Butikker og bringebærbusker bugner av søte, lubne bringebær, og det er bare å ta for seg av godsakene så ofte en kan. Det gjorde i alle fall vi for et par dager siden, da disse tertene med vaniljekrem kom på bordet. Og jeg kan først som sist bryte sammen og innrømme at jeg har jukset bittelitt. (Men de blir aller best om du ikke jukser.) Til fire små terter eller en stor terte trenger du omtrent:

Ingredienser

2,5 dl hvetemel
1 ss sukker
110 g smør
4-8 ss kaldt vann
1 kurv friske bringebær
4 dl vaniljekrem (ca.) (se oppskrift her eller bruk ferdigkjøpt)
melisdryss

SLIK GJØR DU

Ha hvetemel og sukker i en kjøkkenmaskin og tilsett smøret (i terninger). Kjør til det akkurat er godt blandet, og tilsett deretter isvann til deigen samler seg. Ikke kjør deigen mer enn det som er strengt nødvendig. Pakk deigen inn i litt plastfolie og legg den i kjøleskapet i minst en time (del den gjerne opp i fire biter så blir den klar for utkjevling tidligere).

Ta deigen på melet bakebord og del den i 4 like store emner (eller du kan selvsagt bake en stor terte om du heller ønsker det). Kjevle hvert av emnene til 10-12 cm i diameter. Legg tertebunnene på bakepapirkledt stekebrett.

Lag vaniljekrem, etter feks denne oppskriften, eller bruk ferdigkjøpt som jeg gjorde. Tertene blir selvsagt aller best om du lager vaniljekremen selv, men av og til er det ikke tid til det og da får nest-best duge. Fordel 2-3 ss vaniljekrem på hver av tertebunnene, men la det være igjen en kant på ca 2 cm ytterst. Fordel bringebærene oppå kremen. Brett deigkanten godt innover slik at den såvidt dekker de ytterste bærene.

Du kan selvsagt også benytte friske jordbær eller andre bær om du heller ønsker det. (Hvis du deler jordbærene vil noe av væsken i jordbærene flyte litt utover, men de blir gode på smak likevel!)

Stek tertene midt i ovnen (over- og undervarme) ved ca 200 grader i ca 20-25 minutter, til tertebunnen er gyldenbrun. Jeg stekte mine terter i overkant av 25 minutter. Avkjøl tertene litt på rist. (Dersom du lager en stor terte må du beregne noe lengre steketid.)

Server tertene lunkne, gjerne med et lite melisdryss.

Enjoy!

(Inspirasjon til denne oppskriften har jeg lånt fra siste utgave av Maison Mat & Vin.)

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Min datter Roni er 10 måneder gammel i dag! 🙂
  Jeg skal lage denne oppskriften, men med jordbær. Du kan også anbefale klassiske typisk norsk kjeks og kake opskriffter?

  Takk på forhånd!

  1. Da mener jeg vanlig meierismør eller Bremyk. Hvis jeg benytter usaltet smør står det eksplisitt i oppskriften.

 2. Hei!
  Denne så nydelig ut, elsker alt med vaniljekrem. 🙂
  Men jeg er på hytta, uten kjøkkenmaskin. Tror du jeg kan lage deigen uten kjøkkenmaskin?

  Håpefull

  1. Du kan fint lage den uten kjøkkenmaskin. Bruk gjerne hendene når du blander sammen deigen. 🙂

 3. Går det an å lage ekstra terter og fryse dem ned? Tenkte jeg skulle lage terter i morgen, og lurer på om jeg skal lage noen ekstra:)

  1. Deigen kan fint fryses ned, og kan sikkert fryses ned ferdig utkjevlet i form. Har ikke forsøkt å fryse ned ferdigstekt pai, så det synes jeg er vanskelig å svare på.

 4. Deigen ble laget i går og er i kjøleskapet , men den er veldig hard – må vel ta den ut å la den ligge på benken litt før jeg kan kjevle den? Kan jeg lage den i paiform og forsteke bunnen? ( synes det ser litt penere ut) eller blir det feil konsistens på bunnen da?

  1. Ja, deigen blir litt hard etter et opphold i kjøleskapet, men den blir lettere å jobbe med når du har latt den ligge litt på benken, eller har jobbet litt med den.

   Jeg synes den rustikke looken er noe av sjarmen med disse tertene, men du kan sikkert benytte paiform istedet. Jeg har ikke forsøkt denne tertebunnen i paiform, men jeg vet at denne tertedeigoppskriften pleier å fungere bra: http://trinesmatblogg.no/2012/08/02/blabaer-og-bringebaerterte/.

   Svaret kommer nok alt for sent ift det du lurte på, men jeg har dessverre sjelden anledning til å svare umiddelbart på kommentarer, og i alle fall ikke i arbeidstiden. Jeg håper har terten(e) din(e) ble vellykket likevel! 🙂

   1. Hei igjen,
    Ja svaret kom litt sent så jeg forstekte bunneni paiform i ca 25 min på 180 grader. Fulgte deretter din fremgangsmåte. Ble kjempe vellykket og alt ble spist opp! Takk for svar og fin oppskrift!

 5. Så spännande att du låter bären gräddas med i ugnen. Jag brukar göra fransk bärtarte där pajskalet av mördeg är förgräddat, fylls med crème patissière och toppas med färska bär. Jag måste pröva din variant! Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

 6. Skal til å bake denne nå før samboeren kommer hjem fra jobb! Gleder meg til å se resultatet og reaksjonen når han kommer hjem!

  Tusen takk for en flott oppskrift! 🙂

 7. Dette så fantastisk ut! er utrolig fan av terter, spesielt med bringebær! elsker bringebær.
  prøv å lag med bringebær og pasjonsfrukt!! tror det blir kjempe godt, de to kombinasjonene er utrolig gode sammen.

 8. Denne hadde vi som søndags dessert og den forsvant.
  Jeg lagde den i en stor paiform og jeg brukte frossene bringebær. Ser lengere oppe i kommentarene at Trine ikke anbefaler det men det gikk bra synest jeg. Kan hende de saftet litt mer men ikke veldig mye så den ble ikke klissete i bunnen.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste