebrett med god avstand mellom hver. Trykk kulene litt ned med en gaffel. Stekes ved ca 175 grader over- og undervarme i ca 15 minutter, til kjeksene er gyldenbrune og faste. La de hvile litt på stekebrettet, før du avkjøler de ytterligere på en bakerist. Oppbevares i tett boks, og er da holdbar et par uker.

 

TIPS: Lag gjerne dobbel porsjon og frys ned det du ikke trenger (formet som en pølse). Når du skal steke opp kjeksene skjærer du opp ønsket antall skiver, legger de på bakepapirkledt stekebrett, og steker som anvist ovenfor. Dersom deigen ikke er helt tint må du eventuelt legge til mer steketid.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei Trine!
    Har sent ett mail till din yahoo address.
    Ser fram mot att få prata med dig!

    Mvh
    Oskar Ege

  2. Etter å ha sett denne oppskriften, satte jeg i gang med bakingen.
    Kjeksene ble sinnsyk gode og mektige!! :))

    Tusen takk for at du delte oppskriften din! 🙂

  3. Er blitt hekta på å bake (og spise!) cookies så denne måtte prøves! Myke og gode kjeks. De ristede havregrynene ga litt tyggemotstand og veldig god smak! Fulgte ditt råd og doblet deigen, så nå ligger en rull i fryseren og venter på en god anledning 🙂 Men hvor lenge tror du deigen er holdbar i fryseren?

  4. Disse var utrolig gode, jeg byttet ut 100 gr kokesjokolade med 100 gr tranebær,
    synes det blir enda bedre da. 🙂

  5. NAM!

    Dog kanskje litt søte, og litt lite havregryn?
    (Jeg brukte store havregryn, må prøve med lettkokte neste gang!) Tror jeg skal prøve å få dem mer som grove kjeks og ikke som søtkjeks, men fantastisk utgangspunkt!

  6. Hei,

    Dersom jeg reduserer sukkermengden i havrekjeksdeigen, er det andre ingredienser jeg samtidig må justere? Dette har jeg ofte lurt på. Tenkte forsøke dine.

    Ellers er jeg innom siden din daglig tror jeg, har masse glede og nytte av oppskriftene dine

    Vennlig hilsen Mette M

    1. Nei, det skal ikke være nødvendig å justere på andre ingredienser, med mindre det blir veldig lite sukker igjen i oppskriften. Men, du må selvsagt se det an, blir deigen for klissete må du tilføre mer mel, og evt holde igjen på litt av melet dersom deigen blir for fast. Lykke til!

  7. Dette er noen av de bestekjeksene jeg noen gang har smakt! men jeg tok ca 1/2av melet og bytta med grovt. Ble utrolig bra! 🙂

  8. Hei Trine!
    Hvordan skal konsistensen være på deigen? Jeg bakte disse i dag, men byttet ut noe av melet med havremel. Dette så i utgangspunktet veldig bra ut, men endte opp med å bruke en del ekstra mel når jeg skulle trille pølse av deigen. Den var klissete slik som de er når jeg lager cookies, men da pleier jeg jo ikke å trille pølse (bruker bare spiseskje til å legge dæsjer på stekeplaten). Følte deigen var for løs og klissete til å trilles, så endte som sagt opp med å bruke litt mye mel. Kjeksene ble gode på smak, men ble litt tørre og melete. Skal deigen være klissete slik som en vanlig cookies-deig? På bildet ditt så den liksom litt fastere ut enn min var når alt var blandet sammen. Håper å lage de igjen med bedre resultat om ikke lenge 😀

    Elsker nettsiden din, utrolig mye deilig!

  9. Takk for en super oppskrift! Lagde de med glutenfritt mel og glutenfrie havregryn, og de ble veldig gode??? klæsjet de på brettet i steden for å rulle og dele i biter på bordet.

  10. Jeg har et spørsmål ang. hevemiddel. Ser det ikke er noe syre i denne deigen. Hvorfor brukes det natron (som trenger syre for å virke) og ikke bakepulver?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste