Godt hjemmebakt brød og rundstykker hører julen til, synes jeg. Som for eksempel halvgrovt brytebrød. Du lager her rundstykker som settes sammen i en rund form og deretter hever i hverandre, slik at man får et vakkert og smakfullt brytebrød. Eller hva med å sette rundstykkene i en langpanne i "juletremønster"? Brytebrødet er godt på smak, metter godt i magen - og er også dekorativt å sette på bordet. Ypperlig å dele med familie og venner under julens frokoster, brunsjer og lunsjer! Prøv det du også!

Ingredienser

TRINN 1

50 g havregryn
50 g solsikkekjerner
25 g linfrø
25 g sesamfrø
2 dl vann (varmt)

TRINN 2

350-400 g hvetemel
150 g fullkornshvetemel
150 g sammalt rug , grov
1 ts salt
1/2 ts sukker eller honning
25 g gjær eller 1/2 pose tørrgjær
4 dl vann (kaldt)
75 g smør
1 egg , til pensling

SLIK GJØR DU

Bland sammen alle ingrediensene i “trinn 1” og la det stå å trekke i 30 minutter eller mer. Bløtleggingen av frø og gryn gjør dem seige, slik at de binder seg lettere i deigen.

Ha alle ingrediensene i “trinn 2”, med unntak av smøret og egget, i bakebollen. Tilsett blandingen fra “trinn 1” og kjør det i en kjøkkenmaskin med eltekrok, først på lav hastighet – og deretter litt høyere hastighet. Tilsett eventuelt mer vann dersom deigen virker kompakt eller litt mer hvetemel dersom den virker løs – og elt deretter deigen i 8-10 minutter. Tilsett smøret i terninger og elt i ytterligere 5-10 minutter. Du skal nå ha en blank og smidig deig. Dekk bollen med klede eller sett på lokk, og la deigen heve i 1-1 ½ time.

Halvgrove rundstykker med frø

Ha deigen på melet bakebord, og del den opp i ca. 19 jevnstore emner som du triller til boller. Jeg har benyttet en rund, lav form som er ca. 32 cm i diameter. Begynn i midten og fordel rundstykkene jevnt utover, og pass på at det er litt mellomrom mellom hvert rundstykke, for de vil etter hvert heve inn i hverandre. Du kan også steke dem i langpannen, for eksempel formet som et juletre? Ønsker du å lage mer tradisjonelle rundstykker kan du fordele dem på to bakebrett med god avstand imellom. Uansett hva du benytter bør du enten benytte bakepapir i bunnen eller pensle bunnen med litt nøytral olje.

Halvgrove rundstykker med frø

La rundstykkene etterheve under plast eller klede i ca. 45 minutter. Pensle dem med sammenvispet egg og strø over sesamfrø og (grovt hakket) solsikkefrø, gjerne på annenhvert rundstykke, for å få et fint mønster. Skjær deretter et lite snitt i rundstykkene med en skarp kniv eller saks.

Forvarm stekeovnen til 250 grader (over- og undervarme) og sett brytebrødet på en rist på midterste rille. Senk umiddelbart temperaturen til 210 grader og stek brytebrødet i ca. 25 minutter, til det er gjennomstekt og har fått en gyllen og fin farge. Du kan sjekke om det er ferdigstekte ved å banke med fingertuppene på undersiden av brytebrødet. Det avgir en “hul” lyd når det er ferdigstekt.

Avkjøl brytebrødet på rist, og nyt det gjerne lunt til julens frokoster, brunsjer og lunsjer – toppet med deilig julepålegg.

Halvgrove rundstykker med frø

Brytebrødet kan selvsagt fryses. Tines i romtemperatur (eller i kjøleskapet over natten) og gi det gjerne noen minutter i stekeovnen på ca. 175 grader varmluft umiddelbart før servering.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Suksess hver gang med gjærbakst, etter jeg har begynt å bruke din metode meg gjær Bakegleden er endelig kommet i hus.
    Takk!

  2. Kjempegod oppskrift! Men jeg lurer på målene på melet: jeg har laget disse 2 ganger nå, og har måttet tilsette en god del ekstra hvetemel for å få en normal deig. Resultatet har blir kjempebra med ekstra mel, men deigen var fryktelig løs før det. Er det sikkert at målene stemmer?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste