Det er alltid stas å sette et fylt brød på bordet. Et ferskt og mykt hvetebrød fylt med ost, tomater og oliven - eller det du har lyst til å fylle brødet med (se tips om annet fyll avslutningsvis). Nydelig tilbehør til for eksempel lasagne, pastaretter, supper og salater. Fylt brød er også ypperlig tur- og piknikmat.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

GJÆRDEIGEN

425 g hvetemel (ca.)
15 g gjær eller ca. 1/2 pakke tørrgjær
1 ss flaksalt
1 ss honning
3 dl vann
50 g smør , i terninger

FYLL

6-8 soltørkede tomater , i små biter
1 neve sorte oliven , i skiver
150 g ost , revet
1 ts oregano eller basilikum
1/2 ts rosmarin

SLIK GJØR DU

Fylt brød med oliven, tomat og mozzarella

Ha mesteparten av hvetemelet, salt, sukker, gjær og vann i bakebollen. Kjør blandingen i en kjøkkenmaskin med eltekroker på lav hastighet, og spe på med resten av melet til deigen får en fin konsistens. Øk til middels hastighet og elt deigen i ca. 10 minutter. Tilsett smøret og elt i ytterligere 5 minutter, til du har en fin og smidig deig som slipper bakebollen. Dekk bakebollen med lokk eller plast og la deigen etterheve til ca. dobbel størrelse. Det tar vanligvis litt i overkant av 1 time.

Ha deigen på melet bakebord og kjevle den ut i et rektangel som er ca. 65 x 30 cm. Fordel soltørkede tomater, oliven, revet ost og tørkede krydderurter utover deigen, med unntak av de øverste 5 cm på langsiden. Begynn nederst på langsiden og rull sammen. Pensle de øverste 5 cm med lunket vann, og legg rullen med skjøten ned på et bakepapirkledd bakebrett. Form en ring og klem endene sammen. Sikt over litt hvetemel og la brødet etterheve under klede i ca. 30 minutter. Sett stekeovnen på 250 grader, over- og undervarme.

Stekes midt i ovnen ved 250 grader i 5 minutter, skru deretter ned termostaten til 200 grader og stek det i ytterligere 20-25 minutter, til brødet er gjennomstekt. Bank gjerne under brødet, og dersom du hører en «hul» lyd er brødet ferdig. Er du usikker kan du sjekke kjernetemperaturen med et steketermometer – ved ca. 95 grader er brødet gjennomstekt. La brødet hvile på stekebrettet i ca. 5 minutter og ha det deretter forsiktig over på en rist.

Rett før servering skjærer du brødet i passende stykker. Serveres som tilbehør til lasagne, pastaretter, supper, salater eller nyt det alene som det er.

Fylt brød med oliven, tomat og mozzarella

TIPS

  • Smøret kan eventuelt erstattes med 2-3 ss olivenolje som eltes inn på samme måte som smøret.
  • Varier fyllet etter smak og hva du har tilgjengelig. Bruk feta, mozzarella eller osterester. Spinat, ruccula og friske urter smaker også godt i et slikt brød. Dersom du vil at brødet skal mette litt mer kan du for eksempel tilsette litt kokt eller røkt skinke eller spekeskinke før du ruller sammen brødet.

Fylt brød med oliven, tomat og mozzarella

VELBEKOMME!

Har du testet ut søkefeltet på bloggen? Her kan du skrive inn ingredienser du ønsker å benytte, og få opp oppskrifter som inneholder nettopp disse ingrediensene. Prøv det du også og bruk opp det du har i skuffer og kjøleskap – slik at vi sammen kan være med på å bidra til redusert matsvinn! 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei!
    Ser veldig godt ut og anderledes 🙂 Tenkte jeg ville prøve det en dag, men kan deigen heve i kjøleskapet om natten? Evt. bare justere gjær mengden og med kaldt vann…?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste