"Prosjekt Grovbrød" går sin gang, selv om jeg har latt meg friste til å bake en del "lysere" brød etter at jeg oppdaget metoden med  eltefrie, grytestekte brød. Når det gjelder grovbrødprosjektet føler jeg vel at jeg snart må begynne å konkludere, men jeg synes det er vanskelig siden jeg har bakt og smakt så utrolig mye godt brød i det siste. Jeg har imidlertid 3 favoritter som jeg kommer til å bake på nytt i løpet av den nærmeste tiden, og så får vi se hva den endelige konklusjonen blir.
Om dagens brød er en av de tre vil jeg ikke røpe, men kan røpe at også det er utrolig godt! Til to store brød trenger du:

Ingredienser

8 dl vann (ca. 30 grader)
25 g fersk gjær
2 ts honning
1 ts grovt havsalt
150 g gresskarkjerner
75 g solsikkefrø
75 g hirse
200 g mel 4-korn (Helios)
600 g hvetemel (ca.)

SLIK GJØR DU

Bland sammen alle ingrediensene, men hold igjen på litt av hvetemelet slik at du kan benytte dette til å “justere” deigen mot slutten. Kjør deigen i kjøkkenmaskinen i minst 10 minutter, slik at den blir elastisk og fin. Dekk til deigen og sett den til heving til dobbel størrelse. (Har du ikke 4-korn mel (som er en blanding av havre, hvete, bygg og rug) kan du erstatte det med en eller flere sorter finmalt mel av de nevnte kornslagene.)

Ha deigen på bakebordet og form to (eller tre) brød som du legger på en bakepapirkledt stekeplate. Pensle gjerne brødene med litt vann og strø gresskarkjerner over. La brødene etterheve ca 45 minutter, snitt de gjerne på skrå, og stek ved 200 grader på nederste rille i ca 45 minutter, eller til brødet er ferdig stekt. Du vet at brødet er gjennomstekt når det avgir en “hul” lyd når du banker på det.

Enjoy!

(Dersom du har bakt noen av brødene i “prosjektet“, og har en eller flere favoritter, vil jeg gjerne høre hva som er din favoritt!)

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Jeg har bakt flere av brødene innenfor prosjekt grovbrød katergorien, 4 og 5 korn brødene fra åpent bakeri og Bjørgs 6 korn brød er kjempegode, valnøttbrødet fikk bein å gå på i julen til lange frokoster og lunsjer, solsikkerundstykkene har blitt bakt både som brød og rundstykker. Nå er vel kke surdeigsbrødet “svensken” med i denne tag’en men det er det brødet som har blitt mest bakt hjemme hos oss. Av grovbrødene tror jeg at 5 og 6 korn brødet havner i toppen av mine favoritter. Gleder meg til å lese om dine favoritter:-)

  1. Så gøy å høre at du har prøvd så mange av oppskriftene, med godt resultat! Takk for tilbakemelding! 😉

 2. Hei og god morgen Trine.
  Jeg seg av kommentarene at det er flere bakeglade Bjørger.
  Jeg har vel bakt meg igjennom de fleste grovbrødene i prosjektet ditt og som nevnt tidl. er mine favoritter ditt rugbrød med gresskarkjerner og mitt eget 6 korn brød som jeg har bakt i 20 år og aldri blir lei.Solsikkerundstk er også en veldig god blanding.Jeg har selvfølgelig ikke fått bakt dagens brød Trine,men må jo prøve ut det også en dag- synes jo gresskarkjerner er smakfullt i brødet. Men jeg har også fått en ny favoritt- MPB(Ina) sin 4 korn no knead variant,hvor kornene kjøres i blender før de blandes med melet-det blir et noe sunnere og bedre hverdagsbrød uten å bli tungt.Jeg satt akkurat en trippel porsjon i morges.jeg tenkte faktisk å prøve ut denne varianten på 6 kornbrødet og lage det som no knead brød,men er redd det kan bli litt tungt.

  1. Takk, takk for tilbakemeldinger! Det er både hyggelig og inspirerende! Takk for tips om Inas brød, skal prøve det også! Blir spennende å høre om dine erfaringer med 6-kornbrødet ditt! 😉

 3. Prosjekt grovbrød har virkelig vært en stor inspirasjon!!! Jeg har prøvd flere, men mine (og mann og barn) favoritter er helt klart Bjørgs 6-kornsbrød og ditt Rugbrød med gresskarkjerner. Nå baker jeg stort sett bare de to typene brød :o)

 4. Har nettopp satt deigen til gresskarkjernebrødet, men følte det ble for lite med 600 g hvetemel… Eller skal deigen være ganske løs? Gleder meg til å smake iallefall:)

  1. Deigen skal ikke være spesielt løs, siden brødene stekes på stekebrett uten form. Anbefaler deg derfor å elte inn litt ekstra mel under utbakingen dersom den fremdeles fremstår som løs etter heving. Mel absorberer væske ulikt, og det er derfor vanskelig å angi melmengden eksakt, derfor ca 600 gram hvetemel. Lykke til! 😉

 5. Hei.. Jeg lurte på om du har greie på brødmaskiner? Har nylig fått en og har veldig lyst til å teste ut de deilige brød oppskiftene du har her.. Så vet du om jeg kan bruke dine oppskifter i en brødmaskin eller må man bruke egne brødmaskinoppskifter..? Forresten etter at du byttet desgin på bloggen har de fleste bokmerkene jeg hadde lagret fra den gamle siden din sluttet å fungere, den prøver å videkoble men så sier den at ikke denne oppkifter finnes lengre?! er det blitt slettet oppskifter etter du byttet design? Er trist for hadde jo lagret en del oppskifter jeg virkelig likte,, Har sagt det før men sier det igen fantastisk blogg! keep up the good work !!!! 🙂 du burde hatt din egen resturant, det ville nok isåfall vært min favoritt resturant 🙂
  Vicky

  1. Takk, takk for hyggelig tilbakemelding!

   Du kan sikkert fint benytte oppskrifter fra bloggen i brødbakemaskin, men du må sikkert da tilpasse de til mengdene som passer i maskinen din. Sikkert lurt å sjekke bruksanvisningen og beregne ut fra en av oppskriftene der. Jeg benytter ikke brødbakemaskin.

   Gamle innlegg skal bli viderekoblet etter overgangen til nytt design (du må trykke “ja” for å bli viderekoblet), men noen oppskrifter er blitt fjernet. Send meg en epost om hva du savner, så skal jeg se hva jeg kan gjøre. 😉

 6. Gresskarkjernebrødet er min favoritt! Det ble godt!! Veldig godt! Men enig med Lise – veldig løs deig, så det fløt utover, men ble veldig godt alikevel. Vinneren! I tillegg kan jeg fortelle at eltefrie brød er jo så morsomt så det blir mye av det. Har nå prøvd alle snart. Det blir gøy til sommeren på hytta hvor det blir helt ideelt uten maskin. Benytter sjansen til litt skryt: du er best! (siden er delikat, oppskriftene er så fine – mangler aldri noe, du er akkurat passe og maten er GOD). Veldig glad for at du gidder!! Tjo ho

  1. Takk for hyggelig tilbakemelding! Det er nettopp pga slike som deg at jeg “gidder” 😉 Så bra at du likte gresskarkjernebrødet! Mitt fløt også noe utover, slik at det ble bredere i bredden enn det var høyt. Det var et bevisst valg fra min side, men ser at det også kan være hensiktsmessig å bake dette brødet i brødform. Skal prøve det neste gang. Vedr. eltefrie brød er jeg også hekta, og skal nå kjøpe inn egnet gryte for det på hytta, slik at vi kan ha eltefrie brød på hytta i hele påsken. 😉

 7. Mitt brød ble også veldig godt på smak, men veldig løst.
  Samboer er veldig kresen på brød, så jeg har bakt en god del forskjellige for å finne ett han liker. Dette likte han veldig godt.
  Kanskje vi rett og slett har funnet vår favoritt 🙂

 8. Nå har jeg prøvd meg på Sissels grovbrød også. Enda en ny favoritt 🙂
  Jeg har prøvd meg på no knead brød også og de har vært gode. I tillegg 6 korn brødet. Det var veldig godt, men mitt smuldret veldig opp. Kanskje jeg burde ha eltet det litt mer? Ikke vet jeg.
  Tusen tusen takk for at du har testet ut grovbrød på bloggen. Jeg gleder meg til å høre hva som er dine favoritter.

 9. Hei! Bakte dette brødet i går, ble veldig fornøyd! Men som flere andre måtte jeg ha i en god del mer hvetemel. Tok også i noe mindre honning da jeg liker honning, men synes det fort kan “ta over” et bakverk når det kommer til smak. Synes også det var artig å bake brød uten å ha de i form 🙂 Takk for flott oppskrift.

 10. jeg liker best gresskarkjerne brødet. Det har jeg laget siden july, og ungene digger det aller best. Jeg prøvde å finne kåringen av de beste brødene, men har ikke funnet det noe sted?
  Ellers har vi brukt sidene dine nesten hver dag siden vi flyttet hjem igjen fra Asia i July og er super fornøyde. Tusen takk

  PS skal deilgene være litt grøtete? og hvis jeg ikke har fersk gjer hvor mye tilsvarer fersk gjær tørrgjær ca?

 11. Oppskriftene lever videre 🙂 Har hevet meg på brødbølgen. Forøvrig er det kjempegode brød du leverer oppskrifter på her. Har tatt dem i bruk, og videreutviklet noen av oppskriftene 🙂 Etter noen runder med vanlig gjærbakst har jeg nå fått igang et glass med starter. Så surdeigsbrød blir neste ut 🙂 God julebrødbakst !!

 12. Hei!
  Har bakt Gresskarbrødet i ca ett år. Kjempegodt! har tilført 3 grovraspet gulrøtter. Da måtte jeg endre hvetemelmengden til 900 gr. Jeg har også byttet om på 4-kornmelet Bruker havre, bygg, spelt og rug. Dessuten rister jeg alle frøene på forhånd og avkjøler dem. Det blir litt klissete, men det er ikke vanskelig å behandle når det har fått hevet ferdig første gang.
  Tusen takk for super oppskrift!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Min Handleliste