ANNONSE - MØLLERENS

HALVGROVT BRYTEBRØD MED FRØ

Godt hjemmebakt brød og rundstykker hører julen til, synes jeg. Som for eksempel halvgrovt brytebrød. Du lager her rundstykker som settes sammen i en rund form og deretter hever i hverandre, slik at man får et vakkert og smakfullt brytebrød. Eller hva med å sette rundstykkene i en langpanne i "juletremønster"? Brytebrødet er godt på smak, metter godt i magen - og er også dekorativt å sette på bordet. Ypperlig å dele med familie og venner under julens frokoster, brunsjer og lunsjer! Prøv det du også!

I brytebrødet har jeg blant annet benyttet Møllerens Fibra fullkornshvetemel. Fibra består av hele hvetekorn som er malt til et ekstra fint mel. Siden de fleste næringsstoffene finnes i skallet, får du i deg alt det kornet har å tilby av vitaminer, mineraler og fiber. Fibra fullkornshvetemel har også god bakeevne, og kan fint erstatte hvetemel i for eksempel bakst og sauser. I tillegg har jeg tilsatt sammalt grovt rugmel, samt havregryn, kjerner og frø, noe jeg synes gir en ekstra god smak på baksten.

Annonse

Ingredienser

TRINN 1

50 g Møllerens havregryn
50 g Møllerens solsikkefrø
25 g Møllerens linfrø
25 g Møllerens sesamfrø
2 dl vann (varmt)

TRINN 2

350-400 g Møllerens siktet hvetemel
150 g Møllerens Fibra
150 g Møllerens sammalt rug , grov
1 ts salt
1/2 ts sukker eller honning
25 g gjær eller 1/2 pose tørrgjær
4 dl vann (kaldt)
75 g smør
1 egg , til pensling

SLIK GJØR DU

Halvgrove rundstykker med frø

Bland sammen alle ingrediensene i “trinn 1” og la det stå å trekke i 30 minutter eller mer. Bløtleggingen av frø og gryn gjør dem seige, slik at de binder seg lettere i deigen.

Ha alle ingrediensene i “trinn 2”, med unntak av smøret og egget, i bakebollen. Tilsett blandingen fra “trinn 1” og kjør det i en kjøkkenmaskin med eltekrok, først på lav hastighet – og deretter litt høyere hastighet. Tilsett eventuelt mer vann dersom deigen virker kompakt eller litt mer hvetemel dersom den virker løs – og elt deretter deigen i 8-10 minutter. Tilsett smøret i terninger og elt i ytterligere 5-10 minutter. Du skal nå ha en blank og smidig deig. Dekk bollen med klede eller sett på lokk, og la deigen heve i 1-1 ½ time.

Halvgrove rundstykker med frø

Ha deigen på melet bakebord, og del den opp i ca. 19 jevnstore emner som du triller til boller. Jeg har benyttet en rund, lav form som er ca. 32 cm i diameter. Begynn i midten og fordel rundstykkene jevnt utover, og pass på at det er litt mellomrom mellom hvert rundstykke, for de vil etter hvert heve inn i hverandre. Du kan også steke dem i langpannen, for eksempel formet som et juletre? Ønsker du å lage mer tradisjonelle rundstykker kan du fordele dem på to bakebrett med god avstand imellom. Uansett hva du benytter bør du enten benytte bakepapir i bunnen eller pensle bunnen med litt nøytral olje.

Halvgrove rundstykker med frø

La rundstykkene etterheve under plast eller klede i ca. 45 minutter. Pensle dem med sammenvispet egg og strø over sesamfrø og (grovt hakket) solsikkefrø, gjerne på annenhvert rundstykke, for å få et fint mønster. Skjær deretter et lite snitt i rundstykkene med en skarp kniv eller saks.

Forvarm stekeovnen til 250 grader (over- og undervarme) og sett brytebrødet på en rist på midterste rille. Senk umiddelbart temperaturen til 210 grader og stek brytebrødet i ca. 25 minutter, til det er gjennomstekt og har fått en gyllen og fin farge. Du kan sjekke om det er ferdigstekte ved å banke med fingertuppene på undersiden av brytebrødet. Det avgir en “hul” lyd når det er ferdigstekt.

Avkjøl brytebrødet på rist, og nyt det gjerne lunt til julens frokoster, brunsjer og lunsjer – toppet med deilig julepålegg.

Halvgrove rundstykker med frø

Brytebrødet kan selvsagt fryses. Tines i romtemperatur (eller i kjøleskapet over natten) og gi det gjerne noen minutter i stekeovnen på ca. 175 grader varmluft umiddelbart før servering.

VELBEKOMME!

Dette innlegget er skrevet som en del av mitt samarbeid med Møllerens, som står bak blant annet Møllerens Fibra fullkornshvetemel og siktet hvetemel. Møllerens har siden 1866 samlet kunnskap om korn, og baserer all drift på det solide håndverket, og er i dag Norges ledende merkevare for mel-, korn- og bakeprodukter. Møllerens er eid av bøndene i Norge, noe som sikrer deg førsteklasses mel når du skal bake. Møllerens mel får du kjøpt i butikker som Kiwi, Spar, Joker, Meny, Bunnpris og Rema 1000.

EnglishREAD IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

hits

Min Handleliste

ANNONSE
Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.