I dag er det min dag, igjen! Den trettende oktober kommer oftere og oftere, synes jeg. I familien vår feires det som feires kan, denne gangen med Pizza Parma, kaker og rødvin - med alle barna, svigersønner og barnebarn. Men det blir først i morgen. I dag er det travel torsdag og Salmalaks som gjelder. På kakemenyen i morgen står blant annet en oppgradert eplekake og en Missisippi Mud Pie, som kanskje også blir servert på bloggen en gang i fremtiden? I mellomtiden får dere kose dere med denne deilige epleterten som jeg serverte etter fårikålmiddagen for et par uker siden. Den var en skikkelig høydare, enkel og veldig god. Finn frem:

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

Tertebunn

300 g hvetemel
200 g smør
75-100 g melis
1 egg , sammenvispet

Eplefyll

5 epler , i tynne skiver
sukker
smør

SLIK GJØR DU

Smuldre mel, melis og smør med hendene. Du kan eventuelt benytte kjøkkenmaskin om du ønsker det. Tilsett egget og elt det godt inn. Tilsett eventuelt mer mel om nødvendig. Form en avlang pølse som er omtrent like lang som paiformen du skal benytte og pakk deigen inn i plastfolie. Legg deigen i kjøleskapet og la den hvile noen timer eller gjerne over natten (oppskrift på tertebunnen har jeg lånt fra Sverre Sætre, men brukte litt mindre melis (75 gram)).

Ha deigen på melet underlag, kjevle ut og kle en smurt og strødd paiform. Eller du kan skjære tynne skiver av deigpølsen på tvers,  som du kler paiformen med, og slipper kliss og trøbbel i forbindelse med utkjevlingen. Jeg benyttet en form som var 26 cm i diameter til denne terten, men du kan gjerne benytte en mindre form. Du vil da trolig få litt tertedeig til overs og behov for litt mindre epler. Mulig du også må justere ned steketiden litt, så følg med mot slutten.

 

Skrell eplene og ta ut kjernehusene. Skjær eplene i tynne skiver og legg i takstenmønster i paiskallet. Strø over litt sukker. Hvor mye du trenger vil være avhengig av hvor søte eplene dine er, og ikke minst hva du skal servere til terten. Bruk ostehøvel og høvle 3-5 skiver smør (ikke melange!) og fordel oppå eplene.

Stek terten midt i ovnen ved 190 grader i ca 25-30 minutter, til tertebunnen er gyldenbrun og eplene er møre og fine. Gi gjerne terten et melisdryss ved servering. Serveres lunken med vaniljeis eller stivpisket fløte eller creme fraiche som tilbehør.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hipp, hipp, hurra!! Gratulerer så mye med dagen, Trine 🙂
    Håper du får en fantastisk dag og et hyggelig familieselskap i morgen.
    Klem fra Laila

  2. Grattis så mye med dagen din! Eplekake med høvlet smør har jeg engang fått servert hos en venninne og den var utrolig god og krispi. Blir sikkert like godt med en tertebunn under eplene. Jeg bruker denne tertedeigen til å lage porsjonsterter med blåbær og vanilje også etter Sverre Sætres oppskrift. Kjempegodt til dessert. Klem fra Erna som er veldig glad i å bruke oppskriftene dine!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste