Da Mathias fylte 6 år i juni var temaet "Fly", og sammen med flykake, pizzapropeller og flybensin, sto disse dekorative og gode flykjeksene på menyen. Det var et populært hos både den glade jubilanten og de forventningsfulle gjestene hans. Mens jeg laget kjeksene la jeg ut et par bilder på Instagram, og siden den gang har jeg fått mange henvendelser fra lesere som har etterspurt oppskriften. Her er den endelig:

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

200 g smør
175 g sukker (finkornet)
1 stort egg
400 g hvetemel
1 ts vaniljesukker (ekte)
melis, vann og Smarties til dekor

SLIK GJØR DU

Flykjeks

Rør smør og sukker hvitt med en kjøkkenmaskin. Bruk gjerne en K-spade, hvis du har. Tilsett deretter egget og rør sammen. Sikt hvetemel og vaniljesukker, og ha mesteparten i bakebollen. Kjør deigen på sakte fart og spe på med hvetemel, til alt er godt blandet og deigen samler seg i en «klump». Ha plastfolie rundt deigen og legg den i kjøleskapet i minst en time.

Ha deigen på et melet underlag og del den i to. Legg den ene deigklumpen tilbake i kjøleskapet (se tips nedenfor) og kjevle den andre til den blir ca. 5 mm. Stikk ut kjeks med ønskede former. Siden vårt bursdagstema var «Fly» ble det selvsagt fly.

Flykjeks

Legg kjeksene på bakepapirkledd stekebrett. Stekes ved 180 grader (over- og undervarme) midt i ovnen i ca. 8 minutter, eller til kjeksene begynner å bli gylne. De skal ikke bli brune. Det går fort mot slutten, så det kan være lurt å følge med litt. Oppskriften gir ca. 40 kjeks.

La kjeksene ligge et par minutter på stekebrettet, før du lar dem avkjøles helt på rist.

Kjeksene kan fint nytes som de er eller du kan pynte dem med melisglasur og ønsket dekor, for eksempel Smarties. Rør sammen melis og litt vann til du får en litt tykk glasur. Ha melisglasuren i en sprøytepose eller lignende, og dekorer kjeksene etter smak og behag. La gjerne barna være med å pynte!

 

Serveres til glade og forventningsfulle barn, eller til andre søtmonser.

TIPS

  • Når du har kjevlet ut deigen flere ganger kan den bli vanskeligere å jobbe med. Legg den derfor i kjøleskapet litt innimellom, så blir den lettere å kjevle ut og resultatet blir også penere.
  • Hvis kjeksene flyter litt utover under stekingen kan du sette stekebrettet i kjøleskapet et par minutter før du skal steke kjeksene.
  • Dersom du har pyntet kjeksene bør de nytes innen et par dager, da de blir myke hvis de lagres for lenge. Ellers er kjeksene holdbare i flere uker, men boksen er garantert tom innen den tid.

Inspirasjon til kjeksoppskriften har jeg funnet på Villa Perlesukker, men jeg har redusert sukkermengden noe og ellers gjort et par endringer.

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Som alltid blir jeg inspirert. Og dette er nok en av de oppskriftene jeg vil prøve selv også. Kanskje allerede til helgen, dette er jo et fint alternativ til barne-tv godt også 🙂

  2. Noe har gått galt…Deigen smuldrer opp når jeg skal kjeve den ut,får dermed ikke laget figurer. Hva kan det være?

    1. Hvig deigen oppleves som tørr har du trolig tilsatt for mye hvetemel. Deigen blir også vanskelig å jobbe med dersom den blir for varm, og du må da legge deigen kaldt en stund, før du prøver på nytt.

  3. Fantastisk fine fly kjeks. Det er så gøy å følle deg Trine ! Disse skal jeg prøve å lage til 4 årsdagen her i huset : ) Tusen takk for flotte oppskrifter. Jeg lar meg stadig imponere av bakverkene dine og hver gang jeg baker noen av dine oppskrifter blir de alltid en hit hos oss. Hvor har du kjøpt fly formen? ( utstikkeren ) Mvh Marte

  4. Disse kjeksene ser kjempegode ut. Jeg har en gutt som snart blir 3 år og reagerer på melk og dermed mye desserter han ikke burde spise. Disse kjeksene er et supert alternativ. De skal jeg prøve å lage. Ps: jeg kjenner Emilie. Tror du man får kjøpt sjørøverskute i former og/ evt hvor? Han skal ha sjørøverparty….

  5. Dette var populært? Lagde kjeksene i dag, men hadde temaet dinosaur? Takk for oppskrift!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste